YK:n pääsihteeri kannustaa ihmisiä osallistumaan Earth Houriin

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kehottaa kaikkia ihmisiä ympäri maailman osallistumaan ensi viikon lauantaina järjestettävään Earth Houriin ja ilmaisemaan huolensa ilmastonmuutoksesta. Tapahtumasta on tulossa kaikkien aikojen suurin valojensammutustempaus. Suomessa tapahtumaan on ilmoittautunut mukaan yli 60 kuntaa ja kaupunkia, satoja organisaatioita ja kymmeniä tuhansia yksityishenkilöitä. Maailmalla kaupunkeja on mukana jo yli 1700.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kehottaa ihmisiä ympäri maailman osallistumaan WWF:n Earth Hour -tapahtumaan: “Pyydän kansalaisia kaikkialla osallistumaan. Lähettäkää viesti ilmastonmuutoksen hillitsemisen puolesta. Yhdessä voimme löytää ratkaisun tähän kaikista vakavimpaan, maailmanlaajuiseen ongelmaan.”

Pääsihteeri lähetti viestinsä videoidussa puheessa viikkoa ennen tapahtumaa, johon on tähän mennessä ilmoittautunut mukaan tuhansia kaupunkeja ja kuntia ympäri maailman. Ban korosti, että ilmastonmuutos on vakava uhka ja että nyt tarvitaan maailmanlaajuinen sopimus, jonka avulla rajoitetaan kasvihuonekaasupäästöjä. Sopimus on saatava aikaan, kun päättäjät ympäri maailman tapaavat Kööpenhaminan ilmastokokouksessa joulukuussa 2009.

Pääsihteeri Banin mukaan päästörajoitusten on oltava mittavia, jotta ilmastonmuutosta voidaan hillitä. ”Olemme vaarallisella tiellä. Planeettamme lämpenee. Meidän on muutettava elintapojamme,” hän sanoi. “Tarvitsemme vihreää kasvua, josta hyötyvät kaikki yhteisöt. Tarvitsemme kestävällä tavalla tuotettua energiaa ilmastoystävällisemmän, hyvinvoivan maailman hyväksi. Tämä on tie tulevaisuuteen, ja meidän on kuljettava sitä yhdessä.”

Suomessa lukuisat suuret yritykset, kuten Elisa, Sponda, Suomen Radisson SAS-hotellit sekä yhteisöt, kuten Suomen Partiolaiset ja evankelisluterilainen kirkko, ovat ilmoittautuneet mukaan. Valot pimenevät muun muassa Finlandia-talosta, Tampereen Tammerkoskesta, Turun Aurajoesta sekä kymmenistä kirkoista ja kauppakeskuksista ympäri maan. Suomen pohjoisin tähän mennessä mukaan ilmoittautunut kohde on Kemin LumiLinna.

Maailmalla tapahtumaan on ilmoittautunut jo yli 1700 kuntaa ja kaupunkia ja satojen miljoonien ihmisten odotetaan ottavan osaa sammuttamalla ylimääräiset valot tapahtumatunnin ajaksi. Tuhannet kaupunkien kiinteistöt ja julkiset tilat Las Vegasista Sydneyhyn ja Cape Townista Pekingiin pimenevät. Maamerkit, kuten New Yorkin Empire State Building, Rio de Janeiron Kristus-patsas ja Cape Townin Table Mountain sammuttavat valonsa. Myös St. Louisissa sijaitseva suomalaisarkkitehti Eero Saarisen suunnittelema The Gateway Arch pimenee.

Pääsihteeri Banin mukaan myös YK tekee osansa Earth Hourin aikana. ”Sammutamme valot New Yorkissa sijaitsevasta päämajastamme. Myös muut YK:n rakennukset ympäri maailman osallistuvat Earth Houriin.”

Tiedoksi toimituksille:

Lisätietoja:

  • Pääsihteeri Timo Tanninen, puh. 040 574 9266
  • Viestintäjohtaja Anne Brax, puh. 050 367 1888
  • Kampanjakoordinaattori Emilia Koivunen, puh. 0400 79 7298
    Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected].

Earth Hour

Earth Hour on WWF:n organisoima maailmanlaajuinen tapahtuma, jonka aikana ihmiset ja yhteisöt ympäri maailmaa sammuttavat valonsa tunnin ajaksi samana päivänä samaan kellonaikaan. Tapahtuma järjestetään lauantaina 28.3.2009 klo 20.30–21.30.

Earth Hour -tapahtumaan voi ilmoittautua http://www.earthhour.org/finland -verkkosivustolla.