Matkapuhelimien kierrätyskampanjan tuloksena noin 20 000 matkapuhelinta ja lisälaitetta

Nokian ja WWF:n kampanja matkapuhelimien kierrätyksen lisäämiseksi onnistui yli odotusten: kolmen kuukauden kampanja-aikana suomalaiset palauttivat kierrätykseen noin 20 000 käytöstä poistettua Nokian matkapuhelinta tai lisälaitetta. Kampanjan tärkein tavoite oli lisätä tietoisuutta siitä, että käytöstä poistetut matkapuhelimet voi ja tulee kierrättää asianmukaisesti. Yhteistyökumppaneina kampanjassa olivat Suomen Posti ja kierrätysyritys Stena Technoworld.

Nokia tukee WWF:n ilmastotyötä kahdella eurolla jokaista kierrätyskuoressa palautettua Nokian matkapuhelinta tai lisälaitetta kohden, eli yhteensä noin 40 000 eurolla.

Elinkaarensa päässä olevista puhelimista saadaan materiaalien kierrätysprosessissa talteen jopa 80 prosenttia raaka-aineista, joita hyödynnetään teollisuudessa uusien laitteiden valmistuksessa. Esimerkiksi puhelimien muovikuorista saadaan polttamalla energiaa kierrätysprosessiin ja niitä voidaan kierrättää myös materiaalina.Kierrätysastevoi noustajopa yli 90 prosenttiin. Käytöstä poistettujen matkapuhelinten kierrätys säästää luontoa sekä energia- ja raaka-ainevaroja, mikä tukee kestävää kehitystä.

“Kampanjan tulos ylitti odotuksemme. Yhteistyökumppaneiden avulla palautuskuoria saatiin jakoon mahtavat 200 000, ja palautusprosentti oli hyvä. Toivomme, että ihmiset muistavat kampanjan jälkeenkin, että vanhan matkapuhelimen voi, ja se pitää, kierrättää asianmukaisesti”, sanoo Nokian ympäristöjohtaja Kirsi Sormunen. Käytetyn matkapuhelimen voi nyt loppuneen kampanjan jälkeenkin palauttaa kierrätykseen muun muassa Nokian huoltopisteisiin.

“Kampanjan tuotolla voimme merkittävällä tavalla tehostaa työtämme ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tärkeintä on vaikuttaa kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen. Lisäksi WWF panostaa Suomessa ja arktisilla alueilla tehtävään suojelutyöhön, jonka tavoitteena on ilmastonmuutoksen kielteisten vaikutusten minimoiminen lumesta ja jäästä riippuvaisiin uhanalaisiin lajeihin, kuten jääkarhuihin ja saimaannorppaan”, sanoo WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Lisätietoja lehdistölle:

Nokia, Viestintä, Puh. 07180 34900
WWF Suomi, Viestintäjohtaja Päivi Rosqvist, Puh. 0400 425 666

Taustatietoja toimittajille:

  • Kolme kuukautta kestäneen kampanjan aikana palautuskuoria jaettiin lähes 200 000 kappaletta. Suurin jakelu oli suorapostitus Tampereen alueen kotitalouksille (92 000 kpl). Lisäksi kuoria oli jaossa Markantaloissa ja Giganteissa, sekä posteissa Turun ja Helsingin Lauttasaaren alueella. Kuoria postitettiin myös WWF:n tukijoille ja 4H-liiton välityksellä.
  • Stena Technoworld vastaa kampanjassa kerättyjen puhelinten kierrätyksestä ja puhelimien sisältämän datan turvallisesta tuhoamisesta. Materiaalien kierrätysprosessissa näistä puhelimista saadaan talteen jopa 80 prosenttia raaka-aineista, joita hyödynnetään teollisuudessa uusien laitteiden valmistuksessa. Akuista saatavaa materiaalia voidaan käyttää mm. uusien akkujen, kaiuttimien tai ruostumattoman teräksen valmistukseen. Elektronisista osista saadaan materiaaleja lääketieteellisten välineiden tai uusien elektroniikkalaitteiden valmistukseen. Lisäksi muovikuorista saadaan polttamalla energiaa kierrätysprosessiin ja niitä voidaan kierrättää myös materiaalina. Näin kierrätysaste nousee jopa yli 90 prosenttiin. Osasta puhelimia otetaan lisäksi varaosia toisten puhelimien kunnostukseen.
  • Lain mukaan elektroniikkaromu, mukaan lukien vanhat matkapuhelimet, on kierrätettävä asianmukaisesti. Käytetyn matkapuhelimen voi palauttaa kierrätykseen muun muassa Nokian huoltopisteeseen. Lisätietoja saa sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajayhteisöjen kotisivuilta www.nera.fi, www.elker.fi ja www.serty.fi
  • Suomi pyrkii vähentämään Suomen kasvihuonekaasupäästöjä vaikuttamalla Suomen energiapolitiikkaan ja tekemällä yhteistyötä yritysten kanssa niiden energian käytön tehostamiseksi ja hiilidioksidipäästöjen pienentämiseksi. Myös kuluttajakampanja Muuta tapoja, älä ilmastoa on tärkeä toimenpide.
  • Lue lisää Nokian matkapuhelinten kierrätyksestä.