UK-kansallispuiston kolttakenttiä kunnostetaan talkooleirillä

WWF, Metsähallituksen Perä-Pohjolan luontopalvelut ja Pidä Lappi Siistinä ry. järjestävät 12. – 20.8.2000 talkooleirin Urho Kekkosen kansallispuistossa Itä-Lapissa. Vapaaehtoiset kunnostavat Kotajärven kolttakenttää ja Snellmanin kämppää Suomujoen varressa. Lisätöitä on Oskarinjärven kolttakentällä. Töihin kuuluu mm. riukuaidan ja turvekodan tekoa, katon ja pitkosten rakentamista sekä raivausta ja jokivarren siivousta.

WWF:n talkooleiriläiset ovat urakoinee aiemmin Urho Kekkosen kansallispuistossa neläjän vuotena 1980-luvulla. Leirin tavoittena on alueen kolttakenttien kunnosuts. Suonikylän koltta-alueen jäätyä aikanaan rajan taaksen koltat hakeutuivat lähelle entisiä asuinsijojaan Suomu- ja Luttojokivarsiin. Asuminen täällä jäi lyhyeksi (1946-49), mutta koltat ehtivät rakentaa täydelliset kesä- ja talviasumukset. Kolttakentät on sittemmin kunnostettu museoalueiksi ja ne kaipaavat taas kunnostusta. Nyt järjestettävän talkooleirin tavoitteena on, että tämä arvokas osa historiaa säilyy edelleen.

Talkooleirin toisena tavoitteena on pitää huolta UK-kansallispuiston virkistyskäyttöä tukevista rakenteista. Kansallispuisto tarjoaa kaikkina vuodenaikoina hyvät mahdollisuudet rektielyyn. Puiston erämaisissa osissa on mahdollista tehdä pitkiä ja vaativia eräretkiä, mutta toisaalta puiston länsiosan viitoitetulla lähialueella on kokemattomankin helppo kulkea. Puistossa käy vuosittain noin 150 000 retkeilijää.

Urho Kekkosen kansallispuisto on pinta-alaltaan Suomen toiseksi suurin luonnonsuojelualue. Kansallispuisto perustettiin 1983 suojelemaan Metsä-Lapin ja Perä-Pohjolan metsä, suo ja tunturiluontoa ja erityisesti turvaamaan luontaiselinkeinojen, lähinnä porotalouden sekä perinteisen retkeilyn edellytykset. Ihmisen varhaisimmista toimista puiston alueella ovat muistona peurahaudat, poroaidat, kämpät ja entisöidyt kolttakentät.

WWF on järjestänyt talkooleirejä vuodesta 1977 lähtien. Tänä kesänä on urakoitu Liesjärven kansallispuistossa, Tenholan luonnonsuojelualueella Hattulassa, Saaristomeren kansallispuistossa Nauvossa sekä Oulangan kansallispuistossa. Jäljellä on vielä viikonlopun mittainen valkoselkä-tikkametsän kunnostus Luhangassa syyskuussa. Leirillä tehdään töitä aamukahdeksasta iltaviiteen. Huippukuntoa ei vaadita, mutta maastokelpoisuutta pitää leiriläisillä olla. Alaikäraja on 18 vuotta.

Pidä Lappi Siistinä on järjestänyt toimintansa aikana 22 talkooleiriä. Leirikohteet ovat sijainneet Perämeren kansallispuistosta Tenon Alakönkäälle. Osa leireistä on ollut kansainvälisiä työleirejä.

Lisätietoja:

WWF / tiedottaja Tuuli Äikäs, puh. 040 592 6532
Pidä Lappi Siistinä ry / toiminnanjohtaja Hannu Mustonen, puh. 0400 665 544
Metsähallitus / puistonjohtaja Pirjo Leppäniemi, puh. 020564 tai 0400 125 782