Venäjän metsähuutokauppa uhkaa amurintiikereitä

Venäjän Kaukoidässä sijaitsevan Primorskyn maakunnan metsähallinto on päättänyt huutokaupata metsänhakkuuoikeuksia uhanalaisen amurintiikerin elinalueilla. Päätös on huolestuttava uutinen ensi kuussa Pietarissa pidettävän kansainvälisen tiikerikokouksen alla.

Primorskyn alueen metsänhallintovirasto aikoo huutokaupata 26. lokakuuta hakkuuoikeuksia Bikinskyn ja Pozharskyn alueilla sekä luonnonsuojelualueeksi suunnitellussa Keski-Ussurissa. Hakkuuoikeudet kohdistuvat vanhoihin metsiin, jotka ovat amurintiikerin tärkeitä elinalueita.

Metsänhakkuut pirstovat amurintiikerien elinalueita entisestään ja rikkovat viimeisiä jäljellä olevia ekologisia käytäviä, jotka yhdistävät Venäjän ja Kiinan tiikerikantoja. Hakkuut myös helpottavat salametsästäjien pääsyä syrjäisille tiikerin elinalueille hakkuita varten rakennettavien metsäteitä pitkin. Hakkuut tuhoavat tiikereiden ja niiden saaliseläinten kuten lohen tärkeimpiä lisääntymis-, talvehtimis- ja ravinnonsaantialueita; hakkuut muun muassa vähentävät männynsiemeniä ja tammenterhoja, joita tiikerien saaliseläimet käyttävät ravintonaan. Lisäksi hakkuut voivat lisätä ihmisten ja tiikereiden välisiä konflikteja.

Äärimmäisen uhanalainen amurin- eli siperiantiikeri (Panthera tigris altaica) on yksi jäljellä olevista kuudesta tiikerin alalajista. Amurintiikereitä elää luonnossa arviolta 500 yksilöä, pääasiassa Itä-Venäjällä ja vähäisessä määrin Luoteis-Kiinassa.

13 tiikerivaltion päämiehet kokoontuvat marraskuussa Pietariin sopimaan tiikerien suojelusta. Elokuun lopussa Venäjä ja Kiina sopivat yhteisen tiikerien suojelualueen perustamisesta, mikä osoitti suojelutavoitteiden edistyvän. Nyt tehty päätös hakkuuoikeuksien huutokaupasta tiikerien elinalueille on suojelutavoitteiden saavuttamisessa askel taaksepäin.

WWF:n tavoitteena on kaksinkertaistaa tiikerien määrä seuraavaan Tiikerin vuoteen 2022 mennessä.

Lisätietoja:
Denis Smirnov, WWF Venäjä, Amurin alueen metsäohjelman johtaja, [email protected]

Kansainvälisen WWF:n tiedote asiasta 21.10.2010.

WWF:n tiedote Kiinan ja Venäjän välisestä tiikerien suojelusopimuksesta 19.8.2010.

Tietoa tiikereistä WWF Suomen verkkosivuilla.

WWF Suomi on osa kansainvälistä WWF-verkostoa, joka työskentelee maailman ainutlaatuisimpien luontokokonaisuuksien ja uhanalaisimpien lajien pelastamiseksi. WWF:n tavoitteena on maapallo, jossa ihmiskunta elää sopusoinnussa luonnon kanssa. Tavallisten ihmisten lahjoitukset mahdollistavat WWF:n työn. Erilaisia tukitapoja internetissä: www.wwf.fi/tue_toimi.