WWF vetoaa juhlijoihin: juhannusrauha lintuluodoille!

WWF vetoaa viikon lopulla vesillä liikkuviin juhannusjuhlijoihin lintuluotojen jättämiseksi rauhaan. Lintujen pesintä ja juhannuksen kovaääninen juhlinta kokkotulineen osuvat samaan ajankohtaan. Erityisen altis häiriöille on selkälokki (Larus fuscus).

Uhanalainen ja rauhoitettu selkälokki tarvitsee erityissuojelua juhannuksen aikaan, sillä poikueet yleensä kuoriutuvat silloin. Lyhytkin häiriö voi olla kohtalokas untuvikoille. Liikkumista lokkiluodoilla ja niiden läheisyydessä tulisi välttää, sillä emojen paetessa ihmistä poikaset jäävät suojattomiksi ja altistuvat helposti muun muassa varisten hyökkäyksille. Linnunpoikaset eivät pääse uimaan ja piiloutuminenkin on vaikeaa avoimilla luodoilla.

Pesimärauhaa kaipaa myös naurulokki (Larus ridibundus), jonka kannat ovat heikentyneet viime vuosina niin, että se luokitellaan vaarantuneisiin lajeihin. Ennen niin runsaslukuinen naurulokki liitettiin uutena vesilintulajina viime vuonna päivitettyyn uhanalaisten lajien luetteloon.

WWF on useana kesänä tiedottanut selkälokin uhanalaisuudesta ja pesinnästä. Ihmiset ovatkin jo alkaneet ottaa huomioon lintuluotojen arkuuden juhannuksen aikaan. Monin paikoin tiedetään tutut pesäpaikat ja niitä osataan varoa. Selkälokin kanta onkin viime aikoina jonkin verran elpynyt.

”Itse vietän juhannusta Saimaalla, jossa veneilijät ovat käyttäytyneet pääosin esimerkillisesti. Vanhasta lokkivihasta on päästy, ja ihmiset osaavat arvostaa lokkeja osana vesiluontoa. Järvi- tai merimaisema ilman lokkien huutelua olisi kuin konsertti ilman muusikoita”, toteaa WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Valitettavasti selkälokkien ja muiden vesilintujen pesintä kuitenkin edelleen häiriintyy eri puolilla saaristoa. Tietämättömyydestä ja ajattelemattomuudesta johtuvan tahattoman häirinnän lisäksi lintuihin kohdistuu valitettavasti myös tahallisia tihutöitä, esimerkiksi pesien tuhoamisia. Juuri ennen juhannusta tästä koettiin järkyttävä esimerkki Tammisaaren saaristossa, jossa merimetsoyhdyskunnan munat hävitettiin julmasti.

Lisätietoja:

WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen, puh. 040-5850020