WWF:n talkooleiriläiset kunnostavat perinnetilaa perheleirillä Liesjärvellä

WWF:n tämän kesän ensimmäinen pitkä talkooleiri on parhaillaan käynnissä Liesjärven kansallispuistossa Tammelassa Kanta-Hämeessä. Viikon kestävällä leirillä WWF:n vapaaehtoiset hoitavat arvokasta perinnemaisemaa Korteniemen metsänvartijatilan ympäristössä sekä harjukasvillisuutta Komion luonnonsuojelualueella. Liesjärven leiri on WWF:n ensimmäinen perheleiri, jonne vanhemmat voivat osallistua lasten kanssa.

Korteniemi rakennuksineen, viljelyksineen, laitumineen ja kotieläimineen on toimiva perinnetila ja Liesjärven kansallispuiston tärkein nähtävyyskohde. Tällä metsähallituksen ylläpitämällä, 1910-luvun aikaiseen asuun kunnostetulla metsänvartijatilalla WWF:n noin 40 vapaaehtoisen joukko kunnostaa tilan rakennuksia ja pihapiiriä. Yhteistyössä Metsähallituksen Etelä-Suomen luontopalvelujen ja Suomen kulttuurirahaston kanssa järjestettävä leiri alkoi maanantaina 14.6 ja päättyy sunnuntaina 20.6.

Leiri on ensisijaisesti suunnattu perheille, ja mukana talkoissa on sekä aikuisia että lapsia. Perheleirillä vanhemmat kunnostavat Korteniemen perinnemaisemaa muun muassa punamultamaalaten, raivaten ja niittäen. Lapsille perinnetilan pihapiirissä on järjestetty monenlaista ohjelmaa: ympäristökasvatusta, pelejä, leikkejä, kotieläintilan touhuja, uimista sekä iästä riippuen kevyttä työntekoa.

WWF:n talkooleireillä on Liesjärvellä pitkät perinteet, sillä WWF:n vapaaehtoiset työskentelivät siellä ensimmäisen kerran jo kesällä 1979. WWF on järjestänyt talkooleirejä vuodesta 1977 lähtien eri puolilla Suomea ja muutaman kerran lähialueilla ulkomailla. Leirit tarjoavat joka kesä yli sadalle täysi-ikäiselle vapaaehtoiselle mahdollisuuden konkreettiseen luonnonsuojelutyöhön. Leireillä tehdään ruokapalkalla töitä päivittäin kahdeksasta seitsemääntoista. Leiriläiset maksavat itse matkansa leiripaikalle ja takaisin, muuten osallistuminen on maksutonta.

Tänä kesänä WWF:n talkooleirejä järjestetään Liesjärven lisäksi Jurmossa Saaristomerellä (3.–10.7.), Linnansaaressa Saimaalla (18.–25.7.), Tammisaaren saariston kansallispuistossa (31.7.–8.8.) sekä Lemmenjoella Inarissa (14.–22.8.).

Lisätietoja:
Anne Huhta, puistomestari, Metsähallitus, 040 054 9644
Petteri Tolvanen, ohjelmapäällikkö, WWF Suomi, 040 016 8939

Liesjärven leiri on osa WWF Suomen ja Suomen kulttuurirahaston yhteistyöprojektia, joka mahdollistaa uhanalaisten perinneympäristöjen entistä tehokkaamman hoidon talkooleireillä. Hankkeessa yhdistyvät luonnonsuojelu, kulttuurityö ja vanha suomalainen talkoohenki. Yhteistyön avulla WWF:n talkooleirien määrä kasvaa kymmeneen leiriin kesässä, ja yhteensä kolmivuotisen hankkeen aikana järjestetään lähes 30 talkooleiriä ympäri Suomea.

WWF Suomi on osa kansainvälistä WWF-verkostoa, joka työskentelee maailman ainutlaatuisimpien luontokokonaisuuksien ja uhanalaisimpien lajien pelastamiseksi. WWF:n tavoitteena on maapallo, jossa ihmiskunta elää sopusoinnussa luonnon kanssa. Tavallisten ihmisten lahjoitukset mahdollistavat WWF:n työn. Erilaisia tukitapoja internetissä: www.wwf.fi/tue_toimi.