WWF julistaa juhannusrauhan vesiluonnolle

WWF julisti tänään 22.6. Tammisaaressa perinteisen juhannusrauhan vesiluonnolle. WWF vetoaa juhannusjuhlijoihin, jotta he välttäisivät liikkumista lintujen pesimäluodoilla ja ottaisivat muutenkin luonnon huomioon kesänvietossaan.

Linnut tarvitsevat erityissuojelua juhannuksen aikaan, jolloin myöhäiset poikueet kuoriutuvat. Liikkumista lintuluodoilla ja niiden läheisyydessä pitää välttää, sillä emojen paetessa ihmistä poikaset jäävät suojattomiksi. Poikaset eivät pääse uimaan, ja piiloutuminen on vaikeaa avoimilla luodoilla. Ne joutuvat helposti esimerkiksi varisten saaliiksi. Juhannusrauhaa kaipaavat esimerkiksi tiirat, kuten räyskä (Sterna caspia), kalalokki (Larus canus), pilkkasiipi (Melasnitta fusca), tukkasotka (Aythya fuligula), tukkakoskelo (Mergus serrator), selkälokki (Larus fuscus), ruokki (Alca torda), riskilä (Cepphus grylle), karikukko (Arenaria interpres) ja punajalkaviklo (Tringa totanus).

Lomailija ja mökkeilijä voi ottaa luonnon huomioon monella tavoin. WWF:n kokoamissa Merenneidon vinkeissä kerrotaan muun muassa juhannuskokon polttamisesta, mattopesusta, veneilystä, ruokailusta ja luonnossa liikkumisesta. Vinkkeihin voi tutustua osoitteessa www.wwf.fi/itameri/merenneidon_vinkit.html.

Lisätietoja: meriasiantuntija Anita Mäkinen, 040 5271 425; tiedottaja Laura Saarilahti, gsm 040 556 9860

Juhannusrauhan julistus

Julistetaan vesilinnuille juhannusrauhaa:
Älä lomailija rannoilla pauhaa.
On harvinaistunut nauru- ja selkälokki,
on niille kokko ja möykkä shokki
Siis vältä veneillessä lintuluotoja –
etsi muita satamamuotoja.

On rantautumisessa vauhdista haittaa:
se pohjan ravinteet liikkeelle laittaa.
Aja muutenkin rauhassa, älä kaahaa,
ja roskat pois luonnosta mukanasi raahaa,
äläkä laidan yli kaada veneen jätevesiä,
niin ei sinilevä pilaa lastesi kesiä.

Utlysning av midsommarfriden

Midsommarfrid skall du sjöfåglar unna,
vid holmar och stränder undvika stoj.
För brasa och buller är alls inget skoj
för skrattmås och silltrut, nu nästan försvunna
Så undvik till fågelskär styra din båt,
ankra vid andra kobbar emellanåt.

Sakta in när du närmar dig kobbens strand:
annars rörs bottnets närsalter om.
Ha inte heller i övrigt för bråttom,
glöm ej ta med ditt avfall iland.
Kasta ej avfallsvatten överbord –
rädda barnens sommar från blågrönalgers hord.