WWF: Norjan öljyturma osoittaa, ettei öljynporausta pidä aloittaa Lofooteilla

Norjassa tapahtui eilen sen historian toiseksi pahin öljyturma Statfjord A:n öljynporauskentällä. WWF vaatii, että onnettomuudesta otetaan oppia ja suunnitelmat aloittaa öljynporaus Lofooteilla hylätään välittömästi.

”Öljyteollisuus on luvannut nollatoleranssia päästöille ja onnettomuuksille, mutta tämä vakava onnettomuus pääsi silti tapahtumaan. WWF vaatii, että tämä viimeistään lopettaa Norjan suurimman öljy-yhtiön StatoilHydron kaavailut aloittaa öljynporaus herkässä Lofoottien saaristossa tai muilla haavoittuvilla rannikkoalueilla”, WWF Norjan pääsihteeri Rasmus Hansson sanoo.

StatoilHydro suunnittelee parhaillaan öljynporauksen suurisuuntaista laajentamista uusille alueille Norjan rannikolla. Monet alueista ovat luontoarvoiltaan rikkaita ja hyvin haavoittuvaisia.

Statfjord A:n onnettomuusalueella esiintyy runsaasti myrskylintuja (Fulmarus glaciaris) ja monia ruokkilintuja (Alcidae). Pohjoisen pallonpuoliskon öljyonnettomuuksissa nimenomaan ruokit kärsivät yleensä eniten. Onnettomuusalueella esiintyy toisinaan myös uhanalainen etelänkiisla (Uria aalge). Jos öljy rantautuu, se saattaa uhata suurta määrää lintuja. Öljy kulkee tällä hetkellä pohjoiseen mutta ei ole tällä hetkellä saavuttamassa rantaa. Aallot ovat liian korkeita, jotta öljy pystyttäisiin puomittamaan.

”WWF korostaa, että öljynporauksessa ja lastaamisessa on otettava vallitsevat sääolosuhteet huomioon ja toimittava huolellisesti. Näin ei Norjassa nyt tehty, vaan öljyä lastattiin kovassa tuulessa”, WWF Suomen meriohjelman päällikkö Anita Mäkinen sanoo.

Jos öljy päätyy rannoille, WWF Norja vapaaehtoisine öljyntorjujineen on valmis auttamaan Norjan viranomaisia pelastustoimissa. WWF Norja perusti vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukkonsa syksyllä 2005 WWF Suomen mallin mukaan. WWF Norjan öljyntorjuntajoukot olivat viimeksi tositoimissa tämän vuoden tammi-helmikuussa, kun Fedjen saaren edustalla tapahtui vakava öljyonnettomuus. WWF Suomi seuraa tilannetta ja on valmiina avustamaan tarvittavin keinoin WWF Norjaa. WWF Suomi on lähettänyt omille vapaaehtoisille öljyntorjuntajoukoilleen tiedonannon öljyturmasta.

Mereen pääsi onnettomuudessa noin 4000 kuutiometriä raakaöljyä. Statfjord A -öljykenttä sijaitsee Norjan länsirannikolla, noin 200 kilometriä Bergenin kaupungista länteen. Onnettomuus tapahtui, kun säiliöalus lastasi öljyä lastauspoijulta hankalissa sääolosuhteissa.

Lisätietoja:

WWF Norja, pääsihteeri Rasmus Hansson, + 47 90 68 63 13
WWF Norja, ilmasto- ja suojeluohjelman johtaja Maren Esmark, + 47 97 18 33 79
WWF Norja, meri- ja öljyonnettomuusasiantuntija Anne-Beth Skrede, + 47 90 74 76 98
WWF Suomi, meriohjelman päällikkö Anita Mäkinen, 040 527 1425