WWF:n Naturewatch-stipendi Pihkapuiston ala-asteelle Helsinkiin

WWF:n kansainvälisessä Naturewatch-ympäristökasvatusohjelmassa koululaiset tarkkailevat meren rannikoita, järviä ja jokia, metsiä ja puistoja sekä kuluttamista. Naturewatch-ohjelmaa tukeva Lapsi ja Luonto Säätiö lahjoittaa vuosittain 5000 markan suuruisen kannustusstipendin ansioituneelle ohjelmassa mukana olevalle koululle. Tänä vuonna stipendin saa Pihkapuiston ala-aste Helsingistä. WWF:n pääsihteeri Timo Tanninen luovutti palkinnon Pihkapuiston ala-asteella tänään.

”Pihkapuiston ala-aste toteutti Naturewatch-ohjelmaa monipuolisesti koostamalla eri tehtäväosioista luontopolun. Polulla kulkiessaan oppilaat tekivät havaintoja ympäristön muodoista, opiskelivat lajeja, kuuntelivat ääniä ja haistelivat luonnon tuoksuja. Luontopolulla oli liikkeellä koko koulu ja vanhempiakin. Koulu sai kannustusstipendin innostuneesta otteestaan ja luovasta tavastaan toteuttaa ympäristökasvatusohjelmaamme”, WWF:n ympäristökasvattaja Eeva-Liisa Ryhänen sanoo.

Pihkapuiston ala-asteella painotetaan ympäristökasvatusta. ”Järjestämme vuosittain koulun ja kotien yhteisiä luontopäiviä. Viime syksynä halusimme vastaanottaa WWF:n haasteen pelastaa palanen maailmaa. Retkellämme oli noin 500 osallistujaa. Niin oppilaat, opettajat kuin vanhemmatkin kokivat tehtävät mukaviksi ja mielenkiintoisiksi. Niiden avulla tuttukin luonto avautuu kulkijalle uudella tavalla. Olemme juuri toteuttaneet oppilaille samankaltaisen pakkaspäivän metsäretken, ja keväällä aiomme tehdä havaintoja vastaavasti Viikin maastossa”, opettaja Hanna Soilampi Pihkapuiston ala-asteelta kertoo.

Vastajulkaistun Naturewatch 2000 –tutkimusraportin mukaan Naturewatch-tehtäviä oli hyödynnetty myös monissa muissa kouluissa monipuolisesti. Opettajat olivat käyttäneet niitä ekosysteemikurssien tukimateriaalina, lajintuntemuksen ja tutkimusmenetelmien opettamisessa ja kurssin soveltavana loppukokeena. Osa biologian opettajista oli tehnyt yhteistyötä kemian opettajien ja paikkakuntansa viranomaisten kanssa esim. veden laadun määrittämiseksi. Naturewatch-ohjelma tähtää myös koulujen kansainvälisen yhteistyön kehittämiseen Itämeren alueella.

Naturewatch-tutkimuksia tehdään eri puolilla Suomea kouluissa sekä luonto- ja leirikeskuksissa. Tutkimustuloksia palautti viime vuonna 34 koulua, ja tutkimuksiin osallistui 1700 koululaista. Kansainvälisessä verkostossa on mukana yli 500 koulua ja 20 000 oppilasta Suomessa, Ruotsissa, Venäjällä, Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Puolassa. Ohjelma on toiminut Suomessa kaksi vuotta. Sitä tukevat Ingman Foods Oy Ab sekä Lapsi ja Luonto Säätiö.

Lisätietoja:

WWF / ympäristökasvattaja Eeva-Liisa Ryhänen, puh. 040 764 6165, [email protected]
WWF / tiedottaja Laura Saarilahti, puh. (09) 7740 1074, 040 556 9860, [email protected]
Pihkapuiston ala-aste / opettaja Hanna Soilampi, puh. (09) 3108 2223, [email protected]