Äitienpäivän julkilausuma

Joukko äitejä ja isoäitejä ilmaisee äitienpäivänä huolensa kemikaalien mahdollisista riskeistä luonnolle ja ihmisten terveydelle. Huhtikuussa WWF:n kemikaalitesteihin ilmoittatuneista perheistä 60 äitiä ja isoäitiä allekirjoitti julkilausuman. Tämän lisäksi yli 3000 suomalaista on aiemmin allekirjoittanut DetoX-vetoomuksen vaarallisten kemikaalien vähentämisen puolesta.

Monilla yleisillä kemikaaleilla on kielteisiä vaikutuksia esimerkiksi luonnoneläimiin, ja myös kemikaalien yhteyksistä ihmisten terveysongelmiin epäillään. Kemikaalien vaikutuksista tiedetään liian vähän: tällä hetkellä eniten käytössä olevista 2500 teollisesta kemikaalista 86 prosentista on saatavilla vain puutteellisia tietoja.

Julkilausuman allekirjoittaneet äidit ja isoäidit olivat ilmoittautuneet WWF:n kemikaalitesteihin, joilla haluttiin antaa esimerkkejä siitä, minkälainen kemikaalicocktail tavallisilla suomalaisilla naisilla saattaa olla veressään. Suomessa WWF joutui kuitenkin keskeyttämään perheiden haun kemikaalitesteihin, koska Sosiaali- ja terveysministeriö piti selvitystä luvat tarvitsevana lääketieteellisenä tutkimuksena. Suomi on kansainvälisen hankkeen ainoa maa, jossa viranomaiset luokittelevat WWF:n verikokeet lääketieteelliseksi tutkimukseksi. WWF käy EU-maissa kampanjaa sen puolesta, että EU:n valmisteilla oleva kemikaaliasetus estäisi vaarallisimpien kemikaalien pääsyn markkinoille. Ihmisten verikokeet, joissa selvitetään veren kemikaalipitoisuudet, ovat osa tätä kampanjaa.

Äitienpäivän vetoomuksessa äidit ja isoäidit ilmaisevat myös suuttumuksensa siitä, että viranomaiset halusivat estää tavallisten ihmisten mahdollisuudet selvittää oman verensä kemikaalipitoisuudet. Lisäksi he toivovat tiukempia kemikaaliasetuksia.

Lisätietoja ja kahden vetoomuksen allekirjoittaneen äidin haastattelupyynnöt:

WWF Suomi, viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist, 0400 425 666 (HUOM! Soitot vain 4.5., ei 5.-8.5.)

Äitien vetoomus puhtaamman huomisen puolesta:

“Me allekirjoittaneet äidit ja isoäidit olemme huolissamme ympäristön kemikalisoitumisesta. Se on riski lastemme ja lastenlastemme terveydelle sekä ympäristön hyvinvoinnille.

Toivomme, että EU:n suunnitteilla olevasta kemikaaliasetuksesta tulee sellainen, joka estää vaarallisimpien kemikaalien pääsyn markkinoille. Kemikaalien turvallisuustestauksen vastuu pitää olla kemikaaliteollisuudella. Kuluttajalle ei voi jättää vastuuta siitä, että hän valitsee vain turvallisia tuotteita.

Olimme kaikki ilmoittautuneet vapaaehtoiseksi perheeksi WWF Suomen selvitykseen, jonka tarkoituksena oli testauttaa yhden isoäidin, äidin ja lapsen veren kemikaalipitoisuudet. Tällä olisimme halunneet ilmaista huolemme ympäristön kemikalisoitumisesta, osallistua WWF:n toimintaan puhtaamman ympäristön puolesta ja selvittää oman veremme kemikaalipitoisuudet.

Olemme hämmästyneitä ja surullisia siitä, että Suomessa ja vain Suomessa viranomaiset halusivat käytännössä estää tämän selvityksen. Me olemme kaikki vastoin tahtoamme mukana suuressa kemikaalikokeessa, kun jatkuvasti altistumme mahdollisesti vaarallisille kemikaaleille. Siinä valossa on erikoista estää kolmen vapaaehtoisen verikokeet ja näiden ihmisten veren kemikaalipitoisuuden julkistaminen, mikä olisi ollut osa kansainvälistä kampanjaa tiukan kemikaalilainsäädännön puolesta.

Tuemme kaikin tavoin toimintaa, jonka tavoitteena on sellainen EU:n kemikaalilainsäädäntö, joka turvaa lastemme ja lastenlastemme terveyden ja ympäristön hyvinvoinnin.”

Lahja Heikkinen (isoäiti)
Marjukka Peura (äiti)
Liisa Nemitz (äiti)
Tuovi Tolonen (äiti)
Liisa Huttunen (isoäiti)
Auli Etholén (isoäiti)
Annukka Palviainen (äiti)
Nina Kaurila (äiti)
Sinikka Mäkelä (isoäiti)
Merja Lindberg (äiti)
Sirje Stén (äiti)
Leena Stén (isoäiti)
Riitta Ikonen (äiti)
Lydia Karlsson (isoäiti)
Alice Karlsson (äiti)
Aili Mäkinen (isoäiti)
Anna-Mari Donner (äiti)
Salla Laurilehto (äiti)
Pirkko Pakarinen (isoäiti)
Sari-Anna Havia (äiti)
Elli Hekkala (isoäiti)
Päivi Öfverberg (äiti)
Anja Kotilainen (isoäiti)
Lea Kalliokuusi (isoäiti)
Satu Kalliokuusi (äiti)
Enni Niemi (isoäiti)
Sanna Järveläinen (äiti)
Tuija Koistinen (isoäiti)
Milja Koistinen (äiti)
Aila Inkinen (isoäiti)
Sirpa Kontio (äiti)
Henna Savolainen (isoäiti)
Suvi Järvinen (äiti)
Irmeli Tammilehto (isoäiti)
Jaana Tammilehto (äiti)
Katri Eronen (isoäiti)
Minna Nurminen (äiti)
Sini Cavén-Suominen (äiti)
Pirjo Rautanen (isoäiti)
Marika Romppanen (äiti)
Airi Niemi (isoäiti)
Marianne Valli (äiti)
Maire Karjalainen (isoäiti)
Mia-Ellen Lyytikäinen (äiti)
Hilkka Uuskallio (isoäiti)
Hanna Hanhimäki (äiti)
Tuula Saarinen (isoäiti)
Terhi Arvola (äiti)
Raili Lehtinen (isoäiti)
Nina Kujansivu (äiti)
Liisa Ramberg (isoäiti)
Nina Ramberg (äiti)
Maila Leikas (isoäiti)
Paula Leikas (äiti)
Helinä Koski-Hirvinen (äiti)
Annamari Manner (äiti)
Aune Laine (isoäiti)
Merja Laine (äiti)
Irja Ketelimäki (isoäiti)
Riitta Ketelimäki (äiti)
Ingrid Korpela (äiti)

Lisätietoa kemikaaleista: www.wwf.fi/ymparisto/vaaralliset_kemikaalit