WWF ja Metsähallitus selvittävät, miten kuutteja voidaan auttaa

Tänä vuonna saadaan Saimaalta kuulla todennäköisesti suruviestejä iloisten perheuutisten sijaan: ainakin yksi norpanpoikanen on jo syntynyt Savonlinnan pohjoispuolella jäälle ilman lumipesän suojaa. Jäälle ja paljaille luodoille syntyvien kuuttien selviytymismahdollisuudet ovat erittäin heikot. WWF ja Metsähallitus aikovat heti alkuviikosta selvittää, kuinka paljon kuutteja on jo syntynyt jäälle, ja mitkä käytännön toimet parhaiten pelastaisivat kuutit ja emot ahdingosta. Jäälle syntyvien kuuttien suurimpana uhkana on kylmyys, mutta myös emojen imetys todennäköisesti häiriintyy pahasti.

Yleensä saimaannorpan kuutit syntyvät Nestorin päivän aikaan rauhallisten luotojen ja niemien lu-mikinoksiin kaivettuihin lumipesiin. Alkuviikosta lumitilanne näytti Saimaalla vielä lupaavalta, mutta viime viikon sateet ovat sulattaneet lumet monilta norppien tärkeimmiltä pesimäpaikoilta. Jo yksikin kunnon pyry voi tuoda ratkaisevan helpotuksen niihin norppaperheisiin, jossa synnytys ei ole vielä käynnistynyt, mutta jo syntyneille kuuteille taivaan apu saattaa tulla liian myöhään. ”On selvitettävä, kuinka paljon kuutteja on jo syntynyt ja mitä voimme käytännössä tehdä pelastaaksemme kuutit”, sanoo WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Myös tavalliset kansalaiset, erityisesti hiihtolomillaan Saimaalle matkanneet ihmiset voivat auttaa kuuttien selviytymistä: ”Nyt on erityistä syytä välttää liikkumista Saimaan rannoilla niillä alueilla, joissa on lunta. Meidän on tarjottava kaikki mahdollinen luontainen
selviytymismahdollisuus niille kuuteille, jotka voivat syntyä lumipesiin. Toivomme myös ilmoituksia jäälle ja paljaille luo-doille syntyneistä kuuteista. Ilmoitukset voi tehdä Metsähallituksen Itä-Suomen aluekeskukseen numeroon 0400 659 668. Omin päin ei kuutteja missään tapauksessa pidä yrittää auttaa”, sanoo Metsähallituksen suojelubiologi Tero Sipilä.

Mahdollinen kriisiapu toteutetaan yhdessä norppatutkijoiden, Metsähallituksen ja Etelä-Savon ympäristökeskuksen kanssa. Saimaannorppien suojelutyötä voi tukea lahjoittamalla varoja WWF:n tilille Merita 157230-11189 (tiedonanto-osaan merkintä “saimaannorppa”). Myös ryhtymällä saimaannorppien Osmon ja Orvokin WWF-kummeiksi markan päivämaksulla (360 mk/vuosi), voi edistää saimaannorppien suojelua. Lisätiedot norppakummiudesta www.wwf.fi.

”Saimaannorppa on edelleen erittäin uhanalainen. Viime vuonna näimme tunnelin päässä valoa, kun lumipesiin syntyi 55 kuuttia. Se valo näyttää nyt sammuneen, sillä jos tämän vuoden poikastuotto menetetään, kannan kasvu pysähtyy”, sanoo Jari Luukkonen.

Lisätietoja:

WWF, suojelujohtaja Jari Luukkonen, 040 585 0020
Metsähallitus, suojelubiologi Tero Sipilä, 0400 659 668.
norppatutkija Mervi Kunnasranta, 050 567 5343 (soittopyynnöt vastaajaan, sillä MK on jäällä seuraamassa yhden jo syntyneen kuutin selviytymistä)