WWF valitsi Vuoden luontokirjaksi teoksen Tähtiyöt

WWF on valinnut Vuoden 2009 luontokirjaksi Jorma Luhdan teoksen Tähtiyöt. Kirjan on kustantanut Maahenki. Vuoden luontokirja valittiin nyt 32. kerran ja tänä vuonna kilpailuun osallistui 24 teosta 14 eri kustantajalta. Luontokirjan valitsi muusikko ja näyttelijä Sam Huber.

Tähtiyöt oli ylivoimaisesti paras teos tämän vuoden ehdokkaista. Teos on helposti lähestyttävä ja se viestii kuvaajan subjektiivista ja läheistä sidettä luontoon. Kuvat ovat upeita ja niitä on yksinkertaisesti pakko katsoa. Näkee, että asialla on kokenut valokuvaaja. Revontulissa on maagisuutta ja myös eläinkuvat ovat vahvoja. Teos on erinomainen selailukirja ja se vie mukanaan. Ostaisin sen heti itsellenikin. Tämä on oodi luonnon kauneudelle”, Vuoden luontokirjan valinnut muusikko ja näyttelijä Sam Huber toteaa.

”Tarjolla ollut kirjavalikoima osoittaa, että Suomessa on paljon laadukkaiden luontokirjojen asiantuntevia tekijöitä. On myös hienoa, että kustantamot haluavat vaikuttaa luonnon- ja ympäristönsuojeluun tarjoamalla näitä kirjoja kaikille suomalaisille. Teosten joukossa oli monia palkitsemisen arvoja teoksia. Mukana oli tietokirjoja, lasten kirjoja, hakuteoksia sekä luontokuvakirjoja”, esikarsinnan teoksista tehnyt WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder kertoo.

”Tähtiyöt kirja on kunnianosoitus tähtitaivaalle ja linnunradalle, josta Etelä-Suomessa asuvat ihmiset voivat valosaasteen vuoksi vain unelmoida. Valosaaste onkin yksin harvoin esille nostetuista ympäristöongelmista. Sen määrä kasvaa niin nopeasti, että pimeydestä on tulossa uhanalaista”, Rohweder jatkaa.

”Luonnon kauneuden lisäksi kirjasta löytyy myös monikerroksinen tarina. Kirjan muistutus siitä, että ystävyyssuhteista on pidettävä kiinni kiireisen maailman myllerryksessä, on tärkeä meille kaikille”, muistuttaa toinen teosten esikarsintaan osallistuneista, WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Jorma Luhta on haukiputaalainen valokuvaaja ja kirjailija. Hänen ensimmäinen valokuvakirjansa ilmestyi jo vuonna 1973, ja sen jälkeen hän on kuvannut muun muassa lintujen elämää, Lapin aapoja ja öisiä metsiä. Hänet on palkittu kahdesti valokuvataiteen valtionpalkinnolla ja hänen teoksensa Metsola valittiin vuonna 2001 Vuoden luontokirjaksi.

WWF järjesti Vuoden luontokirja -kilpailun nyt jo 32. kerran. Kilpailuun osallistui tänä vuonna 24 teosta. Valintakriteereinä oli muun muassa teoksen soveltuminen suurelle yleisölle, luonnonsuojelusanoman edistäminen sekä teoksen monipuolisuus ja korkealaatuisuus. Vuoden luontokirjan 2009 valitsi muusikko ja näyttelijä Sam Huber. Esikarsinnan kilpailuun tulleista teoksista tekivät WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder ja suojelujohtaja Jari Luukkonen. Vuoden luontokirja 2009 -palkinto luovutetaan kirjan tekijälle ja kustantajalle tänään 9.12. järjestettävässä julkistustilaisuudessa.

Lisätietoja:
WWF, pääsihteeri Liisa Rohweder, 040 840 7461, [email protected]
WWF, tiedottaja Suvi Huttunen, 040 706 8470, [email protected]
Maahenki, toimitusjohtaja Ulla Sarviala, 050 560 4544, [email protected]