Eurokokit-järjestö huolissaan kalaherkkujen tulevaisuudesta

Eurokokit-järjestön ja WWF:n edustajat tapasivat tänään maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojan ja keskustelivat Euroopan unionin kalastuspolitiikasta. Eurokokit ovat huolissaan kulinaarisen perintömme tulevaisuudesta ja vaativat kestävää kalastuspolitiikkaa, jotta laadukkaista meren herkuista päästään nauttimaan tulevaisuudessakin.

”Eurokokit ovat sitoutuneet vaalimaan ruoan laatua, eurooppalaisen gastronomian hienoja perinteitä sekä paikallisten ja kausituotteiden käyttämistä ruoanlaitossa. Olemme juhlallisesti luvanneet taistella oman maamme ja koko Euroopan ruokakulttuurin puolesta. Haluamme jatkossakin tarjota paikallista ja perinteistä villiä eurooppalaista kalaa hyvän ruoan ystäville. Olemme erittäin huolissamme kalakantojen jatkuvasta hupenemisesta, jonka myötä kulttuurinen perintömme ja identiteettimme ovat vaarassa. Kalakantojen myötä uhanalaisiksi tulevat myös kalastukseen liittyvät ammatit”, ministeritapaamisessa kokkeja edustanut Eurokokit-järjestön Suomen osaston perustaja, keittiömestari Pekka Pärssinen sanoo.

Eurokokit-järjestö vaatii vahvoja päätöksiä EU:n kalastusneuvoston joulukuiselta kokoukselta, joka pidetään 19.–21.12. Brysselissä ministeri Korkeaojan johdolla. Eurokokkien mukaan tieteellisten asiantuntijoiden neuvoa on kuunneltava ja vuodelle 2007 on asetettava järkevät kalastuskiintiöt. Kalastusta koskevien päätösten taloudellisia, sosiaalisia ja ympäristövaikutuksia tulee tarkastella pitkällä tähtäimellä ja ajoverkkokalastus pitää kieltää. Eurokokkien mukaan on tärkeää, että niin kalastajat ja kalastusteollisuus kuin poliitikot, ravintola-ala ja kuluttajat ymmärtävät, miksi kalastus on pidettävä ekologisesti kestävällä tasolla.

”Kuuluisien keittiömestareiden, ruokaperintömme vaalijoiden, ja WWF:n yhteinen huoli osoittaa, ettei kalastuksen säätelyssä ole kyse vain ympäristön vaan myös ruokakulttuurimme suojelemisesta”, WWF:n meriasiantuntija Anita Mäkinen sanoo.

WWF:n mukaan Euroopan komission edistykset vuoden 2007 kalastuskiintiöiksi ovat liian korkeat. Komissio esittää vain 25 % vähennystä turskakiintiöihin, vaikka Kansainvälisen merentutkimusneuvosto ICES on suositellut nollakiintiötä jo vuosia. Turskan tilanne erityisesti Pohjois-Atlantilla on huolestuttava. EU kaavailee myös sallivansa taas meriantura- ja kampelalajien sähkökalastuksen, jonka se kielsi kymmenen vuotta sitten tämän kalastusmenetelmän tuhoisuuden vuoksi.

Kansainvälinen Eurotoques-järjestö perustettiin vuonna 1986 vaalimaan ruokaperinnettä. Järjestöön kuuluu 4000 kokkia ympäri Eurooppaa. Suomen yhdistys perustettiin 1993 keittiömestari Pekka Pärssisen aloitteesta.

Lisätietoja:
Eurokokit Suomen osasto / keittiömestari Pekka Pärssinen, gsm 0500 447 617
WWF / meriasiantuntija Anita Mäkinen, gsm 040 527 1425
Valokuvia Eurokokkien, WWF:n ja ministeri Korkeaojan tapaamisesta: WWF / tiedottaja Laura Tahkokallio, gsm 040 556 9860