Kaksi suomalaisasiantuntijaa tutustumaan Galápagossaarten öljytuhoon ja auttamaan torjunnassa

WWF lähettää kaksi suomalaista asiantuntijaa Ecuadoriin. Ecuadorin hankekoordinaattori, biologi Kenneth Kumenius ja meriasiantuntija Anita Mäkinen lähtevät torstaina 25.1. klo 7.00 kohti Galápagossaaria. WWF myös kerää varoja Galápagossaarten ainutlaatuista luontoa uhkaavan öljytuhon torjuntaan.

”Matkan tarkoituksena on kartoittaa tuhojen laajuus, selvittää avustusmahdollisuuksia ja kerätä muutenkin tietoa öljytuhojen vaikutuksista ainutlaatuisella saarialueella”, matkanjohtaja Kenneth Kumenius sanoo. WWF:n tavoitteena on myös vaikuttaa öljykuljetusten aiheuttamien riskien pienentämiseksi Galápagoksella ja muilla merialueilla. Suomalaisasiantuntijoiden matkan mahdollistaa ulkoasianministeriön myöntämä tuki.

”Näin saadaan myös yleistä tietoa Itämerellä tai muualla sattuvia mahdollisia katastrofeja ja niihin varautumista varten. Suunnitelmat rakentaa öljysatama Primorskiin lisäävät selvästi vastaavan katastrofin todennäköisyyttä Itämerellä. Primorskin myötä öljyonnettomuusriski nelinkertaistuu Suomenlahdella”, meriasiantuntija Anita Mäkinen toteaa.

Jo nyt ecuadorilaisesta, viikko sitten karille ajaneesta säiliöalus Jessicasta mereen valunut öljy on vahingoksi merenpohjalle, missä levät saastuvat ja siten vaikuttavat koko ravintoketjuun. Lisäksi meressä elävät nisäkkäät kuten merileijonat ja linnut, kuten galápagoksenpinviini (Spheniscus mendiculus) ja sinijalkasuula (Sula nebouxii) ovat välittömässä vaarassa. Rantaan asti saapuessaan öljylautat vahingoittavat tuliperäisten saarten luontoa vuosikymmeniksi eteenpäin.

Edellisen kerran Suomen WWF lähetti henkilöapua Galápagossaarille huhtikuussa 1994, kun saarilla riehui tuhoisa tulipalo, joka uhkasi saarille nimen antanutta kotoperäistä lajia, yli 100-vuotiaaksi asti elävää jättiläiskilpikonnaa (Geochelone elphantopus). Kansainvälisessä ryhmässä Isabel-saarella työskenteli tuolloin Kenneth Kumeniuksen lisäksi kaksi muuta suomalaista.

Galápagossaarten ainutlaatuista, vuosituhansien aikana rauhassa kehittynyttä luontoa uhkaavat myös vieraat eläin- ja kasvilajit, villiintyneet kotieläimet, matkailu ja riistokalastus.

WWF:n katastrofikeräykseen Galápagoksen luonnon auttamiseksi voi osallistua maksamalla haluamansa summan tilille Merita 157230-11189, Leonia 800017-284004, Aktia 405511-210669, Ålandsbanken 660100-1152370, tiedonantoja-osaan sana ”Galapagos”.

Lisätietoja:

WWF/Anita Mäkinen (25.1. klo 6.45 asti): (09) 7740 1034, 040 527 1425, [email protected]
WWF/Kenneth Kumenius (25.1. klo 6.45 asti): 050 564 4279, [email protected]
WWF/Jari Luukkonen: 040 585 0020
WWF/Shaleen Russell: +41 79 477 3553

Materiaalia: Kansainvälisen WWF:n Galápagos-sivut osoitteessa www.panda.org/crisis/galapagos