WWF:n henkilökuntaa sekä päättäjiä ja avustustyöntekijöitä eri maista kadonnut Nepalissa

PÄIVITETTY maanantaina 25.9. klo 08.15 / Lauantaina 23.9. Nepalissa katosi helikopteri, jossa matkustajina olivat mm. Nepalin metsäministeri, WWF:n henkilökuntaa Nepalista, Iso-Britanniasta ja Yhdysvalloista sekä suomalainen diplomaatti. WWF Suomi päivittää tälle sivulle uutta tietoa etsinnöistä, joita se saa WWF Nepalista.

Klikkaamalla kuvaa saat
kartan onnettomuusalu-
eesta
. Kartta:WWF Nepal

Maanantai-aamuna klo 8.00: WWF Suomen WWF Nepalilta saamien tietojen mukaan eilen lähelle Phalea eli oletettua onnettomuus-/laskeutumispaikkaa helikopterilla kuljetetut, jalkaisin liikkuvat seitsemän pelastustyöntekijää jatkavat etenemistään kohti Phalea huolimatta rankasta sateesta. Lähitunteina Katmandusta lähtee lisää pelastustyöntekijöitä, jotka yrittävät päästä Phaleen jalkaisin ja viedä alueelle myös lisää ensiapu- ja ruokatarvikkeita. Kaikkien jalkaisin liikkuvien pelastustyöntekijöiden on tarkoitus kokoontua Gunshan alueella tänä iltana. Pelastustöiden koordinoimiseksi on perustettu seitsemän hengen johtoryhmä, jossa on jäseniä muun muassa alueen luonnonsuojeluhankkeista, Punaisesta Rististä ja paikallisista tiedotusvälineistä. Kaksi helikopteria on lähtövalmiina Taplejungissa ja Biratnagarissa odottaen sään paranemista.

Maanantai-aamuna klo 05.00: Sää itäisimmässä Nepalissa on edelleen niin huono, että pelastushelikopterien käyttöä jouduttaneen todennäköisesti edelleen lykkäämään. Tieto saatiin klo 05.00 Suomen aikaa WWF:n työntekijöiltä Gyablasta eli noin kahden tunnin patikointimatkan päästä oletetulta helikopterin onnettomuus-/laskeutumispaikalta. Kyseiset työntekijät osallistuvat jalkaisin kadonneen helikopterin etsintään vuoristopelastustyöntekijöiden kanssa.

Sunnuntai-iltapäivänä klo 17.15 Nepalin aikaa (14.45 Suomessa) WWF Nepalista tulleen tiedon mukaan yksi pelastushelikopteri olisi onnistunut huonosta säästä huolimatta laskeutumaan Gyablaan mukanaan viisi vuoristopelastustyöntekijää, Ghana Shyam Gurung and Ang Phuri Sherpa WWF Nepalista, ruokaa, lääkintävälineitä ja satelliittipuhelimet. Pelastustyöntekijöillä on Gyablasta kahden tunnin kävely Phaleen, joka on alue, jonne etsinnät keskitetään. Gyablasta ja Phalesta osallistuu myös 26 paikallista ihmistä pelastuspartion työhön. WWF Suomella ei ole tietoa siitä, voivatko pelastustyöntekijät jatkaa kulkuaan pimeällä. Pimeys tulee alueella ennen kuin em. vaellusmatka on ehditty tehdä.

Aamun koittaessa 14 muuta pelastustyöntekijää Himalayan Rescue Association -järjestöstä ja 2 WWF:n kenttätyöntekijää liittyvät pelastuspartion joukkoon. LIsäksi WWF-organisaatiosta saapuu useita henkilöitä avustamaan etsinnöissä ja helikopterin katoamiseen liittyvien kysymysten selvittämisessä sekä tukemaan kadonneiden ihmisten läheisiä.

Kaiken kaikkiaan noin 150 ihmistä on osallistunut kadonneen helikopterin etsintöihin huonosta säästä huolimatta sen jälkeen, kun se katosi lauantaina noin klo 12 paikallista aikaa.

Taustaa helikopterin katoamiselle

Kadonneessa helikopterissaolleet henkilöt olivat palaamassa Gunshasta itäisestä Nepalista, missä he perjantaina osallistuivat tilaisuuteen, jossa Nepalin hallitus luovutti merkittävän Kangchenjungan luonnonsuojelualueen paikallisten asukkaiden hallintaan.

Kadonneessa helikopterissa oli 20 matkustajaa ja neljä miehistön jäsentä. WWF:n henkilökunnasta kolme oli WWF Nepalista, kaksi WWF USA:sta ja kaksi WWF UK:sta. WWF:n kadonneet työntekijät ovat Chandra Gurung, Harka Gurung ja Yeshi Lama WWF Nepalista, Jill Bowling Schlaepfer ja Jennifer Headley WWF Iso-Britanniasta ja Mingma N. Sherpa ja Matthew Preece WWF USA:sta. Tiedotusvälineet voivat tiedustella WWF:n henkilökunnan jäsenten tarkempia tietoja sekä valokuvia WWF Suomen tiedotuksesta (ks. alla).

Kansallispuiston luovutustapahtuma ja siihen liittyvä matka oli WWF:n järjestämä. Käytössä ollut Shree Air -helikopteri tyyppiä M-17 lentäjineen oli paikallisen helikoptericharteryrityksen toimittama. Kyseinen helikopterityyppi on Nepalissa yleinen charterhelikopterilennoilla. Onnettomuus tapahtui noin 500 kilometriä Katmandusta itään. Kopterin piti laskeutua Taplejungiin.

“Toivomme, että helikopteri on tehnyt hätälaskun, ja kaikki ihmiset saadaan pelastettua. Ajatuksemme ovat kollegoidemme ja heidän perheidensä luona”, sanoi Kansainvälisen WWF:n pääjohtaja Jim Leape tänään 23.8.

“WWF Suomella on syvä ja tärkeä yhteistyö WWF Nepalin kanssa. Kadonneiden matkustajien joukossa on läheiseksi tulleita WWF-kollegoita sekä arvostamamme asiainhoitaja Pauli Mustonen Suomen Nepalin suurlähetystöstä. Toivon hartaasti, että kaikki koneessa olleet löydetään vahingoittumattomina”, sanoi WWF Suomen pääsihteeri Timo Tanninen.

Kangchenjunga on maailman kolmanneksi korkein vuori. Sen ympärillä sijaitsee luonnon monimuotoisuuden kannalta merkittävä alue, jonka suojelun WWF aloitti yhteistyössä paikallisten luonnonsuojeluviranomaisten kanssa vuonna 1998. Nyt Nepalin hallitus luovutti alueen paikallisyhteisöille. Tämä tapahtui tärkeällä hetkellä, kun viime aikoina poliittisesti epävakaassa Nepalissa ollaan pääsemässä vakaampiin oloihin maolaississien ja hallituksen välisen, monivuotisten valtataistelun jälkeen.

Luovutuspäätös on osoitus viranomaisten sitoutumisesta päätöksenteon ja vallan jakamisesta paikallisyhteisöille, erityisesti luonnonvarojen tasapuolisen jakamisen suhteen. WWF on sitoutunut luonnonsuojelualueen hoidon täytäntöönpanoon ja kestävä käytön edistämiseen seuraavien viiden vuoden ajaksi.

Suojelualueen luovutus viranomaisvalvonnasta paikallisväestölle kuvastaa sitä tapaa, millä WWF toimii maailmanlaajuisesti luonnon ja ympäristön suojelemiseksi. Yhteistyötä tehdään paikallisväestön kanssa, joka myös itse hyötyy suojelutoimista.

WWF Suomella suojeluhanke Nepalissa Terai Arcin alueella

WWF Suomella on ollut ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyövaroin tukema hanke Terai Arcin alueella vuodesta 2003. WWF ja sen kanssa yhteistyössä toimivat muut sikäläiset järjestöt ovat tähän mennessä jo käynnistäneet yhteistyön kymmenien tuhansien maaseudulla asuvien tavallisten nepalilaisten kanssa. Hankkeeseen kuuluu metsien ja uhanalaisten lajien suojelu, ympäristökasvatus ja kestävän kehityksen edistäminen. Lisäksi WWF Suomi rahoittaa WWF Nepalin lumileopardien suojelutyötä Himalajan vuoristossa.

WWF Nepalin tiedote sunnuntailta 24.9 (klo 9.30 Suomen aikaa) on luettavissa englanniksi WWF Nepalin verkkosivuilta.

Lisätietoja

: WWF Suomi, viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist, gsm 0400 425 666 ja pääsihteeri Timo Tanninen, 040 574 9266;kansainvälinen WWF, viestintäjohtaja Thomas Schultz-Jagow, gsm +41 79 2000 5687.

Lue lisää kansainvälisen WWF:n verkkosivuilta
Lue lisää WWF USA:n verkkosivuilta
.
Lue lisää WWF Suomen työstä Nepalissa.
Lue lisää WWF Nepalista.