Raportti ilmastonmuutoksen taloudellisista vaikutuksista pistää pökköä pesään Nairobin ilmastoneuvotteluihin

Iso-Britannian hallituksen tänään julkaisema asiantuntijaraportti ilmastonmuutoksen taloudellisista vaikutuksista osoittaa, että viikon päästä alkavissa Yhdistyneiden kansakuntien ilmastoneuvotteluissa on saatava aikaan kunnon tuloksia.

Raportin pääkirjoittaja on entinen Maailmanpankin pääekonomisti Sir Nicholas Stern. Raportti osoittaa selvästi, että ilmastonmuutoksen torjunta on myös taloudellisesti täysin välttämätöntä. Raportin mukaan maat voivat menettää jopa 20 % bruttokansantuotteestaan, jos ilmastonmuutoksen torjunnassa ei edistytä kunnolla. Sen sijaan ilmastonmuutoksen torjunta maksaa vain prosentin globaalista bruttokansantuotteesta.

Sir Nicholas Stern totesi raportin julkistustilaisuudessa: “Raportti on optimistinen, sillä voimme vielä välttää ilmastonmuutoksen pahimmat vaikutukset, jos toimimme heti ja kansainvälisesti. Mutta tehtävä on erittäin kiireellinen. Toiminnan lykkääminen edes vuosikymmenellä tai kahdella johtaa meidät suureen vaaraan. Emme saa päästää tätä tilaisuutta käsistämme.”

“Sternin raportti on herätyskellon soitto koko maailmalle”, sanoo WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen, joka osallistuu Suomen delegaatioon YK:n ilmastoneuvotteluissa Nairobissa. “Sternin raportti asettaa ilmastonmuutoksen kielteiset vaikutukset aivan uusiin mittasuhteisiin ja osoittaa muutoksen kiireellisyyden.”

WWF vetoaa kaikkiin 189 Nairobin ilmastokokoukseen osallistuvaan hallitukseen, että Kioton sopimuksen jälkeiselle kaudelle vuodesta 2012 luodaan selkeä toimintasuunnitelmia päästövähennysten lisäämiseksi. Hallitusten on myös voitava sopia rahoituspaketista eli niin sanotusta adaptaatiopaketista maailman köyhimmille maille, jotta ne selviytyvät ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

“EU:n on osoitettava johtajuutta, ja Suomella on EU:n puheenjohtajamaana ratkaiseva rooli. Suomen olisi tosin saatava myös oma takapihansa kuntoon: Suomella ei ole esimerkiksi kunnianhimoista pitkäntähtäimen energia- ja ilmastostrategiaa. Näytämme tyytyvän seuraamaan, mitä muut tekevät ensin”, Luukkonen moittii.

WWF korostaa, että ilmaston lämpeneminen on pidettävä niin sanotun kahden asteen rajoissa. Kahden asteen nousu tarkoittaa maapallon keskilämpötilan nousua esiteolliseen aikaan verrattuna. Tätä suurempi ilmaston lämpeneminen aiheuttaa todellisen ilmastokatastrofin, WWF varoittaa.

“Koska ilmasto on jo lämmennyt, emme voi odottaa päästövähennystoimia. Päästöt on saatava jyrkkään laskuun 10-15 vuodessa, ja vuosisadan puoleenväliin mennessä päästövähennyksen pitää olla globaalisti 50 %”, Luukkonen muistuttaa.

Lisätietoja:

WWF Suomi, suojelujohtaja Jari Luukkonen, 040 585 0020; projektipäällikkö Karoliina Auvinen (WWF:n ilmastonmuutostyö), 050 330 5418; viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist, 0400 425 666

Taustatietoa: