WWF julisti tänään perinteisen vesiluonnon juhannusrauhan

WWF on perinteisesti juhannuksen alla julistanut vesiluonnon juhannusrauhan, jolla halutaan kannustaa merellä ja sisävesillä liikkujia, mökkeilijöitä ja muita juhannuksen viettäjiä vähentämään melua rannoilla, välttämään maihinnousua lintuluodoilla ja ajamaan maltillisesti satamiin ja kapeikkoihin. Tänä vuonna juhannusrauha julistettiin Savonlinnassa.

WWF vetoaa juhannusjuhlijoihin, jotta he välttäisivät liikkumista lintujen pesimäluodoilla ja ottaisivat muutenkin luonnon huomioon kesänvietossaan. Linnut tarvitsevat erityissuojelua juhannuksen aikaan, jolloin myöhäiset poikueet kuoriutuvat. Lisäksi kylmä alkukesä on myöhästyttänyt joitakin lintupoikueita, jotka lämpimämpien säiden vallitessa olisivat jo kuoriutuneet. Liikkumista lintuluodoilla ja niiden läheisyydessä pitää välttää, sillä emojen paetessa ihmistä poikaset jäävät suojattomiksi. Poikaset eivät pääse uimaan, ja piiloutuminen on vaikeaa avoimilla luodoilla, jolloin ne joutuvat helposti esimerkiksi varisten saaliiksi.

Juhannusrauhaa kaipaavat esimerkiksi räyskä (Sterna caspia) ja muut tiirat, kalalokki (Larus canus), pilkkasiipi (Melanitta fusca), tukkasotka (Aythya fuligula), tukkakoskelo (Mergus serrator), selkälokki (Larus fuscus), ruokki (Alca torda), riskilä (Cepphus grylle), karikukko (Arenaria interpres) ja punajalkaviklo (Tringa totanus).

Verkkojen vaihto katiskoihin saimaannorpan ystävän luontoteko

Myös rauhoitetut saimaannorpat (Phoca hispida saimensis), kuten Itämeressäkin elävät hylkeet, ovat alttiita häiriöille. Norpanpoikaset eli kuutit ovat nyt noin 16 viikkoa vanhoja ja emot ovat vieroittaneet ne heti jäiden lähdettyä. Kuutit takertuvat helposti verkkoihin ja hukkuvat, ja jokainen hukkunut kuutti on takaisku edelleen uhanalaisen saimaannorppakannan kehitykselle. Myös aikuiset norpat voivat kuolla kalanpyydyksiin. Sukukypsän naaraan kuolema on vakava menetys kannan elpymisen kannalta.

Pesimäalueiden vapaaehtoiset kalastusrajoitukset ovat vähentäneet norppien verkkokuolleisuutta. ”Vaikka tämänvuotinen poikastuotto jäi ennätyksestä, norppakanta on hiljalleen kasvussa ja leviää vanhoille elinalueilleen. Onkin tärkeää, että mökkiläiset ja asukkaat auttavat norpan lisääntymistä siirtymällä kalastamaan norpalle vaarattomilla pyyntimenetelmillä, kuten vahvistetuilla katiskoilla”, sanoi WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen julistaessaan juhannusrauhan vesiluonnolle. Viime vuonna Ristiinan Yövedellä paikallinen kalastuskunta sitoutui käyttämään katiskoja verkkojen sijaan 15.4.-30.6. välisenä aikana. Vapaaehtoiset norpansuojelutoimet ovatkin jo tuottaneet iloisia havaintoja: jotkut kesäasukkaat ovat nähneet lepokivillään köllötteleviä norppia nyt ensimmäistä kertaa.

Lisätietoja:

WWF / suojelujohtaja Jari Luukkonen, gsm 040585 0020
WWF / tiedottaja Tuuli Äikäs, puh. (09) 7740 1051

Juhannusrauhan julistus

Julistetaan vesilinnuille juhannusrauhaa:
Älä lomailija rannoilla pauhaa.
On harvinaistunut nauru- ja selkälokki,
on niille kokko ja möykkä shokki.
Siis vältä veneillessä lintuluotoja –
etsi muita satamamuotoja.

On rantautumisessa vauhdista haittaa:
se pohjan ravinteet liikkeelle laittaa.
Aja muutenkin rauhassa, älä kaahaa,
ja roskat pois luonnosta mukanasi raahaa,
äläkä laidan yli kaada veneen jätevesiä,
niin ei sinilevä pilaa lastesi kesiä.

Utlysning av midsommarfriden

Midsommarfrid skall du sjöfåglar unna,
vid holmar och stränder undvika stoj.
För brasa och buller är alls inget skoj
för skrattmås och silltrut, nu nästan försvunna
Så undvik till fågelskär styra din båt,
ankra vid andra kobbar emellanåt.

Sakta in när du närmar dig kobbens strand:
annars rörs bottnets närsalter om.
Ha inte heller i övrigt för bråttom,
glöm ej ta med ditt avfall iland.
Kasta ej avfallsvatten överbord –
rädda barnens sommar från blågrönalgers hord.