WWF:n vapaaehtoiset kunnostavat vanhan kalastajatilan ympäristöä Haapasaaressa Päijänteen kansallispuistossa

WWF:n tämän kesän ensimmäinen pitkä talkooleiri on käynnissä Päijänteen kansallispuistossa Päijät-Hämeessä. Yhteistyössä Metsähallituksen Etelä-Suomen luontopalvelujen kanssa järjestettävä leiri alkoi viime lauantaina ja jatkuu sunnuntaihin 17.6. asti. WWF:n vapaaehtoiset kunnostavat Haapasaaren vanhan kalastajatilan pihapiiriä sekä siivoavat ja kartoittavat luvattomia leiripaikkoja kansallispuiston alueella. Tämä on ensimmäinen kerta, kun WWF järjestää talkooleirin Päijänteen kansallispuistossa.

Haapasaaren kalastajatila on viimeisiä, ellei viimeinen, eteläisen Päijänteen kalastajatorppia. WWF:n parinkymmenen vapaaehtoisen joukko on työskennellyt viime lauantaista lähtien torpan ympäristön ennallistamiseksi. Metsähallitus pyrkii kunnostamaan Haapasaaren torpasta Päijänteen kansallispuiston luontomatkailun tukikohdan. Talkooleiriläisten töihin kuuluu muun muassa lammaslaitumen raivaaminen kalastajatilan metsittyneelle pellolle. Samalla pyritään palauttamaan saaristomaatalouden aikaista monimuotoista kulttuurilajistoa ja poistamaan alueelta sinne kuulumattomat modernit puutarhakasvit.

Vuonna 1993 perustettu, 14 neliökilometrin suuruinen Päijänteen kansallispuisto on tunnettu hiekkaharjuistaan ja kalliosaaristaan. Kansallispuiston suosituin retkeilykohde on maamme suurimpiin ja komeimpiin harjusaariin lukeutuva Kelvenne. “Saaren ongelmana ovat luvattomat nuotio- ja leiriytymispaikat. Kansallispuistossa tulenteko on sallittu vain tarkoitukseen osoitetuilla paikoilla”, sanoo puistonjohtaja Jere Rauhala Metsähallituksesta. Luvattomat nuotiopaikat ovat ongelma myös muutamissa muissa kansallispuiston saarissa.

Talkooleiriläisten tehtävänä on hävittää luvattomia nuotiopaikkoja ja laatia niistä sijaintikartat Metsähallituksen erityisvalvontaa varten. “Ohjaamalla retkeily luvallisille paikoille voidaan välttää luonnon kulumista, vähentää tulipaloriskiä ja rajoittaa roskaamista”, toteaa leirin johtaja Petteri Tolvanen WWF:stä.

Tänä kesänä WWF:n talkooleirejä järjestetään Päijänteen lisäksi Vammalan Vehmaanniemessä (30.6. – 1.7.), Salmisin ja Hallonnäsin saarilla Iniössä (2. – 9.7.), Pernajan Sandholmenissa (14. – 22.7.), Oulangan kansallispuistossa Kuusamossa (29.7. – 5.8.) sekä Hankoniemellä Svanvikissa (5. ilta – 9.9.). Toukokuussa ehdittiin jo urakoida viikonlopun ajan Flatholmenin saarella Bromarvissa.

WWF:n talkooleirejä on järjestetty vuodesta 1977. Leireillä tehdään reippaasti töitä aamukahdeksasta iltaviiteen, minkä vuoksi pääsyvaatimuksena on 18 vuoden ikä. Huippukuntoa ei vaadita, mutta kestävyyttä ja maastokelpoisuutta täytyy leiriläisestä löytyä. Leiriläiset maksavat itse matkansa leiripaikalle ja takaisin, mutta muuten osallistuminen on maksutonta.

Lisätietoja Päijänteen talkooleiristä:

Metsähallitus / puistonjohtaja Jere Rauhala, puh. 0205 64 4701, gsm 0400 825 983
WWF / leirin johtaja Petteri Tolvanen, gsm 0400 168 939
WWF / tiedottaja Tuuli Äikäs, puh. (09) 7740 1051

Lue lisää WWF:n talkooleireistä.