Suunnistuksen MM-kisat Tampereella – Maailman ympäristöystävällisin urheilutapahtuma 2001

Tampereen MM-kilpailujen järjestäjien tavoitteena on maailman ympäristöystävällisimmän urheilutapahtuman järjestäminen vuonna 2001. Tavoitteen saavuttamiseksi kisaorganisaatio on laatinut maailmanmestaruuskisoille ympäristöohjelman, joka kattaa järjestelyjen kaikki osa-alueet. Ympäristöohjelmaa valmisteltiin yli kahden vuoden ajan yhteistyössä WWF:n kanssa.

Ympäristöohjelman suunnitteluun osallistuivat myös tapahtuman sidosryhmät kuten maanomistajat, metsästäjät, viranomaiset, luontoharrastajat ja tavarantoimittajat. Maastossa olevat kasvillisuuden ja eläinten kannalta herkät kohteet sekä maanomistajille tärkeät alueet selvitettiin ennen ratasuunnittelun alkua.

WWF:n metsäpäällikkö Harri Karjalaisen mukaan MM-kisojen luonnolle aiheuttamat haitat ovat vähäiset perusteellisen suunnittelun ansiosta. ”Ympäristön kannalta hyvää on myös se, että kilpailukeskuksiin ei pystytetä pysyviä rakenteita. Tapahtumapaikat jäävät ennalleen kilpailun jälkeen ja luontoon tulleet jäljet häviävät parin kasvukauden kuluessa”, Karjalainen sanoo

Järjestäjät ja osanottajat mukana ympäristöohjelmassa

”Jätehuoltosuunnitelma ja lajittelua ohjaavien Eko-oravien koulutus toteutettiin yhteistyössä Pirkanmaan Jätehuollon ja Roskajoukko-projektin kanssa. Kisaravintolassa käytetään Huhtamäen toimittamia täysin maatuvia kertakäyttöastioita. Liikenteen vaikutuksia vähennämme tarjoamalla kisavieraille ja toimitsijoille bussikuljetuksen Tampereen ja kilpailukeskusten välille. Sähkölaitteet toimivat Tampereen energialaitokselta tilatulla tuulisähköllä”, kertoo MM-kilpailujen johtaja Erkki Eskelinen.

”MM-kisojen ympäristöohjelmassa on uutta järjestäjien ja osanottajien vahva osallistuminen. Kisaorganisaatiolle on järjestetty laaja ympäristökoulutus ja suunnistajille on kerrottu etukäteen keinoista, joilla omaa ekologista jalanjälkeä voi pienentää kisojen aikana. Kisapaikoilla kilpailijoita ja yleisöä opastavat ekojalanjälkitaulut”, kertoo MM-kilpailujen ympäristökonsulttina toiminut Erkka Laininen Hyvinkään-Riihimäen aikuiskoulutuskeskuksesta.

MM-kisat edelläkävijänä

”Kansainvälinen Olympiakomitea onnittelee suunnistuksen MM-kisoja ympäristöohjelmasta ja toivoo sen menestyksekästä toteutumista. Tampereen kisat rohkaisevat urheilevaa maailmaa ottamaan vastuun meille kaikille elintärkeän puhtaan ja monimuotoisen ympäristön säilyttämisestä, sanoo Kansainvälisen Olympiakomitean jäsen Peter Tallberg.
“Ympäristöohjelmallaan suunnistajat näyttävät mallia paitsi urheilevalle maailmalle, myös muiden tapahtumien järjestäjille siitä, miten massatapahtuman ekologista jalanjälkeä voidaan pienentää”, sanoo Harri Karjalainen.

MM-kilpailujen ympäristöohjelman toteutuksen arvioi puolueeton auditointiryhmä. Kisojen loppuraporttiin sisältyy myös Pirkanmaan ympäristökeskuksen tuella toteutettava analyysi kilpailujen aiheuttamista materiaalivirroista.

Lisätietoja:

WWF:n metsäpäällikkö Harri Karjalainen, gsm 040 563 7179
WOC2001-kilpailujen johtaja Erkki Eskelinen, gsm 050 595 0889
Ympäristökouluttaja Erkka Laininen, gsm 050 3729 195