WWF haluaa jouduttaa EU:n ka­la­ta­lous­po­li­tii­kan uu­dis­ta­mis­ta

Kaloiksi pukeutuneet WWF:n vapaaehtoiset antoivat tänään Euroopan kalastusministereille vetoomuksen, jossa hallituksia kehotetaan hyväksymään Euroopan kalatalouspolitiikkaa koskevat uudistukset. Ministerit olivat saapuneet Luxemburgiin EU:n kalastusasioita käsittelevään ministerineuvoston kokoukseen.

Tuhansien WWF:n tukijoiden allekirjoittama vetoomus on osoitettu erityisesti Espanjan, Ranskan ja Portugalin ministereille. Siinä todetaan, että:

1. Kalastustukia koskeva Euroopan komission vastajulkistettu ehdotus ei aiheuta EU-maille taloudellisia lisärasitteita.

2. Tällä hetkellä pienkalastajat eivät hyödy uusien kalastusalusten rakentamiseen tai vanhojen alusten korjaamiseen suunnatusta julkisesta tuesta. Komission ehdotuksessa puolestaan suositellaan tämän rahan suuntaamista kalastuksesta riippuvaisten alueiden sosiaaliseen ja taloudelliseen tukemiseen, jolloin kalastajat todennäköisesti hyötyisivät rahoista enemmän. Hyöty riippuu hallitusten omistakin päätöksistä siitä, miten ne rahansa jakavat.

3. Julkista tukea voi käyttää alusturvallisuuden parantamiseen, alamittaisia kaloja suojaavien kalastustekniikoiden ja -tapojen sekä kalanlaatua parantavien menetelmien kehittämiseen.

“Totuus on se, että kalakannat on jo pitkälti kalastettu loppuun, eikä Euroopan kalastuslaivastoa kannata ylläpitää nykyisenkokoisena”, toteaa Karl Wagner, WWF:n kalastuskampanjan johtaja.

Euroopan ympäristötoimiston (EEA) viimeisimmän Environmental signals 2002 -raportin mukaan esimerkiksi Itämeressä 75 % kaupallisesti pyydetyistä kalakannoista on ylikalastettuja. “Suomen kannattaisi vaatia esimerkiksi luonnonlohen ajoverkkopyynnin lopettamista Itämerellä ja tiettyjen lajien alamitan nostamista kalakantojen turvaamiseksi”, toteaa Suomen WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen.

“Isoja päätöksiä on tehtävä, vaikka joidenkin poliitikkojen onkin sitä vaikea hyväksyä. Kalastajien työllisyyteen vaikuttavat päätökset eivät ole helppoja, mutta eniten uudelleenjärjestelyistä kärsiviä rannikkoalueita voidaan auttaa erilaisin toimenpitein”, sanoo Wagner.

Eurooppa on vaikean kysymyksen edessä. Nyt on mietittävä miten aikaansaada kalakantoja, jotka mahdollistavat elinvoimaisen kalastusteollisuuden. WWF ei kannata sellaisia tukia, jotka eivät todellisuudessa hyödytä kalastajia, kuten nykyään useimmissa tapauksissa. “On järkevämpää, että rannikoiden yhteisöt tekevät yhdessä työtä kalastusteollisuuden uudistamiseksi, tai muuten Kanadassa tapahtuneet asiat toistuvat”, Wagner sanoo. Kanadan poliitikot havahtuivat vasta, kun kallisarvoinen turskakalastus oli jo romahtanut ja

30 000 ihmistä menetti työpaikkansa käytännössä yhdessä yössä. Kalakanta ja kalastus ei ole vieläkään toipunut tästä kymmenen vuotta sitten tapahtuneesta piittaamattomuudesta. “Olemme ajautumassa kohti samanlaista katastrofia, ellei uudistuksia ryhdytä toteuttamaan pian”, Wagner varoittaa.

WWF vetoaa ministereihin, jotta he harkitsisivat komission ehdotuksia tarkkaan, eivätkä tyrmäisi niitä suoralta kädeltä. Ministereillä on nyt tilaisuus varmistaa parempi tulevaisuus kalakannoille ja merelliselle ympäristölle, joista kalatalous ja kalastajat ovat riippuvaisia.

Lisätietoja:

Jari Luukkonen, suojelujohtaja, Suomen WWF, puh. (09) 7740 1045, 040 585 0020
Julian Scola, viestintäpäällikkö, WWF:n Euroopan kalastuskampanja, puh. +32 486 117 394
Angelina Hermanns, tiedottaja, WWF:n Eurooppa-toimisto, puh. +32 2 740 0925, +32 497 258 042