WWF:n Pelastetaan saimaannorppa -julistekilpailun voitto Mikkeliin

WWF:n järjestämässä julistekilpailussa kannustettiin koululaisia etsimään erilaisia suojeluvinkkejä äärimmäisen uhanalaisen saimaannorpan pelastamiseksi. Norpan uhkista erityisesti verkkokalastus, ilmastonmuutos sekä pesärauhan häirintä herättivät ajatuksia nuorissa taiteilijoissa. Kilpailun voittajat löytyivät Mikkelistä.

WWF:n Saimaan alueen koululaisille suunnatun julistekilpailun voittajat löytyivät Mikkelistä. Alakoulusarjan voitti Olkkolan koulun kuudesluokkalainen Sofia Lyytikäinen. Yläkoulusarjan voiton veivät kahdeksasluokkalaiset Anni Kiiskinen ja Emmi Tiusanen Mikkelin Lyseon koulusta. Lisäksi kummassakin sarjassa palkittiin kolme julistetta kunniamaininnoilla. Voittajat valitsi WWF:n raati.

Voittajien valinnassa painotettiin julisteesta välittyvää norpansuojeluvinkkiä, toimivuutta julisteena sekä persoonallista ilmaisua. Voittajista Lyytikäisen julisteessa viehätti erityisesti julisteen yleinen kauneus, huolellinen tekniikka sekä selkeä suojeluviesti. Kiiskisen ja Tiusasen julisteessa raatiin vetosi huumori yhdistettynä vakavaan viestiin verkkokalastuksen aiheuttamasta uhasta norpalle.

Kilpailuun osallistui 176 julistetta 22 koulusta. Raati piti kilpailun tasoa korkeana.

”Julisteissa nostettiin esille erityisesti verkkokalastukseen, ilmastonmuutokseen sekä pesien häirintään liittyviä teemoja. Etenkin alakoululaisten töistä välittyi vaikutelma, että norppaa ja sen suojelua oli käsitelty oppitunnilla perusteellisesti ennen julisteiden tekemistä”, kertoo WWF:n ympäristökasvattaja Essi Aarnio-Linnanvuori.

Kilpailun parhaista töistä kootaan näyttely, joka on esillä Enonkosken 4H-yhdistyksen tilassa keväällä ja Oskari – Linnansaaren luontokeskuksessa kesällä. Näyttelystä kiinnostuneet tahot voivat tiedustella sen tilaamista käyttöönsä WWF:stä.

Kilpailun voittajat ja kunniamaininnat

Alakoulusarja:

Voittaja:
Sofia Lyytikäinen, Olkkolan koulu 6 lk (Mikkeli)

Kunniamaininnat:
Lilja Rinkinen ja Johanna Karhu, Enonkosken koulu 6 lk
Jere-Pekka Laitinen ja Riku Hämäläinen, Linnalan koulu 4 lk (Imatra)
Laura Pyrhönen, Kirkonkylän koulu 2 lk (Nastola)

Yläkoulusarja:

Voittaja:
Anni Kiiskinen ja Emmi Tiusanen, Mikkelin Lyseon koulu 8 lk

Kunniamaininnat:
Inka Kynkäänniemi, Punkaharjun koulu 9 lk
Henri Iltanen ja Joel Hyyryläinen, Mikkelin lyseon koulu 8 lk
Emmi Lajunen, Sonja Sairanen ja Tiia Mutikainen, Punkaharjun koulu 8 lk

Lisätietoja:
Essi Aarnio-Linnanvuori, WWF ympäristökasvattaja, 050 511 4397
Jari Luukkonen, WWF suojelujohtaja, 040 585 0020

Kuvapyynnöt:
Mira Hannuksela, WWF tiedottaja, [email protected] tai 040 592 6532