Sanomatalon Mediatori, Helsinki, 13.-26.11.2000: Ilmastonmuutos valokuvan keinoin

WWF tuottaa Sanomatalon Mediatorille kansainvälisen valokuvanäyttelyn Images Beyond the NAKED EYE, joka kertoo valokuvan keinoin ilmastonmuutoksesta ja ilmakehän lämpenemisestä. Näyttelyyn osallistuu 28 kansainvälisesti tunnettua valokuvaajaa, joiden taustat vaihtelevat muodista kuvajournalismiin ja tieteestä taiteisiin.

Suomalaisista valokuvaajista mukana ovat Esko Männikkö, Pekka Turunen ja Jorma Puranen (valokuvaajalista liitteenä). Näyttelyä on kaksi identtistä kappaletta, joista toinen avataan 13.11. Helsingissä ja toinen Haagissa. Helsingin näyttely jatkaa Yhdysvaltoihin, ja Haagin näyttely lähtee kiertämään Eurooppaa. Suurelle yleisölle näyttely on avoinna 14.11.-27.11. klo 07-21. Tiedotusvälineet voivat pyytää juttujaan varten WWF:stä CD ROM:in, joka sisältää 28 näyttelyn valokuvaa. Näyttelyn päätukijat ovat Canon Oy, Fortum Oyj ja Helsingin Sanomat.

“Ilmastonmuutokseen ja ilmakehän lämpenemiseen liittyviä faktoja on tähän saakka käsitelty julkisessa keskustelussa usein abstraktisti ja vaikeatajuisesti. Me WWF:ssä uskomme, että taide antaa mahdollisuuksia kokea ja ymmärtää tätä näkymätöntä, mutta kaikkialla läsnä olevaa ilmiötä”, WWF:n viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist sanoo. Kamera vie katsojan pintaa syvemmälle, sinne minne paljas silmä ei ulotu. Tämä johtuu valokuvan mahdollisuudesta käsitellä aikaa ja tilaa monilla toisistaan poikkeavilla tavoilla. Valokuvan paljastamat johtolangat järkyttävät ja yllättävät. Ne kiihottavat uteliaisuutta, esittelevät todistusaineistoa ja kutsuvat tutkimaan tai pohtimaan. Katsoja voi samastua valokuvan dokumentoivaan realismiin ja ihastua sen tekniseen taituruuteen.

Näyttelyyn valitut valokuvaajat ovat onnistuneet haastavassa tehtävässään, ja työt havainnollistavat ilmastonmuutoksen abstrakteja ja monimutkaisia syntymekanismeja ja vaikutuksia. Valokuvat naurattavat ja huolestuttavat, surettavat ja ihastuttavat.

Images Beyond the Naked Eye –näyttelyyn on vapaa pääsy. Ryhmiä pyydetään ilmoittautumaan WWF:ään, (09) 7740 100. Lisätietoja myös internetissä www.wwf.fi. Tiedotustilaisuus on 13.11. klo 12.00 ja avajaisjuhla 13.11. klo 17-19. Molemmat tilaisuudet pidetään näyttelytilassa Sanomatalon Mediatorilla.

WWF:stä tilattavan CDRom:in kuvia voi veloituksetta käyttää näyttelystä kertovien juttujen yhteydessä (vain tässä tarkoituksessa). Kuvan yhteydessä mainitaan kuvaajan nimen lisäksi näyttelyoikeuksien omistajan eli WWF:n nimi.

Images Beyond the Naked Eye – näyttelyyn osallistuneet valokuvaajat:

ABBAS, Iran
Pavel BANKA, Tsekki
Gabriele BASILICO, Italia
Elinor CARUCCI, Israel
Desiree DOLRON, Alankomaat
Hermann FÖRSTERLING, Saksa
Abe FRAJNDLICH, Yhdysvallat
Hubertus HAMM, Saksa
Robert HAMMERSTIEL, Itävalta
Tokio ITO, Japani
Robert Glenn KETCHUM, Yhdysvallat
Robert LEBECK, Saksa
Gerd LUDWIG, Yhdysvallat/Saksa
Laura McPHEE & Virginia BEAHAN, Yhdysvallat
Esko MÄNNIKKÖ & Pekka TURUNEN, Suomi
Duane MICHALS, Yhdysvallat
Sarah MOON, Ranska
Martin PARR, Iso-Britannia
Werner PAWLOK, Saksa
Jorma PURANEN, Suomi
Stefan ROHNER, Sveitsi
Sebastiao SALGADO, Brasilia
Miro SVOLIK, Slovakia
Massimo VITALI, Italia
Horst WACKERBARTH, Saksa
Robert WALKER, Kanada

Lisätietoja:

Päivi Rosqvist, (09) 7740 1040, 0400 425 666, [email protected]