Vapaaehtoiset harjoittelevat öljyn- ja tulvantorjuntaa Hangossa

Maanpuolustuskoulutus MPK ry, WWF ja Vapaaehtoinen pelastuspalvelu (Vapepa) kouluttavat tänä viikonloppuna vapaaehtoisia öljyn- ja tulvantorjuntaan Hangon Syndalenissa. Öljy ja tulva 2006 -harjoitukseen osallistuu noin kaksisataa vapaaehtoista, joista valtaosa on WWF:n öljyntorjuntajoukkojen jäseniä. Harjoitus on osa MPK ry:n, WWF:n ja Vapepan aktiivista toimintaa öljyonnettomuuksiin varautumiseksi.

Öljy ja tulva 2006 -harjoitus toteutetaan viranomaisten ohjaamana. Kurssilaiset saavat teoriakoulutusta ja harjoittelevat toimintaa oikean öljyn kanssa. Harjoituksen ohessa on viranomaisharjoitus, jossa helikopterilla lasketaan öljypuomia veteen ja öljyntorjunta-alukset sulkevat puomin.

”MPK luo viranomaisten ohjauksessa harjoitukselle puitteet ja WWF, Vapepa ja muut vapaaehtoiset tuovat asiantuntemuksensa käyttöön. Harjoitus on osa MPK:n vuosittaista ympäristönsuojelukoulutusta. Viime syksynä rakensimme yhteisen harjoittelumallin Tolkkisiin, ja tänä vuonna on vuorossa Syndalen. Viranomaisten tuki tällekin harjoitukselle on keskeinen”, MPK:n Uudenmaan piiripäällikkö Risto Muurman sanoo.

Kurssilaiset saapuivat harjoitukseen perjantai-iltana, jolloin harjoitusorganisaatio perustettiin ja kurssilaiset osallistuivat teorialuennoille. Lauantaina he harjoittelevat ensin rannalla öljyntorjunnan perusasioita, pukeutuvat oikeisiin öljyntorjuntavarusteisiin ja käyttävät sen jälkeen oikeaa öljyä koulutusta varten rakennetussa altaassa. Sunnuntaina on vuorossa tulvan torjunnan harjoittelu.

Kurssilaisten joukossa on myös kansainvälisiä vieraita. WWF:n sisarjärjestö Viron luonnonsäätiö on lähettänyt öljyntorjuntakoordinaattorinsa johdolla kymmenen virolaista vapaaehtoista öljyntorjujaa saamaan oppia suuronnettomuudessa toimimisesta. Kaksi venäläistä viranomaista Pietarin kaupungin tulvantorjuntaosastolta on myös saapunut seuraamaan harjoitusta.

WWF:n vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukot perustettiin vuonna 2003, ja niihin kuuluu jo yli 3 700 vapaaehtoista. ”Kolmen toimintavuoden aikana joukot ovat kehittyneet ja kasvaneet. WWF on aloittanut yhteistyön monien uusien kumppanien kanssa niin Suomessa kuin ulkomailla. Tulevana talvena keskitymme erityisesti koulutustoiminnan aloittamiseen Kaakkois-Suomen alueella sekä öljyyntyneiden lintujen puhdistusvalmiuden kehittämiseen”, projektikoordinaattori Toni Jokinen WWF:stä sanoo.

Öljy ja tulva 2006 -harjoituksen pääjärjestäjä on MPK ry:n Uudenmaan Maanpuolustuspiiri. Harjoitusorganisaation kuuluu useita alan vapaaehtoisjärjestöjä, muun muassa WWF Suomi, Vapepa, paikallisia VPK:ita ja yhdistyksiä sekä ympäristö- ja pelastusviranomaisia. Harjoitusta tukevat muun muassa Länsi-Uudenmaan Pelastuslaitos, ympäristöministeriö, Puolustusvoimat, Kaukomarkkinat Oy, Liinapellava Oy Karjaa sekä Knorring Oy.

Lisätietoja:
MPK ry / harjoituksen johtaja Rabbe Kajander, gsm 040 5029 495
MPK ry / piiripäällikkö Risto Muurman, gsm 040755 3312
MPK ry / asiantuntija Hannu Nuutinen, gsm 0400 604 468
WWF / meriasiantuntija Anita Mäkinen, gsm 040527 1425
WWF / projektikoordinaattori Toni Jokinen, gsm 050557 6465
MPK ry / harjoituksen tiedotuspäällikkö Merja Kukkonen, gsm 040573 4537
MPK ry / harjoituksen tiedottaja Christina Hakola-Lönngren, gsm 044 0231372

Internet:
www.wwf.fi/oljyntorjuntajoukot, www.mpkry.fi, www.vapepa.fi