Allekirjoita vetoomus myrkyttömän tulevaisuuden puolesta!

Synteettisiä kemikaaleja on joka puolella ympärillämme. Vaikka olemme eläneet kemikaalien kanssa pitkään, niiden vaikutuksia ei tunneta tarpeeksi eikä niiden käyttöä valvota kattavasti. Euroopan unionin uusi lainsäädäntö voi kuitenkin muuttaa tilanteen. Nyt onkin aika vaikuttaa!

Allekirjoita vetoomus myrkyttömän tulevaisuuden puolesta osoitteessa http://www.panda.org/about_wwf/what_we_do/toxics/action.cfm.

Synteettisiä kemikaaleja käytetään lähes kaikkialla, yhtä lailla tietokoneissa ja huonekaluissa kuin kosmetiikassa ja tuttipulloissa. Ihmisestäkin on löydetty 300 erilaista teollisesti valmistettua kemikaalia!

Kemianteollisuus tuottaa yli 400 miljoonaa tonnia kemikaaleja vuosittain. Laajasta käytöstä huolimatta synteettisten kemikaalien vaikutuksista terveyteen tunnetaan vain murto-osa. Vasta viime aikoina on selvinnyt, että synteettiset kemikaalit voivat häiritä hormonitasapainoa tai hermojärjestelmän kehittymistä. Eläimille synteettiset kemikaalit aiheuttavat lisääntymishäiriöitä.

Vaikka kemikaalien vaikutukset ulottuvat laajalle, lainsäädäntö on toistaiseksi vielä riittämätön. Tähän voidaan kuitenkin saada muutos, sillä Euroopan unioni säätää parhaillaan uutta synteettisiä kemikaaleja koskevaa lakia. Uuden lain on tarkoitus luoda EU:n alueen sisälle yhtenäinen käytäntö kemikaalien käytöstä teollisuudessa – kemianteollisuuden vastustuksesta huolimatta.

Laista on tällä hetkellä olemassa luonnos, josta Euroopan komissio keskustelee internetissä 10.7.2003 asti. Sinäkin voit vaikuttaa lain muotoutumiseen allekirjoittamalla WWF:n kotisivuilla vetoomuksen, joka esitetään komissiolle ennen keskustelun päättymistä. Allekirjoittamalla olet yhdessä WWF:n kanssa vaikuttamassa synteettisten kemikaalien paremman sääntelyn ja tuntemuksen puolesta. Anna siis äänesi kuulua! Vetoomuksen voi allekirjoittaa kuka tahansa, joten pyydä myös ystäväsi mukaan.

Vetoomuksen voit allekirjoittaa osoitteessa http://www.panda.org/about_wwf/what_we_do/toxics/action.cfm.

Lisätietoja:
Suojelujohtaja Jari Luukkonen, WWF
puh. (09) 7740 1045 ja 040 585 0020
[email protected]