Valitse kuohujuoma, jossa on aito luon­non­kork­ki

WWF suosittelee kuluttajia valitsemaan vappuna kuohujuoman, jossa on aito luonnonkorkki. Tämä auttaa säilyttämään vanhojen korkkitammimetsien monimuotoisuuden sekä niissä asuvat äärimmäisen uhanalaiset eläimet. Lisäksi luonnonkorkki on uusiutuva luonnonmateriaali.

Korkintuotannosta suurin osa keskittyy pullonkorkkien valmistamiseen. Mikäli synteettisten tai muovikorkkien suosio kasvaa, ja sitä myötä luonnonkorkkien kysyntä maailman markkinoilla laskee, korkkitammimetsät menettävät taloudellisen arvonsa. Se johtaisi näiden arvokkaiden metsien pusikoitumiseen, raivaamiseen tai muuttamiseen viljelysmaaksi. Vanhojen korkkitammimetsien häviäminen lisäisi monien uhanalaisten eläinlajien sukupuuton uhkaa.

Päinvastoin kuin usein luullaan, yhtään puuta ei kaadeta korkin saamiseksi: korkin leikkaaminen on yksi ympäristöystävällisimmistä korjuumenetelmistä. Korkkikaarna irroitetaan puusta erityisen varovaisesti, jotta puuta ja puun sisintä kuorikerrosta ei vahingoitettaisi. Kuorinnan jälkeen puut merkitään, ja seuraava sato korjataan vasta yhdeksän vuoden päästä. Ensimmäisen kerran puuta voidaan kuoria vasta, kun puu on noin 20 vuotta vanha.

Korkkitammimetsissä elää muun muassa äärimmäisen harvinaisia espanjanilveksiä ja keisarikotkia. Alueella myös talvehtii runsaasti kurkia, jotka kärsivät korkkitammimetsien hakkuista. Korkkitammimetsät ovat elintärkeitä myös paikallisille ihmisille. Korkinkorjuu on kuulunut Välimeren maiden asukkaiden elämään ainakin tuhannen vuoden ajan. Metsät ovat ikivanhoja, ja vanhimmat puut ovat jopa 600 vuoden ikäisiä.

Korkkitammimetsien suojeluun liittyy oleellisesti se, että tuhatvuotinen korkinleikkauksen perinne jatkuu tulevaisuudessakin. Näin varmistetaan paikallisten ihmisten toimeentulo sekä korkkitammimetsien luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen. WWF työskentelee paikallisten kanssa yhteistyössä suojellakseen arvokkaita tammikorkkimetsiä sekä metsän eläimiä.

Kuluttajien valinnoillakin on merkitystä. Juhlistakaamme siis vappua valitsemalla kuohujuoma, jossa on aito luonnonkorkki.

Lisätietoja: tiedottaja Krista Sippola, WWF, (09)7740 1075, [email protected]