Joulubuffeteissa tarjolla äärimmäisen uhanalaista ankeriasta

Monet ravintolat ja matkustajalaivat tarjoilevat joulubuffeteissaan ankeriasta (Anguilla anguilla), joka on määritelty äärimmäisen uhanalaiseksi kalalajiksi.

”WWF kannustaa ravintolateollisuutta ja kaikkia vastuullisia ravintolanomistajia poistamaan ankeriaan ruokalistoiltaan ja buffeteistaan. Jos haluamme joskus tulevaisuudessa nauttia ankeriasta hyvällä omalla tunnolla, lajille on ensin annettava mahdollisuus elpyä merkittävästä romahduksesta”, sanoo meriasiantuntija Sampsa Vilhunen WWF Suomesta.

Ankerias on ainutlaatuinen kalalaji. Euroopassa elää ainoastaan yksi ankeriaspopulaatio, joka lisääntyy Sargassomeressä. Uusien, jokivesiin vaeltavien ankeriaiden määrä on pudonnut yhteen prosenttiin 1980-lukua edeltävältä tasolta. Koko Euroopan ankeriaskanta on romahtanut ilman yksittäistä selvää syytä. Mahdollisiksi tekijöiksi on arvioitu ylikalastusta, sisämaan elinympäristöjen katoamista, ilmastonmuutosta ja merivirtojen muutosta, tauteja ja saasteita. Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN on määritellyt ankeriaan äärimmäisen uhanalaiseksi lajiksi. WWF:n kalaoppaassa ankerias on punaisella listalla.

WWF Ruotsi on joulun lähestyessä tiedustellut, miten matkustajalaivat ja paikalliset ravintolat suhtautuvat ankeriaan tarjoiluun. Kaikki tiedusteluun vastanneet yritykset eivät olleet tietoisia ankeriaan heikosta tilanteesta.

Lisätietoja:

Sampsa Vilhunen, meriasiantuntija, WWF Suomi, 040 550 3854
Inger Näslund, kalastusasiantuntija, WWF Ruotsi +46 8 624 74 09, +46 701 05 30 55, [email protected]
Marie von Zeipel, tiedottaja, WWF Ruotsi, +46 706 29 10 77

Taustatietoja toimittajille:

Kaikki Eurooppalaisen ankeriaan yksilöt kuuluvat samaan populaatioon. Ne kutevat Bermudan eteläpuolella Sargassomeressä. Ankeriaan sukupolvenväli on pitkä, noin 15–20 vuotta. Euroopan vesille päästyään vaelluspoikasia kutsutaan lasiankeriaiksi varhaisen kehitysvaiheensa mukaisesti. Sukukypsyyden ankeriaat saavuttavat makeissa sisävesissä, josta aikuiset ankeriaat lähtevät paluumatkalle takaisin Sargassomerelle Atlantin Valtameren yli. Ankeriasta pyydetään sen kaikissa elämänvaiheissa.

Ankerias lisättiin uhanalaisten eläin- ja kasvilajien kauppaa säätelevän kansainvälisen CITES-sopimuksen liitteeseen II kesäkuussa 2007. Ankeriaan uhanalaisuusluokitus astuu voimaan maaliskuussa 2009. Tämän jälkeen ankeriaan kansainvälinen kauppa on sopimusvaltioissa erityisluvanvaraista.