Maa­il­man­laa­jui­nen Earth Hour -tapahtuma viestii ihmisten huolen il­mas­ton­muu­tok­ses­ta

Kymmenet kaupungit 62 maassa ympäri maailman ovat jo ilmoittautuneet WWF:n järjestämään maailman suurimpaan ilmastotapahtumaan. Ensi maaliskuun lopussa järjestettävän Earth Hour 2009 -tapahtuman tavoitteena on saada yli miljardi ihmistä sammuttamaan valot tunnin ajaksi. Earth Hour (Tunti maailmalle) järjestetään maaliskuun viimeisenä lauantaina 28.3.2009 klo 20.30–21.30.

Suomessa kansainvälinen valojensammutustapahtuma järjestetään WWF Suomen organisoimana ensimmäistä kertaa. Tasavallan presidentti Tarja Halonen toimii Suomen tapahtuman suojelijana. Kaupungeista Espoo, Helsinki, Imatra, Lappeenranta, Lieksa, Oulu, Riihimäki, Seinäjoki, Somero, Tampere, Vantaa ja Äänekoski ovat jo lupautuneet mukaan. Pienemmistä paikkakunnista Koski tl, Rautjärvi, Ruovesi ja Suomussalmi ovat myös ehtineet ilmoittautua tapahtumaan.

Myös monet valtakunnalliset etujärjestöt, kuten EK, Suomen Yrittäjät, SAK ja Akava, ovat mukana ja ne kehottavat myös jäseniään ottamaan osaa tapahtumaan. Yrityksistä tapahtumaan ovat ilmoittautuneet muun muassa Nokia, IKEA, Microsoft, UPM-Kymmene ja Helsingin Energia. Järjestöistä mukana ovat esimerkiksi Dodo ry, Suomen Liikunta ja Urheilu ry sekä Suomen luonnonsuojeluliitto.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko osallistuu tapahtumaan ’Earth Hour – Valon hetki’ -teemalla ja kannustaa seurakuntia ympäri maan osallistumaan. Esimerkiksi Helsingin Tuomiokirkko Senaatintorin laidalla sammuttaa tapahtuman ajaksi ulkovalaistuksensa.

Earth Houriin voivat osallistua kaikki tahot yksityisistä ihmisistä yrityksiin ja muihin organisaatioihin. Tapahtuma näkyy maisemassa ja katukuvassa mahdollisimman laajana valojen sammutuksena tapahtumatunnin aikana. Osallistumalla Earth Houriin jokainen voi viestittää huolensa ilmastonmuutoksesta sekä vaatimuksen siitä, että ilmastonmuutoksen torjuntaan suhtaudutaan vakavasti kaikilla tasoilla.

Kansainvälisesti ensi vuosi on ilmastonmuutoksentorjunnan kannalta ratkaisevan tärkeä. YK:n ilmastoneuvottelut huipentuvat Kööpenhaminassa joulukuussa 2009 pidettävään huippukokoukseen, jossa on tärkeää saada aikaan maailmanlaajuinen sopimus kasvihuonekaasupäästöjen merkittäväksi vähentämiseksi. Earth Hourin tavoitteena onkin välittää maailmanlaajuinen viesti päättäväisten toimien välttämättömyydestä Kööpenhaminan ilmastokokoukseen. Kansainvälinen WWF lupaa esitellä tapahtuman terveiset Kööpenhaminassa kokoontuville päättäjille.

Earth Hour järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2007, jolloin Australian Sydneyn asukkaat sammuttivat valonsa. Tapahtuma on kasvanut nopeasti ja vuoden 2009 tapahtumaan on jo ilmoittautunut lukuisia suurkaupunkeja. Näitä ovat muun muassa Moskova, Los Angeles, Las Vegas, Lontoo, Hong Kong, Sydney, Rooma, Manila, Oslo, Cape Town, Varsova, Lissabon, Singapore, Istanbul, Mexico City, Toronto, Dubai ja Kööpenhamina. Kaikissa näissä kaupungeissa pimennetään kaupungin omistamia julkisia rakennuksia ja niiden julkisivuja. Lisäksi useat kaupungit järjestävät Earth Hourin aikana pienempiä, esimerkiksi kulttuuri-, ja ilmastoaiheisia tapahtumia.

Kansainvälisesti tunnettuja, valonsa sammuttavia rakennuksia ovat muun muassa maailman korkein torni The Burj Dubai (Dubai), Moskovan Federation Tower ja Italian presidentin virka-asunto, Palazzo del Quirinale (Rooma). Myös eteläisen pallonpuoliskon korkein rakennus, Aucklandin Sky Tower, sekä Sydneyn oopperatalo pimenevät.

“Maailman päättäjien on saatava tietää, että koko maailman katseet kohdistuvat heihin, kun he kokoontuvat Kööpenhaminaan päättämään uudesta ilmastosopimuksesta”, toteaa WWF:n kansainvälinen pääjohtaja Jim Leape. ”Earth Hour tarjoaa osallistujille mahdollisuuden voimakkaan viestin lähettämiseen ilmastonmuutoksen hillitsemisen puolesta.”

”Olemme kiitollisia siitä, että tasavallan presidentti toimii tapahtuman suojelijana Suomessa. Muun muassa suuret kaupungit ja erilaiset valtakunnalliset organisaatiot ovat olleet Earth Hourista erittäin kiinnostuneita. Uskon, että meillä on mahdollisuudet saada jopa miljoona suomalaista mukaan,” toteaa WWF Suomen pääsihteeri Timo Tanninen.

Halukkaat voivat ilmoittautua Earth Hour -tapahtumaan http://www.earthhour.org -verkkosivujen kautta. Ilmoittautuneet ja sähköpostiosoitteensa jättäneet saavat 1-2 kertaa kuukaudessa ilmestyvän sähköisen suomenkielisen uutiskirjeen, jossa kerrotaan tapahtuman järjestelyjen etenemisestä meillä ja maailmalla. WWF:n suojeluverkostolla on yli 30 tiimiä ympäri maailman tukemassa ja organisoimassa Earth Hour -tapahtumaa.

Tiedoksi toimituksille:

  • Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n hallitus päättää Earth Houriin osallistumisesta tänään.
  • Video- ja kuvamateriaalia Earth Hourista osoitteessa www.earthhour.org/mediacentre
  • Lista tapahtumaan osallistuvista suomalaisista ja kansainvälisistä tahoista osoitteessa http://www.wwf.fi/www/uploads/pdf/eh_2009_osallistujat.pdf
  • Hong Kong julkistaa oman Earth Hour -tapahtumansa 14. joulukuuta pidettävässä lehdistötilaisuudessa. Peking järjestää oman Earth Hour -julkistustilaisuuden 15. joulukuuta. Lisätiedot: Chris Chaplin sähköposti: cchaplin(at)wwfchina.org sekä
    King-yin Lee sähköposti: kylee(at)wwf.org.hk

Lisätiedot:

  • Viestintäjohtaja Anne Brax, puh. 050 367 1888
  • Kampanjakoordinaattori Emilia Koivunen, puh. 0400 79 7298
  • Pääsihteeri Timo Tanninen, puh. 040 574 9266 (sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected])