Teriyaki-kirjolohi
Japanilaisittain maustetut kirjolohisuikaleet vievät kielen mennessään. Kirjolohi on tärkein Suomessa kasvatettu kalalaji ja yksi suomalaisten suosikkikaloista ruuanvalmistuksessa. Suomessa kasvatettu kirjolohi eroaa muualla Euroopassa kasvatetusta kalasta erityisesti tiukan ympäristölainsäädännön ja -lupajärjestelmän vuoksi. Suomessa kirjolohen kasvatuksen ympäristövaikutuksia on onnistuttu vähentämään tuntuvasti, ja suomalainen verkkoallaskasvatettu kirjolohi löytyykin kiertovesikasvatetun kirjolohen kanssa WWF:n Kalaoppaan vihreältä listalta. Muualla Euroopassa ja Turkissa kasvatettua kirjolohta tulisi kuitenkin ostaa harkiten ja Etelä-Amerikassa kasvatettua välttää kokonaan.
Ainekset
Kirjolohi
500 g suomalaista kirjolohta
vehnäjauhoja leivitykseen
paahdettuja seesaminsiemeniä
merilevälastuja koristeluun
Kastike
1/2– 1 dl soijakastiketta
4 rkl Mirin riisiviiniä
2 rkl seesamiöljyä
3 rkl vettä
2 rkl ruskeaa sokeria
1 rkl hunajaa
1 rkl raastettua inkivääriä
2 valkosipulin kynttä
Valmistusohje
- Kuumenna kaikki kastikkeen aineet teräskattilassa ja keitä hiljalleen, kunnes kastike hieman paksuuntuu.
- Leikkaa lohesta halutun kokoisia paloja ja leivitä vehnäjauhoissa kauttaaltaan. Paista siten, että pinta saa hieman väriä. Käännä ja paahda kovemmalla lämmöllä nahkapuolelta. Älä paista kuivaksi.
Tilaa WWF:n ruokakurssi sähköpostiisi
Tilaa maksuton ruokakurssi, opit kokkaamaan täydellisen täyteläistä ja ympäristöystävällistä kala- ja kasvisruokaa.