Satoja uusia lajeja löydetty Himalajalta

Himalajan alueelta, jossa perinteisesti on totuttu näkemään enemmän vuorikiipeilijöitä kuin biologeja, on löydetty viime vuosien aikana uskomattomia luonnonaarteita. Uusia lajilöytöjä on tehty viime vuosina 350, mikä on lähes yhtä paljon kuin Borneon saarelta Kaakkois-Aasiasta ja tuhansia kasvi- ja eläinlajeja on todennäköisesti vielä löytämättä. Ilmastonmuutos uhkaa kuitenkin tänä päivänä kaikkia näitä lajeja.

Uudet lajit löytyvät tuoreesta WWF:n raportista Eastern Himalayas – Where the Worlds Collide”. Raportissa kuvataan huikea määrä uusia lajeja, joita tiedemiehet ovat löytäneet Itäisen Himalajan alueelta viimeisen kymmenen vuoden aikana.

– Uskomaton kulttuurien ja lajien rikkaus korostaa tämän erittäin herkän alueen merkitystä. Ne voidaan kuitenkin menettää, mikäli ilmastonmuutoksen vaikutuksiin Himalajalla ei puututa pian. Himalaja on yksi herkimmistä alueista ilmastonmuutoksen vaikutuksille, sanoo Tariq Aziz, WWF:n Living Himalayas -ohjelman johtaja.

Joulukuussa maailman johtajat kokoontuvat Kööpenhaminaan tekemään uutta kansainvälistä sopimusta ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Tämä sopimus tulee olemaan jatkoa Kioton Pöytäkirjalle.

– Ainoastaan kunnianhimoinen sekä reilu kansainvälinen sopimus rikkaiden ja köyhien maiden välillä voi pelastaa planeettamme ja kaikki sen aarteet ilmastonmuutokselta, sanoo Kim Carstensen, WWF:n kansainvälisen ilmasto-ohjelman johtaja.

Kuluneen kymmenen vuoden aikana tehtyihin uusiin merkittäviin lajilöydöksiin kuuluvat muun muassa maailman pienin hirvieläin muntjakki (Muntiacus putaoensis), uusi makaki-laji (Macaca munzala) sekä lintujen puolelta häikäisevän värinen bugunintimali (Liocichla bugunorum). Löytö oli merkittävä, koska sitä ennen Intiassa oli viimeksi löydetty uusi lintulaji vuonna 1948.

Uusia sammakkolajeja ovat muun muassa kirkkaan vihreä ja punajalkainen Racophorus suffry, Suffryn lentävä sammakko, joka sai nimensä siitä että sen levittyvät jalat auttavat sitä liitämään pudotessa, sekä erittäin mielenkiintoinen kultasilmäinen sammakko, Leptobrachium smithi. Sen elintila pienenee jatkuvasti vesien saastumisen ja metsäkadon takia.

Täysin uusia lajeja on yli 350. Alueelta on löydetty 244 kasvia, 16 sammakkoeläintä, 16 matelijaa, 14 kalalajia, 2 lintua, 2 nisäkästä sekä ainakin 60 selkärangatonta.

– Tämä tarkoittaa käytännössä yli 35 uutta lajilöytöä joka vuosi viimeksikuluneiden kymmenen vuoden aikana. Se asettaa Himalajan yhdeksi maailman merkittävimmistä vielä tutkimattomista alueista, toteaa WWF Suomen kehitysyhteistyöasiantuntija Sami Tornikoski.

Itäisen Himalajan alue on yksi maailman lajirikkaimmista alueista. Alueelta löytyy noin 10000 kasvia, 300 nisäkästä, 977 lintulajia, 176 liskoa, 105 sammakkoeläintä sekä 269 kalalajia. Alue on harvinaisen Bengalin tiikerin tärkeimpiä elinalueita ja ainoa paikka, jossa elää uhanalaisia Intian sarvikuonoja. Lisäksi alueella elävät muun muassa uhanalaiset lumileopardi, Aasian norsu, kultapanda, härkägemssi, kultalanguri ja Gangesin delfiini.

WWF Suomi on tehnyt Itäisen Himalajan alueella työtä Suomen ulkoasiainministeriön tukemana kohta vuosikymmenen ajan suojellakseen näiden uhanalaisten lajien elinalueita. Suojelun ohella tarkoituksena on auttaa paikallisyhteisöjä pääsemään eroon köyhyydestä muun muassa hyödyntämällä näitä mittaamattomia luonnonrikkauksia esimerkiksi kestävän matkailun avulla.

Himalajan vaikeakulkuinen maasto on tehnyt biologiset tutkimukset haastaviksi. Tästä johtuen lajeja on tutkittu harvakseltaan ja alueelta löytyy vieläkin lajistoltaan kartoittamattomia seutuja. Tälläkin hetkellä alueella tehdään jatkuvasti uusia löytöjä. WWF on kansainvälisesti merkittävimpänä ympäristöjärjestönä mukana aktiivisesti tässä työssä.

Lisätietoa:
Tariq Aziz, Leader, Living Himalayas Initiative, WWF Nepal, Tel: +977 1 4434820, mobile +977 9851087402, [email protected]

Savita Malla, Communications Manager, Living Himalayas Initiative, WWF Nepal, Tel: + 977 1 4434820, mobile + 977 9851101851, [email protected]

Sami Tornikoski, Kehitysyhteistyöasiantuntija, WWF Suomi, [email protected], +358 40 533 4399

Eastern Himalayas – Where the Worlds Collide -raportti (pdf-tiedosto, 1,3 Mt)