Koululaiset tempaisivat kestävän kalastuksen puolesta yhdessä WWF:n kanssa

WWF järjesti tänään yhdessä kahdeksantoista rannikolla sijaitsevan koulun kanssa kalastustempauksen kohdistaakseen maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojan ja muiden Euroopan unionin kalastusministereiden huomion Euroopan merien huonoon tilaan ja erityisesti ylikalastukseen. Tempauksessa 650 oppilasta Kotkasta Kokkolaan onki lähirannallaan. Koululaiset myös allekirjoittivat vetoomuksen Itämeren turskien puolesta. Vetoomus luovutetaan ministeri Korkeaojalle lokakuussa.

Kalastustempaus liittyy käynnissä olevaan Suomen EU-puheenjohtajuuskauteen. Puheenjohtajuuskaudella päätetään muun muassa vuotta 2007 koskevista yhteisön kalastusmahdollisuuksista Itämerellä sekä kalakantakohtaisista kiintiöistä. WWF on erityisen huolestunut Itämeren turskista, joiden lisääntymisalueet tulisi suojella rehevöitymiseltä ja kalastuskiintiöitä pienentää. Myös laiton kalastus Itämerellä tulee saattaa kuriin.

”Kalastustapahtumalla viestitään päättäjille, että lapset ja nuoret haluavat omalla toiminnallaan ottaa vastuuta sekä osoittaa huolensa Itämeren tulevaisuudesta. Koululaiset ovat tulevaisuuden päättäjiä, mutta jo nyt kalojemme onkijoita ja syöjiä. Kun koululaiset saavat tietoa kalastuksesta ja siihen liittyvistä ongelmista, heidät opastetaan näkemään Itämeri ja sen suojeleminen osana suurempaa kokonaisuutta. Samoin heille annetaan välineitä vaikuttaa oikeasti aikuisten päättämiin asioihin”, meriasiantuntija Anita Mäkinen WWF:stä sanoo.

Osana koululaisten kalastustempausta WWF järjestää yhdessä Canonin kanssa Meren äärellä -valokuvauskilpailun koululaisille. Kilpailu alkaa kalastustempauspäivänä, ja oppilailla on sen jälkeen kuukausi aikaa (12.10. saakka) kuvata Itämerta, sen eliöitä ja ihmistä osana Itämeren eliöyhteisöä. Kuvien toivotaan erityisesti kuvastavan oppilaiden näkökulmaa ja suhdetta Itämereen, sen lajistoon ja merkitykseen. Paras kuva palkitaan Canonin uudella PowerShot A710 IS -digitaalikameralla, joka on varustettu kuvanvakaimella. Kooste koululaisten Itämeri-valokuvista luovutetaan ministeri Korkeaojalle vetoomuksen luovutuksen yhteydessä.

Kalastustempaus järjestettiin seuraavilla paikkakunnilla:

 • Helsinki: Poikkilaakson koulu, Laajasalon ala-asteen koulu, Aurinkolahden koulu
 • Kaarina: Ylikylän koulu, Kuusiston koulu
 • Kokkola: Koivuhaan koulu
 • Kotka: Toivo Pekkasen koulu
 • Loviisa: Länsiharjun koulu
 • Porvoo: Pääskytien koulu
 • Raisio: Kaanaan koulu
 • Rauma: Syvärauman koulu
 • Sipoo: Sakarinmäen koulu, Gumbostrand skola, Etelä-Sipoon koulu, Jokipuiston koulu
 • Turku: Ilpoisten koulu
 • Vaasa: Keskuskoulu, Palosaaren koulu

Lisätietoja:
Lisätietoja kalastustempauksesta: WWF / ympäristökasvattaja Tiina Suojanen-Saari, gsm 050 553 7863
Lisätietoja EU:n kalatalouspolitiikasta: WWF / meriasiantuntija Anita Mäkinen, gsm 040 527 1425

Meren äärellä -valokuvauskilpailun säännöt