Kansalaisvetoomus ministeri Korkeaojalle: EU:n kalastusneuvoston tehtävä viisaita päätöksiä, jotta tulevatkin sukupolvet saavat nauttia kalaherkuista

WWF ja Sea Life luovuttivat tänään Helsingissä maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojalle 4125 kansalaisen allekirjoittaman vetoomuksen, jossa vaaditaan ministeriä säilyttämään Itämeren turska tuleville sukupolville. WWF toivoo ministeri Korkeaojan vaativan Itämeren muillekin kalalajeille ekologisesti kestävän suuruisia saaliskiintiöitä EU:n kalastusneuvoston kokouksessa Luxemburgissa 24.–25. lokakuuta.

”Kansainvälisen merentutkimusneuvoston (ICES) mukaan Itämeren itäinen turskakanta on historiallisesti pienimmällä tasollaan, ja WWF tukeekin voimakkaasti ICES:n suositusta nollakiintiöstä Itämeren itäiselle turskakannalle. Tämä on tehokkain keino saada kanta elpymään. EU-puheenjohtajamaana Suomi voi näyttää mallia meriympäristön hyvässä hoidossa, jotta pystytään turvaamaan merien hyvinvointi, terve kalastuselinkeino ja se, että tulevatkin sukupolvet voivat nauttia merenherkuista”, WWF:n meriasiantuntija Anita Mäkinen sanoi tänään Helsingissä luovuttaessaan kansalaisvetoomuksen ministeri Korkeaojalle.

Vetoomuksessa vaaditaan, että Itämeren turskalle laaditaan toimiva suojelusuunnitelma ja että Itämeren turskan laiton kalastus laitetaan kuriin. ”Itämeren turskalla ei mene hyvin. Turskaa pyydetään liikaa, ja osa kalastuksesta on laitonta. Laittomuuksiin syyllistyvät kalastuksen ’merirosvot’ eivät noudata kalastussäädöksiä. Turskakantoja pienentää myös se, että Itämeren syvänteet ovat hapettomia, mikä tekee turskan lisääntymisen mahdottomaksi”, Mäkinen toteaa.

Allekirjoitusten lisäksi WWF luovutti ministeri Korkeaojalle suomalaisten koululaisten kalapiirustuksia, joilla koululaiset haluavat kohdistaa ministerin huomion merien huonoon tilaan ja ylikalastukseen. Kansalaisten kalastusvetoomus oli elokuusta lokakuuhun allekirjoitettavissa Merimaailma Sea Lifessa Helsingissä, ja myös joukko koululaisia allekirjoitti sen WWF:n 12.9. järjestämässä koululaisten kalastustempauksessa.

Euroopan unionin kalastusneuvosto kokoontuu 24.–25.10. Luxemburgissa ja päättää Itämeren saaliskiintiöistä. Ministeri Korkeaoja toimii kokouksen puheenjohtajana. Kalastusneuvosto päättää EU:n komission 5.9. tekemästä ehdotuksesta Itämeren kalastuskiintiöiksi vuodelle 2007. Komissio esitti turskalle ja lohelle pienempiä ja silakalle ja kilohailille suurempia kiintiöitä vuoden 2006 kiintiöihin verrattuna. Turskan osalta kalastuskiellon sijasta komissio ehdottaa, että jatketaan monivuotisessa suunnitelmassa esitettyä asteittaista lähestymistapaa, johon liittyy turskasaaliiden 15 prosentin vähennys. Silakka- ja kilohailisaaliille ehdotetaan kokonaislisäystä, ja kampelalle ei ehdoteta mitään muutoksia.

Myös WWF:n tuore kansainvälinen raportti “Fish Dish – Exposing the unacceptable face of seafood” paljastaa suosittujen kalaruokien raaka-aineiden huolestuttavan tilan merissä. Esimerkiksi fish & chips -ateriaan tarvittavan turskan saaliit ovat kannan romahduksen vuoksi pienentyneet 70 % viimeisten 30 vuoden aikana. Jos sama tahti jatkuu, tätä herkkua on turha etsiä menusta 15 vuoden päästä. Myös sushin ystävien on syytä kannattaa kestävää kalastuspolitiikkaa: sushissa käytettävästä sinievätonnikalasta kolmasosa pyydetään tällä hetkellä laittomasti, säätelemättömästi tai ilmoittamatta.

Lisätietoja:
meriasiantuntija Anita Mäkinen, 040527 1425
suojelujohtaja Jari Luukkonen, 040585 0020

Internet:Fish Dish – Exposing the unacceptable face of seafood” -raportti (pdf-tiedosto, 1,21 MB)

Kuvia: Kuvia koululaisten kalapiirustuksista ja koululaisten kalastustempauksesta voi tilata tiedottaja Laura Tahkokalliolta, gsm 040 556 9860.

Esimerkkejä kalapiirroksista

Piirros: Sohvi Räsänen
Piirros: Emmi Helin
Piirros: Sussanna Harell
Piirros: Iisa Lepistö