WWF:n talkooleiriläiset kunnostavat saamelaista kulttuurimaisemaa Lemmenjoella

WWF:n talkooleirikesä huipentuu parhaillaan käynnissä olevaan talkooleiriin Lemmenjoen kansallispuistossa Inarissa. Vapaaehtoiset tekevät talkootöitä Lemmenjoen Sotkajärven pohjoispäässä sijaitsevalla Kaapin Jounin tilalla, joka on alueen tärkeimpiä saamelaisia kulttuurimaisema- ja rakennusperintökohteita. Metsähallituksen kanssa yhteistyössä järjestettävä leiri alkoi lauantaina 14.8. ja päättyy sunnuntaina 22.8.

Lemmenjoen talkooleirikohde, Kaapin Jounin tila, hankittiin valtiolle vuonna 2002, ja se on liitetty Lemmenjoen kansallispuistoon. Tilalle nimetty hoitokunta päättää tilan ja siihen kuuluvien rakennusten entisöimisestä, käytöstä ja hoidosta päämääränään alueen arvokkaan saamelaiskulttuurihistorian ja perinnemaiseman säilyttäminen. Alue on saamelaisille tärkeä; se kuuluu osana Lemmenjoen suunnan saamelaiseen kulttuurimaisemaan.

Metsähallitus on kunnostanut tilan rakennuksia ja pihapiiriä vuodesta 2008 alkaen. ”On hienoa, että WWF saatiin yhteistyöhön mukaan ja kohde saadaan valmiiksi. Todennäköisesti jo ensi kesänä Lemmenjoen saamelaiset matkailuyrittäjät voivat ottaa kohteen osaksi ohjelmapalveluitaan”, kertoo puistonjohtaja Pirjo Seurujärvi Metsähallituksesta.

”Puhtaiden luontokohteiden lisäksi WWF:n leireillä voidaan parantaa myös luontomatkailun edellytyksiä. Leiriviikon jälkeen matkailijoidenkin on mukava vierailla kansallispuiston perinnetilalla”, jatkaa suojelujohtaja Jari Luukkonen WWF Suomesta.

WWF:n leirit tarjoavat joka kesä noin sadalle täysi-ikäiselle vapaaehtoiselle mahdollisuuden konkreettiseen luonnonsuojelutyöhön. WWF:n aloittama kolmivuotinen yhteistyö Suomen Kulttuurirahaston kanssa on mahdollistanut leirien järjestämisen kattavammin myös eri maakuntien alueella.

”Perinneympäristöt ovat arvokas osa kulttuuriperintöämme, ja on tärkeää, että hankkeen avulla niitä voidaan vaalia kaikkien maakuntien alueella”, sanoo Kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava. Lemmenjoella 15 leiriläisen talkootöihin kuuluu muun muassa aidan ja katon tekoa, aitapuiden parkkausta, talon maalausta, niittotöitä sekä risusavottaa. Leiriläiset pääsevät myös tutustumaan saamelaiskulttuuriin kun kuuluisa joikaaja, Kaapin Jounin suvun jäsen Niiles-Jouni Aikio ja nuoremman polven joiun taitaja Nils-Heikki Paltto esiintyvät leiriläisille. Vapaaehtoisille on järjestetty myös retkipäivä luontokeskus / saamelaismuseo Siidaan ja Otsamotunturille.

WWF on järjestänyt talkooleirejä vuodesta 1977 lähtien eri puolilla Suomea ja muutaman kerran lähialueilla ulkomailla. Leireillä tehdään ruokapalkalla töitä päivittäin kahdeksasta seitsemääntoista. Leiriläiset maksavat itse matkansa leiripaikalle ja takaisin, muuten osallistuminen on maksutonta. Tänä kesänä WWF:n vapaaehtoiset ovat talkoilleet Lemmenjoen leirin lisäksi Liesjärven kansallispuistossa, Jurmon saarella Länsi-Turunmaalla, Linnansaaren kansallispuistossa Saimaalla sekä Raaseporin saaristossa Länsi-Uudellamaalla. Lisäksi WWF on järjestänyt tänä kesänä viisi lyhyempää talkooleiriä eri puolilla Suomea.

Lisätietoja:
puistonjohtaja Pirjo Seurujärvi, Metsähallitus, p. 040 012 5782
suojelujohtaja Jari Luukkonen, WWF Suomi, p. 040 585 0020

Lemmenjoen leiri on osa WWF Suomen ja Suomen Kulttuurirahaston yhteistyöprojektia, joka mahdollistaa uhanalaisten perinneympäristöjen entistä tehokkaamman hoidon talkooleireillä. Hankkeessa yhdistyvät luonnonsuojelu, kulttuurityö ja vanha suomalainen talkoohenki. Yhteistyön avulla WWF:n talkooleirien määrä kasvaa kymmeneen leiriin kesässä, ja yhteensä kolmivuotisen hankkeen aikana järjestetään lähes 30 talkooleiriä ympäri Suomea.

WWF Suomi on osa kansainvälistä WWF-verkostoa, joka työskentelee maailman ainutlaatuisimpien luontokokonaisuuksien ja uhanalaisimpien lajien pelastamiseksi. WWF:n tavoitteena on maapallo, jossa ihmiskunta elää sopusoinnussa luonnon kanssa. Tavallisten ihmisten lahjoitukset mahdollistavat WWF:n työn. Erilaisia tukitapoja internetissä: www.wwf.fi/tue_toimi.