Silakka on sillin Itämeressä elävä alalaji, joka on pienikokoisempi ja vähärasvaisempi kuin silli. Silakka on ainoa varsinainen merikala, joka esiintyy runsaana koko merialueellamme. Se on saalismäärältään Suomen ammattikalastuksen ylivoimaisesti merkittävin saalislaji.
Vielä joitakin vuosia sitten Pohjanlahden ja Itämeren pääaltaan silakkakantojen arvioitiin olevan vahvoja ja kestävän hyvin niihin kohdistuvan voimakkaan kalastuksen. Viime vuosina kanta-arviot ovat kuitenkin osoittaneet silakkakantojen taantuneen huolestuttavasti, ja kalastuspainetta on jouduttu vähentämään tuntuvasti. Heikoimmassa tilassa ovat Itämeren pääaltaan eteläiset osakannat sekä eteläisen Itämeren kevätkuituinen silakkakanta, jonka osalta kalastus on jo jouduttu keskeyttämään kokonaan.
Silakan viimeaikainen taantuminen näyttäisi olevan seurausta Itämeren ekosysteemissä ja ravintoverkoissa tapahtuneista muutoksista, mutta 2010-luvun voimakkaalla kalastuksella ja pyyntitapojen muutoksella lienee myös osuutta asiaan. Erityisesti Pohjanlahden silakka on taantunut siitä huolimatta, että kalastuksessa on noudatettu tieteellistä neuvonantoa ja monivuotisessa hoitosuunnitelmassa määriteltyjä periaatteita. Tämä viittaa huolestuttavasti siihen, että nykyinen säätelyjärjestelmä ei pysty ottamaan riittävästi huomioon Itämeressä tapahtuvia nopeita muutoksia. Kalastuksen säätelyssä tulee noudattaa suurempaa varovaisuutta ja varmistaa kalakantojen elpyminen huomattavasti nykyisiä tavoitetasoja suuremmaksi. Vain riittävän runsaat ja monimuotoiset kalakannat voivat turvata kalakantojen ja kalastuksen elinvoimaisuuden muuttuvassa ympäristössä.
Sillin taloudellisesti tärkeimmät kalastusalueet ovat Atlantin pohjoisosissa, missä esiintyy maailman suurin sillikanta. Sekä silakan että sillin kalastuksella on hyvin vähän haitallisia vaikutuksia muuhun meriluontoon, eikä kalastuksessa ole suurempia sivusaalisongelmia. Erityisesti Pohjois-Atlantin sillin kalastuksessa on viime vuosina ollut vakavia haasteita löytää yhteisymmärrystä eri kalastusvaltioiden kesken.
Silakka ja silli ovat olleet tärkeitä ravinnonlähteitä pohjoisen ihmisille jo monien sukupolvien ajan. Silakan syönti on kuitenkin romahtanut Suomessa. Vielä vuosituhannen vaihteessa suomalaiset söivät silakkaa 1,2 kiloa vuodessa henkeä kohti, mutta nykyisin enää 300 grammaa. Määrä vastaa vain muutamaa silakka-annosta vuodessa.
Silakan kulutukseen lienee vaikuttanut keskustelu Itämeren kalojen vierasainepitoisuuksista. Onkin totta, että Itämerestä, etenkin Pohjanlahdesta ja Suomenlahdesta, pyydetyn suurikokoisen silakan syöntiä on jouduttu rajoittamaan terveydelle haitallisten dioksiinien ja PCB-yhdisteiden vuoksi. Nykyisin sekä dioksiinien että PCB-yhdisteiden keskimääräiset pitoisuudet ovat laskeneet selvästi EU:n asettamia enimmäispitoisuuksia pienemmiksi.
Ruokaviraston suositusten mukaan suurikokoista, yli 17 senttimetriä pitkää silakkaa voi syödä 1–2 kertaa kuussa sadan gramman annoksina eli vuosittain noin 1,8 kiloa henkeä kohti. Tämä tarkoittaa, että terveyssuositukset huomioiden silakkaa voitaisiin syödä yli viisinkertainen määrä nykytasoon nähden.
Suurin osa suomalaisten kalastajien silakkasaaliista jauhetaan kalajauhoksi ja käytetään kalankasvatuksen rehuna.
Vaikka silakasta onkin tällä hetkellä syytä olla huolissaan, ei silakan syömisen vähentäminen ole kokonaisuuden kannalta perusteltua. Päinvastoin, hupenevat saaliskiintiöt tulisi ensisijaisesti ohjata rehukalastuksen sijaan elintarvikekäyttöön.
Pyyntialue, katso pakkausmerkintä: ¹FAO 27, ICES 5a; ²FAO27, ICES 3a, 4 & 7d