WWF julkisti Sademetsä kotonasi -oppaan ja kutsuu suomalaiset sademetsien sankareiksi

WWF julkisti tänään Sademetsä kotonasi -oppaan, jossa kerrotaan, miten suomalaiset kuluttajat voivat arjen valinnoillaan suojella sademetsiä. Kuluttajat käyttävät yhä enemmän tuotteita, joiden alkuperä on sademetsän uumenissa, kuten palmuöljyä sisältäviä elintarvikkeita. WWF kutsuu kuluttajat myös osallistumaan Kuukauden sankariteko -kampanjaan ja haastaa suomalaisyritykset vastuullisiin tuotantotapoihin. Toimet ovat osa WWF:n tänään käynnistämää Sademetsän sankarit -operaatiota, johon kuuluu myös kenttähanke Borneossa.

”Sademetsiä voi säästää valistuneilla valinnoilla karkkihyllyllä, hedelmä- ja lihatiskillä, pikaruokaravintolassa, bensa-asemalla ja huonekaluliikkeessä. Kuluttajan kannattaa etsiä kotimaisia, lähellä tuotettuja kausituotteita ja selvittää kaukaa saapuneen tuotteen alkuperä kyselemällä kauppiaalta, valmistajalta ja maahantuojalta. Ostoboikotteihin ei kannata ryhtyä, sillä boikotointi saattaa viedä metsien paikallisväestöltä elinkeinon ja tulonlähteet. Vastuullisesti tuotetut sademetsätuotteet ovat sekä ihmisen että luonnon kannalta hyvä vaihtoehto”, metsänhoitaja Sampsa Kiianmaa WWF:stä sanoo.

Sademetsätuotteita tuodaan Suomeen paljon: muun muassa banaaneja 65, paahtamatonta kahvia 63, ruokosokeria 52, kaakaota 8 ja brasilialaista naudanlihaa 2 miljoonaa kiloa vuodessa. WWF neuvoo suosimaan tuotteita, joilla on sertifikaatti osoituksena vastuullisesta tuotannosta, kuten puutuotteiden FSC-sertifikaatti. Sademetsien suurimpia uhkia on nopeasti kasvava palmuöljyn tuotanto. Palmuöljyä käytetään monissa tuotteissa ranskanperunoista saippuaan ja tuholaismyrkyistä biopolttoaineisiin. Palmuöljyltä tulee vaatia sille kehitettyä RSPO-sertifikaattia (Roundtable for Sustainable Palm Oil).

WWF käynnisti tänään myös vuoden kestävän Kuukauden sankariteko -kampanjan. WWF toteuttaa osan kampanjasta yhteistyössä IRC-Gallerian kanssa. ”Osallistuja voi esimerkiksi kokeilla kykyään elokuvaohjaajana tekemällä videon sademetsien suojelusta, suunnitella sademetsäystävällisen grilliruoan ja vedota tuottajiin, kaupan keskusliikkeisiin ja eurokansanedustajiin”, WWF:n viestintäpäällikkö Laura Tahkokallio sanoo.

Ensimmäinen kuukauden sankariteko on ostaa itselle tai lahjaksi norsu, tiikeri, sarvikuono, orkidea tai tiikkipuu juuri avatulle WWF:n sademetsäsaarelle. Se on internetissä toimiva saari, jolle osallistuja voi ostaa eläimiä ja kasveja, nimetä ne, jättää viestinsä ja katsoa muiden kävijöiden ostamia kohteita ja kirjoittamia viestejä. Ostoilla tuetaan WWF:n työtä sademetsien ja niissä asuvien uhanalaisten lajien hyväksi.

WWF haastaa kuluttajien lisäksi myös suomalaiset yritykset toimimaan sademetsien hyväksi. WWF kiinnittää huomiota etenkin palmuöljyn tuotantoon sekä metsäteollisuuteen. WWF:n tavoitteena on, että suomalaiset yritykset käyttävät palmuöljyä vain kun sen käyttö on ekologisesti perusteltua ja öljy RSPO-sertifioitua. WWF edistää myös suomalaisen metsäteollisuuden vastuullista toimintaa tropiikissa.

WWF käynnisti tänään laajan kolmivuotisen Sademetsän sankarit -operaation, jolla se kannustaa suomalaisia toimimaan tavoilla, joilla sademetsien tulevaisuus voidaan turvata. Operaatio sisältää suomalaisille kuluttajille ja yrityksille suunnatun kampanjoinnin lisäksi kenttähankkeen Borneossa. Taustaksi sademetsäoperaatiolle WWF selvitti suomalaisten sademetsien suojelua koskevia tietoja ja asenteita. Sademetsien tuho on 2000-luvun suurimpia ympäristöongelmia. WWF:n sademetsäoperaatio kokoaa ratkaisuja, joilla sademetsien ja niissä elävien uhanalaisten lajien tulevaisuus voidaan turvata.

Lisätietoja:
Kuukauden sankariteko -kampanja ja sademetsäsaari: viestintäpäällikkö Laura Tahkokallio, 040 556 9860
Sademetsä kotonasi -opas, yritysten toimet ja Borneo: metsänhoitaja Sampsa Kiianmaa, 050 542 7017

Kuvamateriaali: Tiedotusvälineiden käyttöön on saatavilla valokuvia ja videota. Tilaukset Laura Tahkokalliolta, yhteystiedot yllä.

Sademetsä kotonasi – kuluta harkiten -opas (pdf-tiedosto, 1,16 Mt)
Kuukauden sankariteko -kampanja
Sademetsäsaari
Sademetsän sankarit -operaatio
Suomalaiset ja sademetsät -selvitys
Taustatietoa sademetsistä