EU:n tuotantotuet oliivinviljelijöille tuhoavat Välimeren alueen ympäristöä

Euroopan unionin maataloustukien vuoksi lisääntynyt oliivien tehoviljely aiheuttaa aavikoitumista, kuluttaa maaperää ja tuhoaa elinympäristöjä Espanjassa, Italiassa, Portugalissa ja Kreikassa, todetaan WWF:n ja Birdlifen tänään julkaisemassa raportissa.

EU:n oliivinviljelykäytäntöjen kestämättömyyttä käsittelevästä raportista ”EU policies for olive farming – unsustainable on all counts” selviää muun muassa, että:

  • Oliivien tehoviljely kuluttaa maaperää koko Välimeren alueella. Esimerkiksi Espanjassa Andalusian alueen oliiviviljelmiltä häviää jopa 80 miljoonaa tonnia pintamaata vuosittain. Guadalénin vesiallas Jaénissa, Andalusiassa, on tukkeutunut lietteestä oliiviviljelmiltä valuneen maa-aineksen takia.
  • Oliiviviljelmien keinokastelu lisääntyy sellaisillakin alueilla, joilla kärsitään vakavasta vesipulasta, kuten Kreetalla, Italiassa Apulian alueella, sekä Andalusiassa. Vuonna 1997 Jaénin alueen (Guadalquivirin jokialueella) vesimäärän vajaus oli 480 miljoonaa kuutiometriä. Pelkästään oliiviviljelmien keinokasteluun arvioidaan kuluneen 300 miljoonaa kuutiometriä vettä.
  • Luonnontilaisia elinympäristöjä ja ikivanhoja lehtometsiä katoaa uusien tehoviljelmien tieltä Kreikassa, Espanjassa ja Portugalissa. Esimerkiksi Espanjan Córdobassa kirjattiin 1990-luvun aikana 50 tapausta, joissa metsää raivattiin oliivinviljelyn tieltä.

EU:n maatalousbudjetissa oliivinviljelyyn varatut 2 250 miljoonaa euroa käytetään lähes kokonaan tuotantotukiin. Viljelijöille maksetaan sen mukaan, kuinka paljon oliiveja he tuottavat, mikä kannustaa viljelijöitä tehoviljelyyn, keinokasteluun ja viljelmien laajentamiseen.

”Oliivien tehoviljely aiheuttaa yhden Euroopan suurimmista ympäristöongelmista tällä hetkellä”, sanoo Elizabeth Guttenstein, WWF:n Eurooppa-ohjelman maatalouspoliittinen asiantuntija. ”Oliivinviljely voisi olla malliesimerkki ekologisesti ja yhteiskunnallisesti kestävästä maankäytöstä Välimeren alueella. Sen sijaan EU:n maataloustuet ajavatkin Välimeren ympäristön perikatoon.”

EU:n maatalousministerit sopivat vuonna 1998 uudistustarpeesta oliivinviljelysektorilla ja asettivat tuotantotukia varten väliaikaisen hallintoelimen, jonka oli tarkoitus toimia marraskuuhun 2001 asti. Huomenna (19.6.) EU:n maatalousministerien tapaamisessa Luxemburgissa käsitellään Euroopan komission ehdotusta pidentää väliaikaisen hallituksen toimikautta vuoteen 2003 saakka, mikä lykkäisi kaivattuja uudistuksia yhä pidemmälle tulevaisuuteen. Lisäksi Portugalin, Espanjan, Italian ja Kreikan edustajat aikovat pyytää EU:n maatalousministereitä lykkäämään uudistuksia jopa viidellä vuodella.

”WWF ja Birdlife vetoavat maatalousministereihin, jotta he torjuisivat lykkäyksen ja puoltaisivat voimakkaasti oliivinviljelyn hallinnon uudistamista”, sanoo Giovanna Pisano, Birdlifen maatalouspoliittinen asiantuntija. Tehoviljelyä suosivasta tukijärjestelmästä tulisi luopua, ja korvata se yhtenäisellä, viljeltävän alueen kokoon perustuvalla järjestelmällä, joka ei kannusta lisäämään keinokastelua ja tehotuotantoa.

Italia, Espanja, Portugali ja Kreikka tuottavat yhteensä 80 prosenttia koko maailman oliiviöljystä.

Lisätietoja:

Julian Scola, tiedottaja / WWF:n Eurooppa-ohjelma,
puh. +32 2 743 8806, [email protected]