Ris­tei­ly­va­rus­ta­moi­den eu­roop­pa­lai­nen kat­to­jär­jes­tö sitoutuu WWF:n jä­te­ve­si­ve­too­muk­seen

Eurooppalaisia risteilyvarustamoita edustava kattojärjestö European Cruise Council (ECC) ilmoitti tänään kokouksessaan Roomassa lopettavansa jätevesien laskemisen Itämereen tietyin järjestön määrittelemin edellytyksin. EEC:n alukset jättävät jätevetensä satamiin, joissa on hyvin toimiva jätevesien vastaanottovalmius ja jätevedet voi purkaa ilman erityismaksua.

”Ilmoitus on hieno askel oikeaan suuntaan”, sanoo WWF:n meriohjelman päällikkö Anita Mäkinen. ”Ravinteiden osalta käsittelemättömien alusjätevesien päästäminen suoraan mereen lisää Itämeren rehevöitymistä, joka uhkaa Itämeren herkkää luontoa. Olemme iloisia, että varustamot ovat tunnistaneet ongelman ja sitoutuvat jättämään jätevetensä satamiin. ECC:n varustamot omistavat useimmat Itämerellä vierailevista jättiristeilijöistä”, jatkaa Mäkinen.

Tällä hetkellä Itämeren rannikon 20:sta risteilijäsatamasta ainoastaan Helsinki, Visby ja Tukholma täyttävät kattojärjestö ECC:n asettamat vaatimukset. Tavanomaisen risteilyaluksen jätevesisäiliöt täyttyvät merellä 1-3 vuorokaudessa. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että monet risteilyalukset laskevat jätevetensä mereen.

”Kutsumme risteilyvarustamot mukaan painostamaan kanssamme satamia ja niiden omistajia riittävien ja asiamukaisten alusjäteveden kiinteiden vastaanottoasemien rakentamiseen”, sanoo Anita Mäkinen. ”Mielestämme vastaanottoasemien rakentaminen on jokaisen risteilyaluksia vastaanottavan valtion ja kaupungin velvollisuus.”

WWF vetosi noin kaksi vuotta sitten Itämerellä liikennöivien matkustajalaivojen ja risteilyalusten omistajayrityksiin pyytäen niitä vapaaehtoisesti lopettamaan puhdistamattomien alusjätevesien laskemisen mereen. Useat Itämeren matkustajalauttayhtiöt vastasivat yhteydenottoon samana vuonna myönteisesti, mutta vain kolme risteilyvarustamoa allekirjoitti vetoomuksen.

Itämerellä seilaa noin 350 kansainvälistä risteilijää vuodessa ja ne vierailevat Itämeren satamissa noin 2100 kertaa. Näiden risteilijöiden tuottamat jätevedet sisältävät arviolta 113 tonnia typpeä ja 38 tonnia fosforia, molemmat ravinteita, jotka ovat syypäitä Itämeren rehevöitymiseen. Tähän asti suurin osa alusjätevesistä on päästetty käsittelemättöminä mereen. Rehevöittävien ravinteiden lisäksi jätevedet sisältävät muun muassa bakteereita, viruksia sekä raskasmetalleja.

Rehevöityminen aiheuttaa ongelmia Itämeren vesialueiden ja rannikoiden luonnolle ja taloudelle ja sitä pidetään Itämeren suurimpana uhkana.

”Tuntuu hyvältä olla suomalainen ja helsinkiläinen, sillä ECC mainitsee erityisesti Helsingin mallisatamaksi, missä risteilijöiden jätevesien vastaanotto on hoidettu hyvin, kommentoi Mäkinen.

Lisätietoja: FT Anita Mäkinen, meriohjelman päällikkö, WWF Suomi, puh. 040 52714 25

WWF:n vetoomuksen allekirjoittaneet varustamot

Tietoa Itämeren satamien alusjätevesien vastaanottomahdollisuuksista (pdf-tiedosto englanniksi)

Tiedoksi toimituksille:

European Cruise Council (ECC) jäsenvarustamot:
Aida Cruises
Carnival Cruise Lines
Carnival UK
CDF Croisieres de France
Costa Crociere S.p.A.
Delphin Kreuzfahrten GmbH
Disney Cruise Line
France Crocieres
Fred Olsen Cruise Lines
Hapag-Lloyd Cruises
Iberocruceros
Louis Cruise Lines
MSC Cruises
Norwegian Cruise Line
Phönix Reisen GmbH
Pullmantur Cruises S.L.
Regent Seven Seas Cruises
Royal Caribbean Cruise Lines
Saga Shipping CO. LTd.
Silversea Cruises
Star Clippers Cruises
Thomson Cruises
Transocean Tours Touristik GmbH.