Kasvispizza
Pizza on kuin pyttipannu: täytteeksi voi käyttää oikeastaan mitä tahansa kaapista löytyviä aarteita. Pizza onkin ruokahävikin piilotusruokaa herkullisimmillaan! Tähän pizzaan käytettiin grillattuja kasviksia ja pestoa, joka onnistuu hieman nuukahtaneista yrteistä. Vielä ruokahävikin välttelyäkin tärkeämpää ympäristön kannalta on suosia eläinperäisen sijasta kasvipohjaisia täytteitä.
Pohja
2 dl vettä
25 g tuorehiivaa
½ tl suolaa
4½ dl durumvehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä
Täyte
n. 2 dl tomaattipastakastiketta, itse tehtyä tai kaupan valmista
4 dl paahdettuja kasviksia, esim. munakoisoa, kesäkurpitsaa ja paprikaa
2 dl vegaanista pizzajuustoa
2 dl vegaanista pestoa, itse tehtyä tai kaupan valmista
Lisäksi: basilikaa, paahdettuja siemeniä
Valmistusohje
- Tee pizzapohja. Lämmitä vesi 42-asteiseksi. Liuota murusteltu hiiva joukkoon. Lisää suola. Alusta jauhot vähän kerrallaan taikinaan. Lisää öljy ja jatka vaivaamista vielä muutama minuutti lisää. Peitä kulho ja anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi.
- Laita kaksi peltiä uuniin. Lämmitä uuni 225 asteeseen.
- Jaa kohonnut taikina kahteen tai neljään osaan. Pyörittele jauhotetulla pöydällä palloiksi. Kauli ohuiksi pohjiksi leivinpaperin päällä. Laita pohjat leivinpapereineen kuumille pelleille. Levitä päälle tomaattikastiketta. Paista noin 10 minuuttia tai kunnes pizzapohja on juuri ja juuri kypsä.
- Lisää pohjille kasvikset, pizzajuusto ja pesto. Jatka paistamista muutama minuuttu lisää.
- Viimeistele pizzat yrteillä ja siemenillä. Tarjoa heti.
Vinkki: Pohjaan kannattaa käyttää durum- tai pizzajauhoja, sillä niiden avulla taikina pysyy napakammin muodossaan kaulimisen jälkeen.
Tilaa WWF:n ruokakurssi sähköpostiisi
Tilaa maksuton ruokakurssi, opit kokkaamaan täydellisen täyteläistä ja ympäristöystävällistä kala- ja kasvisruokaa.