WWF:n vapaaehtoiset talkootöissä Linnansaaren kansallispuistossa Saimaalla

WWF:n aktiivinen talkooleirikesä jatkuu parhaillaan Linnansaaren kansallispuistossa Saimaalla. Tämän viikon ajan WWF:n vapaaehtoiset ovat hoitaneet kansallispuiston pääsaaren arvokasta perinnemaisemaa ja lähisaarten luontoa. Leiri järjestetään yhteistyössä Metsähallituksen Etelä-Suomen luontopalvelujen kanssa, ja se päättyy tulevana sunnuntaina.

WWF:n noin 20 vapaaehtoisen joukko on viime maanantaista lähtien kunnostanut 50-vuotisjuhlaansa viettävän, yli 130 saaresta koostuvan Linnansaaren kansallispuiston niittyjä, ennallistanut metsää kaulaamalla ja parantanut luontopolkujen merkintää. Lisäksi puiston pääsaaressa sijaitsevan Linnansaaren Torpan perinteiseen pihapiiriin on rakennettu lammasaitaa, samoin kuin Pihlajaveden kansallispuiston Hevossaareen. Leiriläiset ovat päässeet myös heinäkuun helteille sopivaan heinäntekoon. Koloveden kansallispuiston Huhtiniemessä on käyty niittotalkoissa.

Vapaaehtoiset ovat eri puolilta Suomea, lisäksi mukana on yksi osallistuja Ruotsista. Leirin työt monipuolisuudessaan tarjoavat jokaiselle jotakin, eikä erityistaitoja välttämättä tarvita. Leiriläiset puolestaan oppivat uusia, jo katoamassa olevia taitoja, kuten niittämistä ja kaulaamista. Kaulaamisella tarkoitetaan puun kuorimista vesurilla. Kaulattu puu lahoaa pystyyn ja tarjoaa elinympäristön monille hyönteislajeille.

WWF:n talkooleiritoiminta alkoi juuri Linnansaaresta vuonna 1977. Tuolloin kokeilumielessä järjestetty vapaaehtoistyörupeama onnistui niin hyvin, että leirit saivat heti seuraavana vuonna jatkoa ja siitä lähtien niitä on järjestetty vähintään viisi joka kesä. Leirikohteet ovat ulottuneet Hankoniemeltä pohjoisimpaan Lappiin, lisäksi on urakoitu Ruotsissa, Virossa ja Venäjällä.

WWF onnittelee lämpimästi 50 vuoden iän saavuttanutta Linnansaaren kansallispuistoa. ”Saamme kiittää Linnansaarta talkooperinteen käynnistäjänä”, sanoo WWF:n suojelujohtaja ja leirin vetäjä Jari Luukkonen. ”Linnansaari on ihanteellinen talkooleirikohde, koska se tarjoaa monipuolisia työkohteita. Lisäksi maisemat ovat tavattoman kauniit ja olosuhteet varsinkin näin helteisessä heinäkuussa mitä mainioimmat”, iloitsee Luukkonen.

Tänä kesänä WWF:n talkooleirejä järjestetään Linnansaaren lisäksi vielä Pappilansaaressa Haminassa (15.-23.7.), Bastön saarella Ahvenanmaalla (29.7.-6.8.) sekä Matsalussa Virossa (12.-20.8.). Vapaaehtoiset ovat jo huhkineet Liesjärven kansallispuistossa ja Vammalan Vehmaanniemellä. Leireillä tehdään ruokapalkalla töitä päivittäin kahdeksasta seitsemääntoista, minkä vuoksi pääsyvaatimuksena on 18 vuoden ikä. Leiriläiset maksavat itse matkansa leiripaikalle ja takaisin, muuten osallistuminen on maksutonta.

Lisätietoja:
WWF / suojelujohtaja Jari Luukkonen, gsm 040 585 0020