Uusi selvitys sumatransarvikuonosta

Salametsästys on verottanut sumatransarvikuonon Borneon populaatiota viime vuosina merkittävästi, mutta pieni ryhmä on säilynyt hengissä ”Borneon sydämessä” laajojen sademetsäkaistaleiden peittämällä alueella. WWF on nyt perustanut Malesian viranomaisten kanssa muun muassa salametsästyksen vastaisia joukkoja suojelemaan jäljellä jäävät yksilöt.

Tiedot Borneon sarvikuonojen kannasta käyvät ilmi Sabahin osavaltiossa Malesiassa tehdystä kenttäselvityksestä ja sarvikuonojen historiallista elinympäristöä koskevasta aineistosta. Sabahin sisäosista löydettiin todisteita ainakin 13 sarvikuonosta. Selvitys toteutettiin vuonna 2005 yli sadasta kenttätyöntekijästä koostuvien tiimien yhteistyönä. ”Salametsästys on suureksi osaksi hävittänyt Borneon kerran elinvoimaisen sarvikuonopopulaation, mutta onneksi edes muutama yksilö on selvinnyt hengissä,” kommentoi Raymond Alfred WWF Malesiasta.

Kolmentoista Sabahin sisäosista löydetyn sarvikuonon lisäksi muutamia yksilöitä sinnittelee hengissä myös muissa Sabahin osissa, jotka eivät kuuluneet selvityksen piiriin.

Koska salametsästys on Sumatran sarvikuonolle näin vakava uhka, selvityksen tuloksia ei julkaistu ennen kuin tehokkaat suojelutoimenpiteet voitiin panna täytäntöön alueilla, joilla sarvikuonot tavattiin. Nämä turvatoimenpiteet otettiin äskettäin käyttöön. WWF Malesia kumppaneineen käynnisti viime kuussa viisivuotisen ”Rhino Rescue” -hankkeen, jonka tehtävänä on sarvikuonon salametsästyksen vastaisten partioiden ja muiden suojelutoimien järjestäminen salametsästyksen ehkäisemiseksi.

”Borneon sarvikuonoja koskevan selvityksen tulokset ovat ratkaisevia lajin ja sen tärkeimpien suojelutoimien ymmärtämisen kannalta,” sanoi tohtori Christy Williams WWF:stä. ”Uskomme, että tämä populaatio saattaa olla elinvoimainen ja voisi toipua, mikäli sen elinympäristö suojellaan ja salametsästyksen uhka eliminoidaan.”

Maailmassa arvellaan olevan jäljellä alle 300 Sumatran sarvikuonoa ja lajin katsotaan olevan salametsästyksen intensiteetin vuoksi yksi uhanalaisimmista sarvikuonoista. Sumatran sarvikuonoja tavataan ainoastaan hajanaisilla alueilla Malesian niemimaalla, Borneolla Sabahin alueella ja Indonesiaan kuuluvalla Sumatran saarella. Borneon saaren Indonesian puoleisen osan sekä Malesian Sarawakin osavaltion sarvikuonopopulaatioiden uskotaan kuolleen sukupuuttoon. Sarvikuonojen lukumäärät ovat romahtaneet maailmanlaajuisesti, koska niiden sarvia myydään kalliilla hinnalla pääosin itämaisen kansanparannuksen tarpeisiin.

WWF yrittää kaikin tavoin pelastaa “Borneon sydämen” alueen, jota mm. valtava palmuöljyplantaasi uhkaa. ”Borneon sydämessä” on yhä jäljellä laajoja, yhtenäisiä luonnonmetsäalueita, jotka lukuisine ainutlaatuisine eläin- ja kasvilajeineen luetaan kuuluvaksi maapallon biologisesti monimuotoisimpiin elinympäristöihin. “Borneon sydän” on myös yksi maailman kahdesta ainoasta paikasta – toisen ollessa Sumatran saari – missä orangit, norsut ja sarvikuonot vielä elävät yhdessä, ja missä metsät ovat tänä päivänä tarpeeksi suuria elinvoimaisten populaatioiden ylläpitämiseksi.

Sinä voit myös tukea WWF:n työtä sarvikuonojen suojelemiseksi internetin kautta.

Lisätietoja:

Joanna Benn, Communications Manager, WWF Global Species Programme, +39 06 84 497 212

Taustatietoa:

• Borneolla elää yksi sarvikuonolaji, joka tunnetaan yleisesti nimellä sumatransarvikuono, tieteelliseltä nimeltään Dicerorhinus sumatrensis. Borneolla elävän populaation katsotaan kuuluvan eri alalajiin (D. S. harrissoni) kuin Sumatran saarella ja Aasian mantereella tavattavat Sumatran sarvikuonot. Ravintonaan tämä sarvikuono käyttää erilaisten taimien ja nuorien puiden lehtiä. Toisin kuin muut sarvikuonolajit ja Borneon muut suuret kasvinsyöjänisäkkäät (norsu, luonnonvaraiset nautaeläimet, hirvieläimet), Sumatran sarvikuono on ehdoton metsän asukki, joka uskaltautuu metsäpeitteen suojista vain poikkeustapauksissa.

• Sabahin sarvikuonoja koskevaan selvitykseen osallistui 120 ihmistä 16 tiimissä. Selvityksen ottivat vastuulleen WWF Malesia, Sabah Wildlife Department, Sabah Forestry Department, Sabah Parks, Sabah Foundation, Kinabatangan Orang-utan Conservation Project, SOS Rhino, University Malaysia Sabah ja Operation Raleigh. Borneon jäljellä olevien sarvikuonojen suojeluponnistukseen osallistuvat WWF:n lisäksi myös Sabah Wildlife Department, Sabah Foundation, S.O.S Rhino sekä U.S. Fish and Wildlife Service.

• Muihin Borneon uhattuihin villieläimiin kuuluvat puuleopardi, malajikarhu ja kolme lehtiapinalajia, joita ei tavata missään muualla. Saari tarjoaa kodin myös kymmenelle kädellislajille, yli 350 linnulle, 150 matelijalle ja sammakkoeläimelle sekä 15 000 kasville.