Kansalaislahjoitus ilmastonmuutoksen torjumiseksi

Kansalaiset haluavat varmistaa, että kansanedustajien puhe on muutakin kuin pelkkää retoriikkaa. Jokainen kansanedustaja saa oman kopion ilmastonmuutos-elokuvasta Epämiellyttävä totuus. Elokuva näyttää sen tulevaisuuden, joka toteutuu elleivät päättäjät ryhdy ehkäisemään ilmastonmuutosta jo tällä nelivuotiskaudella. Kaikki suomalaiset voivat katsoa elokuvan Neloselta keskiviikkona 16.5. klo 20.

Elokuvien luovutustilaisuus järjestettiin Eduskunnan lähetystöjen vastaanottotilassa tänään 10.5.2007 klo 11.30.

Sadat yksityishenkilöt halusivat alleviivata ilmastonmuutoksen tärkeyttä tekemällä lahjoituksia. “Vaikka olimme huolissamme ympäristöasioista entuudestaankin, Epämiellyttävä totuus oli vaikuttava”, perustelevat projektin lahjoituksellaan käynnistäneet Sanni ja Johnny Kronqvist. “Väistämättä tuli mieleen, että ainakin jokaisen poliittisen päättäjän tulisi nähdä tämä elokuva.”

“Halusin osaltani näyttää, että mahdotonta on vain vastuun välttely: se että ei halua, jaksa tai viitsi osallistua. Näin tärkeässä asiassa meillä ei ole varaa välinpitämättömyyteen, eikä aikaa tekosyihin tai viivyttelyyn,” sanoo puolestaan hankkeen suurlahjoittajiin kuuluva Susanna Kaukinen.

Varoja tuli myös katukeräyksen ja internet-huutokaupan kautta.

“Nettihuutokauppa on uusi kansalaislobbauksen muoto. Se on myös immateriaalista kuluttamista parhaimmillaan. Ostaja saa osallistua leikkimieliseen hyväntekeväisyyskisaan, jonka palkintona on kansanedustajalle suunnattu tietoisku,” toteaa Dodon puheenjohtaja Aleksi Neuvonen.

“Kansanedustajana sinulla on aitiopaikka Suomen ilmastopolitiikkaan. Pidäthän omalta osaltasi huolen siitä, että vuonna 2005 valmisteltu Suomen energia- ja ilmastostrategia toteutuu, ja että Suomi ryhtyisi kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin energiansäästön, kasvihuonekaasupäästojen vähennyksien ja uusiutuvien energialähteiden tukemiseksi,” kuuluivat Leena Lahden terveiset huutamalleen Pertti Salovaaralle.

Hermanni Riikonen Jyväskylästä lähetti puolestaan terveiset Reijo Laitiselle: “Hei Reijo, olin kuulemassa sinua Kuokkalassa helmikuussa, joten tiedän, että olet perillä ilmastonmuutoksesta. Toivon, että ehdit katsoa tämän DVD:n, jos et ole sitä vielä nähnyt, ja se antaa sinulle lisää tarmoa työhösi. Luotan harkintakykyysi ja pitkään kokemukseesi päätöksentekijänä. Kaikkea hyvää alkaneelle vaalikaudelle!”

Projektin ovat yhteistyössä toteuttaneet Dodo, WWF, Greenpeace, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Natur och miljö sekä Suomen luonnonsuojeluliitto.

Jatkossa kansanedustajien ja eduskuntaryhmien työtä ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi tarkkaillaan kansalaisten toimesta www.tuunaaedustajasi.fi -sivustolla.

Tutustu jo etukäteen Al Goren Oscar®-palkittuun ilmastoelokuvaan Epämiellyttävä totuus ja tee WWF:n ja Nelosen testi, kuinka ilmastoystävällinen olet. Elokuva näytetään Nelosella 16.5. klo 20.00.

Lisätietoja:

Eeva Härmä, WWF, gsm 0400 982 348; Saara Tveit, Dodo ry, gsm 0400 484795