Etelä-Saimaalle siirretty Venla-norppa sai jälleen poikasen

Etelä-Saimaalle vuonna 1992 siirretty Venla-norppa on saanut jälleen kuutin. Siirtoistutus on hyvä keino levittää saimaannorppakantaa autioituville alueille, WWF korostaa. WWF:ssä ollaan tyytyväisiä myös siihen, että Kyläniemen eteläpuolella on tänä keväänä syntynyt ensimmäinen kuutti sitten vuoden 1984.

Venlan tunnistaa räpylässä olevasta
tunnistemerkistä.Kuva:WWF/Ismo Marttinen

Saimaannorppa Venla siirrettiin Haukivedeltä Lietvedelle vuonna 1992. Sieltä se siirtyi 20 km etelään Taipalsaaren puolelle, jossa se on elellyt ja synnyttänyt useita poikasia, ensimmäisen vuonna 1994. Nämä poikaset ovat jääneet alueelle, ja alueen norppakanta on näin vahvistunut. Venlakin lienee jo isoisoäiti.

Tämän kevään kuutti on varmuudella Venlan ainakin neljäs poikanen. Kolme kertaa aiemmin se on nähty jäällä kuutin kanssa siten, että sen räpylässä oleva tunnistusmerkki on ollut näkyvissä.

“Venla on osoitus siitä, että siirtoistutus kantaa hedelmää ja on hyvä keino levittää norppakantaa autioituville alueille. Siirtoistutuksia tulisi harkita autioituneille norppavesille kuten Luonterille, jossa elinolosuhteet ovat hyvät. Pohjois-Saimaan alueilla, joista norppa myös on hävinnyt, on niin paljon häiriötä, että sinne ei kannata tehdä siirtoistutuksia”, sanoo WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Norppakannan vahvistumisen suurin ansio on kalastusrajoituksissa. Suurin uhka tällä hetkellä on rantarakentaminen ja muu häiriö rannoilla norpan pesintäaikaan.

Eteläisellä Saimaalla vain neljä kuuttia tänä vuonna

Etelä-Saimaalla on norpan pesälaskennoissa havaittu tänä vuonna vain neljä kuuttia. Viime vuonna Puumalan eteläpuolella löytyi seitsemän kuuttia.

Ilahduttavaa sen sijaan on, että Kyläniemen eteläpuolella syntyi kuutti. “Kyläniemeltä ei pesälaskennoissa ole löytynyt kuuttia sitten vuoden 1984”, sanoo Ismo Marttinen WWF:stä, joka vastaa laskennoista Puumalan eteläpuolella Metsähallituksen ja WWF:n norpan pesälaskennoissa.

“Marttiset ovat seuranneet eteläisen Saimaan norppatilannetta vuosikymmeniä, sillä he tekevät norpansuojelua jo kolmannessa polvessa. Ismo on seurannut isänsä Kaikun jalanjälkiä ja nyt Ismon poika Jukka on mukana. Marttiset ovat osoitus sitkeydestä, jota saimaannorpan suojelussa tarvitaan”, sanoo Jari Luukkonen.

Venlasta on saatavilla median käyttöön valokuva WWF:stä.

Kuvatilaukset: Päivi Rosqvist, 0400 425 666

Lisätietoja:

WWF, suojelujohtaja Jari Luukkonen, 040 585 0020, Ismo Marttinen, 050 434 9591