Earth Hour järjestetään 26.3.2011: Tee tunnista elämäntapa

Earth Houria eli pimeää tuntia vietetään taas tänä vuonna. Valot sammutetaan lauantaina 26. maaliskuuta kello 20.30 symbolisena eleenä ilmaston ja ympäristön puolesta. WWF:n järjestämää maailmanlaajuista valojensammutustempausta vietetään jo viidennen kerran. Tänä vuonna osallistujia kehotetaan antamaan lupaus ilmastoystävällisestä elämäntavasta.

”Jokaisella meistä on mahdollisuus ja velvollisuuskin tehdä jotain, jotta ainutlaatuinen maapallomme säilyy tuleville sukupolville. Länsimaissa kulutustahti on tällä hetkellä kestämätöntä, ja suuntaa on muutettava, jotta ilmastonmuutos ja luonnon köyhtyminen saadaan pysäytettyä”, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Ilmaston kannalta suurin vaikutus suomalaisten yksityishenkilöiden elämäntavassa syntyy asumisesta, liikkumisesta ja ruoasta. Kampanjassa tavallisia suomalaisia kehotetaan tekemään Earth Hour -tunnista elämäntapa ja antamaan lupaus ilmastoystävällisemmästä elämästä. Kampanjan pääviesti on, että pienistäkin teoista tulee merkittäviä, jos useammat toimivat ja vaikutukset kertautuvat.

”Kodin energiankulutuksesta noin puolet kuluu lämmitykseen ja kolmannes valaistukseen ja sähkölaitteisiin. Jos kaikki suomalaiset esimerkiksi alentaisivat huonelämpötilaa asteella, ja lämpöenergian kulutus näin ollen laskisi viisi prosenttia, olisi vaikutus koko maan tasolla huomattava.”

Myös kunnat, oppilaitokset, yritykset ja muut organisaatiot ovat tervetulleita mukaan kampanjaan. Toiveena on, että osallistujat huomioivat näyttävien kohteiden sammutuksen lisäksi oman toimintansa vaikutukset ympäristöön ja pyrkivät vähentämään niitä.

Huumorilla höystettyä asiaa

Kampanjan avausta juhlistetaan huumorilla höystetyillä videoklipeillä, joissa imitaattori Heikki Hilander esittää julkisuuden henkilöitä erilaisten ympäristöön ja ilmastoon liittyvien valintojen edessä. Filmiteollisuus Oy:n tuottamisssa filmeissä muun muassa Paavo Lipponen pohtii pimeän tunnin alettua, miksi suomalaisten pitäisi osallistua tempaukseen, kun muualla maailmassa saastutetaan enemmän. Harry Harkimo ei löydä pimeässä auton avaimiaan ja Aira Samulin puhuu lämpimästi lähimatkailun puolesta.

Heikki Hilander ei epäröinyt hetkeäkään, kun häntä pyydettiin mukaan projektiin.Asiat, joista puhumme, ovat sananmukaisesti elintärkeitä, jos ei nyt ihan minuutin päästä niin ainakin lähivuosien. On hyvä ajatella joskus vähän nenäänsä pitemmällekin, vaikka minulla se nenä onkin aika lyhyt ja matala, joten ajattelu siinä suhteessa ei ole minulle vaikeaa.” Hilander kehottaakin ”sammuttamaan joskus valot vaikka ei aina mentäisikään nukkumaan.”

Earth Hour -muistilista:

  • Sammuta valot
  • Anna lupaus
  • Haasta kaveri
  • Lahjoita WWF:lle
  • P.S. Tunti ei riitä

Earth Hour verkossa:

Earth Hour sosiaalisessa mediassa:

Earth Hour -imitaattorifilmit:

WWF:n ekovinkit:

  1. Säästä energiaa kotona; muista valot, sähkölaitteet ja lämpötila sekä hanki vihreää sähköä.
  2. Liiku kevyesti ja julkisilla.
  3. Suosi kasvisvoittoista ruokavaliota; vähennä lihaa ja maitotuotteita.

Lisää vinkkejä

Lisätietoja:

tiedottaja Laura Rahka, WWF Suomi, 040 840 8500, [email protected]

Earth Hour on WWF:n järjestämä maailmanlaajuinen ilmastotempaus, jossa miljoonat ihmiset sammuttavat valonsa tunniksi samana päivänä. Tänä vuonna päivää vietetään 26. maaliskuuta kello 20.30. Tuntia vietetään aikavyöhykkeittäin. Kampanjalla WWF haluaa innostaa ihmisiä itse toimimaan ilmaston ja ympäristön hyväksi.