Panda-agentit keräsivät 78 421 euroa lumileopardien suojeluun

Kustannusosakeyhtiö Tammen nuoret Panda-agentit perheineen keräsivät syksyllä 2004 varoja uhanalaisten lumileopardien auttamiseksi. WWF Suomi suojelee lumileopardeja Nepalissa muun muassa torjumalla salametsästystä.

Karismaattinen ja kaunis lumileopardi (Uncia uncia) elelee maailman korkeimmissa elinympäristöissä: Himalajan rinteillä. Lumileopardi kuuluu maailman uhanalaisimpiin eläinlajeihin, sillä niitä on jäljellä enää 4000–7000 yksilöä. 300–500 lumileopardia elää Nepalissa, missä WWF Suomi yhteistyössä paikallisten asukkaiden kanssa suojelee lumileopardien lisäksi myös norsuja, tiikereitä ja sarvikuonoja.

Ihminen on suuri uhka lumileopardille. Salametsästäjien kynsiin jääminen on koitunut monen lumileopardin kohtaloksi. Lumileopardin nahalla, luilla ja muilla ruumiinosilla käydään kauppaa: nahkaa käytetään turkiksina ja muita ruumiinosia rohtoina aasialaisessa lääketieteessä.

Saaliseläimien vähentyminen on ajanut lumileopardit muille apajille, tappamaan karjaa. Suivaantuneet paimenet myrkyttävät, ampuvat ja ansoittavat lumileopardeja. Tämä hankaloittaa lajin suojelua, sillä karjan kasvattaminen on paikallisen väestön elinehto. Suojelussa onkin onnistuttava yhdistämään köyhän paikallisväestön elinolojen parantaminen ja luonnon etu.

WWF on laatinut lumileopardien suojelusuunnitelman, jonka avulla pyritään säilyttämään ja kasvattamaan Nepalin lumileopardikantaa sekä turvaamaan sen elinalueita. “Tavoitteenamme on vähentää ihmisten ja lumileopardien välisiä yhteenottoja, joita syntyy niiden kilpaillessa samasta ravinnosta”, kertoo suojelujohtaja Jari Luukkonen WWF:stä. “Panda-myynnin tuella alueelle perustetaan ja koulutetaan salametsästyksen vastaisia partioita. Lisäksi kehitämme luontomatkailuohjelmaa, joka tuo paikallisväestölle lisätuloja ja kannustaa heitä samalla suojelemaan Himalajan vuorten komeaa kissaa.”

“Panda-myynnillä on ilo tukea uhanalaisten eläinlajien konkreettisia suojelutoimenpiteitä jo kuudetta kertaa. Ahkerat Panda-agentit ovat tehneet viime syksyn kampanjassa oman tärkeän osuutensa lumileopardien hyväksi. Panda-myyntitoiminnassa nuoret myös saavat tietoa eläinten suojelusta ja oppivat kantamaan vastuuta ympäristöstä ja luonnosta”, toteaa Panda-myynnin tuotepäällikkö Malla Tirkkonen.

Ensi syksynä pelastetaan pandoja

Panda-myynnin ensi syksyn kampanjassa kerätään varoja isopandan (Ailuropoda melanoleuca) suojeluun. Kookas, mustavalkoinen panda on paitsi WWF:n tunnuseläin myös yksi maailman uhanalaisimmista nisäkkäistä. Jäljellä olevien eläinten uhkana ovat salametsästys, matkailun hallitsematon lisääntyminen sekä elinalueiden kutistuminen metsien hakkuiden, maanviljelyn ja kaivostoiminnan takia. Panda-agentit tempaisivat pandan puolesta viimeksi syksyllä 2002. Ensi vuoden keräyksen avulla päästään jatkamaan WWF:n menestyksellistä työtä bambua rakastavien suursyömärien hyväksi.

Panda-myynti on Kustannusosakeyhtiö Tammen vuonna 1999 aloittama toimintamuoto, jossa nuoret perheineen keräävät varoja WWF:n luonnonsuojelutyöhön esittelemällä Panda-myynnin Pukinkontti-tuoteluettelosta tuotteita, kuten kirjoja, tekstiilejä, pelejä ja pehmoleluja. Panda-myynnin kampanjoiden avulla on kerätty vuosina 1999–2004 yhteensä lähes 430000 euroa eri eläinlajien hyväksi.

Lisätietoja:

Tammi / tuotepäällikkö Malla Tirkkonen, puh. (09) 6937 6673, 040578 2538, [email protected]
WWF / tiedottaja Anu Jussila, puh. (09) 7740 1074, 040 556 9860, [email protected]
Internet: www.panda-myynti.net, http://www.wwf.fi/ymparisto/uhanalaiset_lajit/ulkomaiset

Liite tiedotteeseen: tietoa lumileopardista ja pandasta

Lumileopardi

 • Tieteellinen nimi: Uncia uncia
 • Kannan koko: 4000–7000 yksilöä
 • Elinalue: Keski-Aasian vuoret Afganistanissa, Bhutanissa, Kiinassa, Intiassa, Mongoliassa, Nepalissa, Pakistanissa, Venäjällä, Kazakstanissa, Kirgisiassa, Tadžikistanissa ja Uzbekistanissa
 • Ravinto: Suurimpiin saaliisiin kuuluvat Pseudois nayaur -suvun lampaat ja alppikauriit (Capra ibex). Pienempiin saaliisiin kuuluvat murmelit (Marmota), piiskujänikset (Ochotona), jänikset (Lepus) sekä pienet jyrsijät ja riistalinnut kuten tiibetinlumikana (Tetraogallus tibetanus). Lumileopardit pyydystävät myös kotieläimiä, kuten lampaita, vuohia, hevosia tai nuoria jakkeja silloin, kun luonnollisia saaliita ei ole saatavilla. Paritteluaikana lumileopardit saattavat syödä jopa kasveja.
 • Pituus: 1,8–2,3 m, josta häntä lähes metri, säkäkorkeus 60 cm
 • Paino: 35–55 kg
 • Elinikä: 10–12 vuotta
 • Lisääntyminen: pennut syntyvät myöhään keväällä tai aikaisin kesällä, poikueessa yleensä 2–3 pentua
 • Suurimmat uhkat: salametsästys, elinalueiden häviäminen ja pirstaloituminen, saaliseläinten puute, konfliktit paimenten kanssa

Panda

 • Tieteellinen nimi: Ailuropoda melanoleuca
 • Kannan koko: 1600 yksilöä
 • Elinalue: Kaakkois-Kiina
 • Ravinto: bambun lehdet ja varret
 • Pituus: 120–190 cm
 • Paino: 85–125 kg; poikanen painaa syntyessään 90–160 g
 • Elinikä: alle 20 vuotta
 • Lisääntyminen: sukukypsyys 4–7 vuoden iässä, kantoaika 5 kk, poikasia yleensä yksi kerrallaan
 • Suurimmat uhkat: elinalueiden häviäminen, salametsästys