WWF:n talkooleiriläiset hoitavat perinnemaisemaa Liesjärven kansallispuistossa

WWF:n tämän kesän ensimmäinen talkooleiri on parhaillaan käynnissä Liesjärven kansallispuistossa Tammelassa. Vapaaehtoiset hoitavat kansallispuiston arvokasta perinnemaisemaa Korteniemen metsänvartijatilan ympäristössä.

Yhteistyössä Metsähallituksen Etelä-Suomen luontopalvelujen kanssa järjestettävä leiri alkoi lauantaina 9.6. ja päättyy sunnuntaina 17.6. WWF:n vapaaehtoiset uurastavat Korteniemessä nyt neljäntenä kesänä peräkkäin.

Talkooleirillä kunnostetaan kansallispuiston keskellä sijaitsevaa Korteniemen metsänvartijatilaa sellaiseen asuun kuin se oli metsänvartijalaitoksen voiman vuosina 1910-luvulla. Lisäksi parannetaan kansallispuiston polkurakenteita. Töihin kuuluu mm. ketojen, rantaluhdan ja pihapiirin raivausta, perinteisen riukuaidan tekoa, pitkospuiden uusimista ja pärekaton rakentamista. Leirin aikana ennallistetaan myös korpia ja ojitettuja metsiä.

Liesjärven kansallispuisto laajenee lähivuosina pinta-alaltaan kaksinkertaiseksi. Laajennusalueilla on käynnissä mittavia luonnontilan palautukseen liittyviä toimia. Niihin kuuluu metsänpolttoa, korpien ennallistamista, rämeojikoiden tukkimista, lahopuuston keinotekoista tuottamista ja metsikkörakenteen muuttamista luonnontilaisempaan suuntaan. Leiriläiset osallistuvat myös ennallistamistöihin läheisellä Kirkkolamminsuolla ja Soukonkorvessa. ”WWF:n leirien työpanos on ollut erittäin tärkeä Korteniemen perinnetilan käynnistämisessä ja ylläpidossa”, kiittelee aluejohtaja Stig Johansson Metsähallituksesta

Korteniemi rakennuksineen, viljelyksineen, laitumineen ja eläimineen on kansallispuiston tärkein nähtävyyskohde. Tilalla viljellään mm. ruista, pellavaa, kauraa ja vanhoja perunalajikkeita. Korteniemessä on kesäisin opas. Perinnetilalla järjestetään lukuisia erittäin suosittuja yleisötapahtumia, joilla mm. opetetaan perinteisiä työtapoja.

Leireillä pitkät perinteet

WWF on järjestänyt talkooleirejä vuodesta 1977 lähtien. Leireillä tehdään ruokapalkalla töitä kahdeksasta viiteen. Huippukuntoa ei vaadita, mutta kestävyyttä ja maastokelpoisuutta täytyy leiriläisissä olla. Alaikäraja on 18 vuotta.

WWF:n talkooleirit tarjoavat joka kesä noin sadalle vapaaehtoiselle mahdollisuuden konkreettiseen luonnonsuojelutyöhön. Niillä mm. hoidetaan perinnemaisemia, parannellaan luonnonsuojelualueiden rakenteita, rakennetaan pitkospolkuja ja raivataan laidunalueita. Tämän kesän muiden leirien kohteet ovat Bjonholm Saaristomeren kansallispuistossa (29.6. – 7.7.), Flatholmen Houtskarissa (14. – 22.7.), Oulangan kansallispuistossa (28.7. – 5.8.) sekä Kolin kansallispuistossa (11. – 19.8.). Lisäksi kunnostetaan tikkametsää Luhangassa 14. – 16.9.

Lisätietoja:

Metsähallitus/puistonhoitaja Teijo Heinänen, puh. 0400 475 339
Metsähallitus/puistonjohtaja Erkki Virolainen, puh. 0205 644 382 tai 0400 549 645
WWF/tiedottaja Tuuli Äikäs, puh. 040 592 6532