WWF vetoaa juhlijoihin: ju­han­nus­rau­ha lin­tu­luo­doil­le!

WWF vetoaa vesillä liikkuviin juhannusjuhlijoihin lintuluotojen pesimärauhan puolesta. Lintujen pesintä ja kokkojuhlat rannoilla osuvat samaan ajankohtaan. Erityisen alttiita häiriöille ovat myöhään pesivät lajit kuten uhanalainen selkälokki (Larus fuscus).

Uhanalainen ja rauhoitettu selkälokki tarvitsee erityissuojelua, sillä myöhäiset poikueet kuoriutuvat vielä juhannuksen aikaan. Lyhytkin häiriö voi olla kohtalokas untuvikoille. Liikkumista lokkiluodoilla ja niiden läheisyydessä tulisi välttää, koska emojen paetessa ihmistä suojattomat pesyeet altistuvat helposti mm. varisten hyökkäyksille.

Uuteen tänä vuonna valmistuneeseen uhanalaisten lajien luokituksiin on liitetty toinenkin aikoinaan yleinen lokkilaji: naurulokki (Larus ridibundus). Myös naurulokin kannat ovat heikentyneet viime vuosina niin, että laji luokitellaan vaarantuneeksi. Pikkuluodoilla pesivät koloniat ja yksittäisparitkin ovat nyt tärkeitä, kun laji katoaa lintujärviltä ja kosteikoilta.

”Olemme useana vuotena tiedottaneet selkälokin uhanalaisuudesta ja pesinnästä. Monet ihmiset ovatkin alkaneet aktiivisesti suojella luotolintuja arvokkaana osana kesäluontoa. Erityisesti kiitän niitä, jotka jaksavat seurata myös vieraiden liikkeitä ja puuttuvat asiaan, jos huomaavat asiatonta rantautumista pesimäluodoille”, WWF:n selkälokkiprojektin vetäjä Risto Juvaste kertoo.

Valitettavasti selkälokkien ja muiden vesilintujen pesintää kuitenkin edelleen yleisesti häiritään erityisesti juhannuksena. Tietämättömyydestä ja ajattelemattomuudesta johtuvan tahattoman häirinnän lisäksi esiintyy valitettavasti myös tahallisia tihutöitä, vaikka nykyisin kaikkien lintujen pesintä on rauhoitettu.

Juhannusjuhlilla tulisi kokon paikkaa valitessa aina ottaa huomioon myös linnut ja luonto. Kokkojen sijoittamista pienille luodoille ja silokallioille tulee ehdottomasti välttää, jos niillä oleilee lintuja. Pesiä on vaikea huomata. Kokot rapauttavat ja pilaavat kauniit silokalliot. Vaihtoehtona voi suositella kokonpohjaksi ankkuroitua lauttaa, joka on myös paloturvallinen.

Lisätietoja:

WWF:n selkälokkiprojekti/Risto Juvaste, puh. 050 563 2196