Kalan ympäristömerkit

Jokainen meistä voi kantaa kortensa kekoon valitsemalla kaupan kalatiskiltä vastuullisesti pyydettyjä meren herkkuja. Aina se ei kuitenkaan ole helppoa. Kuluttajan voi olla vaikea tietää, miten ruuantuotanto vaikuttaa ympäristöön. Ympäristömerkit voivat olla apu vastuullisten ostosvalintojen tekemisessä. WWF suosittelee MSC- ja ASC-merkittyjä tuotteita luotettavimpina kalatuotteiden ympäristösertifikaatteina.

Sininen, ovaalinmuotoinen MSC-merkki (Marine Stewardship Council) kertoo kuluttajalle, että kyseisen kalan alkuperä tunnetaan ja se on pyydetty MSC-sertifikaatin asettamien kestävyyskriteerien mukaisesti. Sertifikaatin tavoitteena on varmistaa, etteivät kalakannat romahda pyynnin seurauksena eikä muuta meriluontoa vahingoiteta. MSC on osoittautunut vertailevissa tutkimuksissa luotettavimmaksi pyydetyn kalan ympäristömerkiksi. Siitä tehdyt tutkimukset osoittavat, että yleisesti ottaen sertifikaatilla on positiivinen vaikutus kalakantoihin ja meriluontoon. WWF on kuitenkin vastustanut tiettyjen kalastusten sertifiointia. Voit ottaa meihin yhteyttä, jos haluat lisää tietoa MSC:lle jättämistämme vastalauseista.

Kasvatetun kalan osalta markkinoilla on jo pidempään ollut muun muassa luomumerkittyä kalaa. Vuonna 2012 markkinoille tulivat myös ensimmäiset ASC-merkityt (Aquaculture Stewardship Council) tuotteet. ASC-sertifikaatin tavoitteena on pienentää kalankasvatuksen haitallisia ympäristövaikutuksia.  Kasvatetun kalan ja muiden vesiviljelytuotteiden osalta WWF suosittelee valitsemaan ASC-sertifioituja vaihtoehtoja.

Kalaopas auttaa tekemään vastuullisia kalavalintoja

WWF:n Kalaoppaan suosituksia seuraamalla voit olla mukana vaikuttamassa siihen, ettei maailman meriä kalasteta tyhjiksi.

Ota Kalaopas käyttöön

Kalaopas auttaa tekemään vastuullisia kalavalintoja

WWF:n Kalaoppaan suosituksia seuraamalla voit olla mukana vaikuttamassa siihen, ettei maailman meriä kalasteta tyhjiksi.