WWF:n vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukot harjoittelevat Helsingin Vuosaaressa

WWF Suomen vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukot harjoittelevat tänään tositoimia Vuosaaressa, ja harjoituksiin osallistuvat 40 öljyntorjuntajoukkojen jäsentä koulutetaan ryhmänjohtajiksi. Koska harjoitus pidetään luonnossa, oikean öljyn sijasta käytetään turvetta, joka markkeeraa rannoille kerääntynyttä öljyä. Kenttäharjoitusta on pohjustettu viime syksynä järjestetyllä teoriaosuudella.

WWF perusti vapaaehtoiset ölyntorjuntajoukot vuonna 2003. Öljyntorjuntajoukkoihin on ilmoittautunut jo noin 3 200 vapaaehtoista, joista WWF kouluttaa vuosittain noin 150 ryhmänjohtajaa. Ryhmänjohtajien koulutus sisältää yhden päivän teoriakoulutuksen ja yhden päivän kenttäharjoittelun. Öljykatastrofin sattuessa ryhmänjohtajat osaavat ohjata muita vapaaehtoisia viranomaisten määräysten mukaan, ja toimivat näin linkkinä viranomaisten ja vapaaehtoisten välissä. WWF hankkii ryhmänjohtajille tarvittavan perusvarustuksen, kuten saappaat, haalarit ja käsineet. Öljyonnettomuuden sattuessa varustetaan myös muut vapaaehtoiset.

Öljykuljetusten voimakas lisääntyminen Itämerellä kasvattaa jatkuvasti öljykatastrofin riskiä. WWF haluaa omalta osaltaan valmistautua auttamaan viranomaisia mahdollisessa onnettomuustilanteessa. Maailmalla sattuneet öljyonnettomuudet ovat osoittaneet, että vapaaehtoisilla on suuri merkitys öljyyntyneiden rantojen puhdistuksessa, koska se on hidasta käsityötä.

Vapaaehtoisiin öljyntorjuntajoukkoihin voivat ilmoittautua 18–65 -vuotiaat terveet henkilöt. Ilmoittautua voi WWF:n internet-sivuilla osoitteessa www.wwf.fi/oljyntorjuntajoukot. Onnettomuustilanteessa on suotavaa, että joukkoihin ilmoittautuneet myös osallistuvat öljyntorjuntaan, vaikka rekisteröityminen ei sitä velvoitakaan. Öjlyntorjuntajoukot ovat osa Operaatio Merenneitoa, WWF:n suurkampanjaa Itämeren suojelemiseksi.

Lisätietoja:

suojelujohtaja Jari Luukkonen, [email protected], 040 585 0020
suojeluassistentti Tanja Pirinen, [email protected], 040 840 0058