Valkoviinisimpukat
ja itse tehdyt ranskalaiset
Suosi viljeltyjä ja käsin kerättyjä sekä MSC ja ASC -sertifioituja sinisimpukoita. Luonnon sinisimpukoiden keräämisessä käytetään tavallisesti haroja, jotka vahingoittavat pohjan eliöstöä. Pohjaharoilla kerättyjä sinisimpukoita kannattaa siis välttää.
Ainekset
Simpukat
1 kg MSC-merkittyjä sinisimpukoita
2 shalottisipulia
1-2 valkosipulinkynttä
1 1/2 dl kuivaa valkoviiniä
3 dl kaurakermaa tai kermaa
1 tl currya
1 tl kuivattua persiljaa
1 laakerinlehti
1 tl luomusitruunan kuorta
ripaus cayennepippuria
reilusti tuoretta persiljaa ja lehtipersiljaa
hieman rouhittua mustapippuria
suolaa
1 rkl kasvisrasvaa tai voita ja loraus öljyä paistamiseen
Ranskalaiset
1 kg perunoita
1 dl oliiviöljyä hieman suolaa mustapipppuria
(voita)
Valmistusohje
- Harjaa simpukat kylmän veden alla ja poista parrat. Heitä pois rikkinäiset ja ne, jotka eivät sulkeudu.
- Kuumenna tilkka öljyä ja voi kattilassa. Kuullota pieneksi silputtua sipulia 1-2 minuuttia. Lisää joukkoon curryjauhe, valkosipuli, kuivattu persilja ja laakerinlehti.
- Lisää valkoviini, kaurakerma tai kerma, sitruunankuori ja puolet tuoreista yrteistä. Anna kiehua miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan.
- Mausta liemi suolalla, pippurilla ja ripauksella cayennepippuria. Tarkista maku.
- Lisää kiehuvaan liemeen harjatut simpukat. Anna kiehua kannen alla noin 4 minuuttia, muutaman kerran varovasti sekoittaen. Simpukat ovat valmiita, kun kuoret ovat auenneet.
- Heitä pois aukeamattomat. Viimeistele tuoreilla yrteillä.
- Suikaloi perunat pitkittäin ja laita kylmään veteen 15 minuutiksi. Kuivaa perunat talouspaperilla ja sekoita kulhossa oliiviöljyn kanssa. Kaada uunipellille ja lisää päälle halutessasi pieniä voinokareita.
- Paista perunoita 200 asteessa noin 15 minuuttia. Nosta lämpötilaa 250 asteeseen ja paista kunnes perunat ovat saaneet väriä pintaan, noin 10–15 minuuttia. Tarjoile simpukoiden ja majoneesin kera.
Tilaa WWF:n ruokakurssi sähköpostiisi
Tilaa maksuton ruokakurssi, opit kokkaamaan täydellisen täyteläistä ja ympäristöystävällistä kala- ja kasvisruokaa.