Maailmanlaajuinen nettikampanja alkaa Itämeren puolesta

WWF haluaa Kansainvälisen merenkulkujärjestön IMO:n luokittelevan Itämeren Erityisen herkäksi merialueeksi kokouksessaan maaliskuussa. Vaatimuksen vauhdittamiseksi WWF käynnisti maailmanlaajuisen Pandapassi-kampanjan, jossa ihmiset voivat lähettää vetoomuksen kahdeksalle keskeiselle merenkulkumaalle, jotta ne tukisivat Itämeren erityisen herkän merialueen asemaa.

Venäjää lukuun ottamatta kaikki Itämeren maat – Suomi, Ruotsi, Tanska, Saksa, Puola, Viro, Latvia ja Liettua – ovat jättäneet IMO:lle esityksen Itämeren luokittelemiseksi PSSA-alueeksi. Esitykseen kuuluu koko muu Itämeri Venäjän aluevesiä lukuun ottamatta. Suomenlahden itäisin osa ja Venäjän aluevesi Kalingradin edustalla jäisivät PSSA alueen ulkopuolelle.

Venäjän aluevesien poisjäämisestä huolimatta esitys olisi suuri edistysaskel Itämeren meriturvallisuuden parantamisessa. PSSA-alueeseen voi myöhemmin eri anomuksesta liittää muita määräyksiä, kuten kuljetusten kieltämisen kaikkein herkimmillä alueilla tai pakollisen paikallisen luotsin käyttämisen vaikeasti navigoitavilla alueilla.

Pandapassi-viestit lähtevät Venäjän, Japanin, Maltan, Kreikan, Kyproksen, Panaman ja Liberian hallituksille. WWF myös vetoaa Venäjään, jotta se suostuisi sen omien aluevesien liittämiseen PSSA-luokitukseen. WWF USA vetoaa myöhemmin myös Yhdysvaltojen hallitukseen, jotta ne tukevat vaatimustamme.

“Espanjan rannikolla uponneesta Prestige-tankkerista valui mereen 60 000 tonnia öljyä, joka tappoi noin 300 000 lintua. Itämeren suurimmissa tankkereissa voi olla lähes kaksi kertaa tuo öljymäärä”, varoittaa Suomen WWF:n pääsihteeri Timo Tanninen mahdollisen öljyonnettomuuden mittasuhteista.

Itämeren PSSA-asiaa käsitellään IMO:n meriympäristön suojelukomitean 51. kokouksessa 29.3.-2.4.

Pandapassilla on saatu luonnonsuojelutuloksia aikaan

Pandapassi on WWF kansainvälinen internet-pohjainen kampanjatyökalu. Sen käyttö on edistänyt luonnonsuojelupäätösten syntyä. Esimerkiksi tässä kuussa suunnitelmat Novo Virje –padon rakentamisesta Drava-jokeen Unkarin, Slovenian, Kroatian ja Itävallan raja-alueille haudattiin Pandapassi-kampanjan jälkeen.

“Pandapassin haltijat haluavat toimia ainutlaatuisten luontokohteiden puolesta. Internet antaa mahdollisuuden vaikuttaa toisella puolella maapalloakin oleviin kysymyksiin. Itämeri on yksi WWF:n erityissuojelukohteista, joten uskomme, että sen puolesta lähtee viestejä kaikkialta maailmasta”, sanoo Suomen WWF:n viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist.

Pandapassin haltijoita on 56 000, joista vajaa 40 000 on tilannut kampanjatiedotteet. Suomalaisia joukossa on 2165, mikä on Itämeren maiden ennätys. Yleinen osallistumisprosentti kampanjoihin on noin kymmenen. Pandapassin voi hankkia kuka vain luonnonsuojelusta kiinnostunut osoitteessa www.passport.panda.org, jolloin jatkossa voi osallistua muihinkin internet-kampanjoihin luonnon puolesta.

Kampanja Itämeren PSSA-alueen puolesta on WWF:n internet-sivuilla.

Lisätietoja:

Suomen WWF, viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist, sähköposti: [email protected], 0400 425 666, www.wwf.fi/osallistu/pandapassi_kampanja.html