Toiveajatteluako-kilpailu innosti toivomaan: ”Olisipa paratiisi, tai aloitetaan alusta”

WWF:n lasten ja nuorten Toiveajatteluako? -piirustuskilpailu on ratkennut. Yläkoulun sarjan voitti 15-vuotias helsinkiläinen Tuuli Ojala, ja alakouluikäisten sarjan 12-vuotias helsinkiläinen Mira-Julia Riikonen. Yli 2000 suomalaista ja nepalilaista lasta ja nuorta innostui esittämään toiveita paremman maailman ja ympäristön puolesta. Suomesta kilpailuun osallistui 869 työtä ja Nepalista 110 kpl. Kilpailun satoa esitellään nettinäyttelyssä sekä kiertävässä näyttelyssä eri puolilla Suomea.

Toiveita kuvitettiin kouluissa ja kodeissa Suomessa ja Nepalissa ahkerasti. Useissa luokissa toiveista keskusteltiin ja oppilaat valitsivat yhdessä WWF:lle toimitettavat työt. Kilpailuun sai lähettää viisi työtä luokkaa kohden. Kilpailuun saapui sekä ryhmä- että yksilötöitä. Töiden arviointiraatia johti WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder. Koska hyviä kilpailutöitä oli paljon, raadin työ oli haastavaa. Voittajien valinnassa painoi eniten se, että kuva oli onnistunut ja että toive välittyi hienosti kuvasta.

Samanlaisia toiveita, erilaisia keinoja

Kilpailuun lähetettyjä toiveita oli laaja kirjo. Pääasiassa osallistujat toivoivat uhanalaisten lajien ja elinympäristöjen suojelemista, kaikkien ihmisten mahdollisuutta hyvään elämään, ympäristöystävällisempää elämäntapaa sekä rauhaa, ystävyyttä ja suvaitsevaisuutta maailmaan. Toiveista löytyi myös huumoria. Esimerkiksi Jussi Turunen Viekijärveltä toivoi näin: ”Olisipa paratiisi, tai aloitetaan alusta.”

Sekä suomalaisten että nepalilaisten kilpailutöistä nousivat esiin erityisesti toiveet vihreän ympäristön säilymisestä. Maailmaan toivottiin myös lisää onnea, rakkautta ja terveyttä. Toiveissa on, että kaikilla maailmassa olisi mahdollisuus syödä tarpeeksi, juoda puhdasta vettä ja nauttia luonnosta.

Mitä sitten voisimme tehdä toiveiden puolesta? Suomalaiset toivovat, että ihmiset säästäisivät sähköä ja kierrättäisivät. Nepalissa tärkeää lasten mielestä olisi istuttaa lisää puita ja säästää luonnonvaroja.

Sarjavoitot pääkaupunkiin, sodankyläläinen kakkossijalle

Yläkoulun sarjan voittaneen Tuuli Ojalan työssä nuori lepää metsän puiden keskellä lemmikkikoira vierellään. Tuuli toivoo, että ”oppisimme nauttimaan elämästä vahingoittamatta luontoa”. Työn idea syntyi omista luontokokemuksista, ja siitä miten luonnossa pystyy rauhoittumaan.

”Toiveessa halusin myös tuoda esiin, sen että luonnon kuormittamista ja luonnonvarojen käyttöä on pakko hillitä. Esimerkiksi omilla kulutusvalinnoilla voi vaikuttaa, voi ostaa harvemmin ja kestävämpää, ja voi suosia lähellä tuotettuja ja ekologisia tuotteita.”

Ala-asteikäisten sarjan voitti 12-vuotias helsinkiläinen tyttö Mira-Julia Riikonen. Hänen toiveensa esittää ”sitä, kun uhanalaiset eläimet seisovat puolustamassa viimeisiä sademetsiään hakkuilta ja metsien hakkaajat juoksevat pois. Jos asialle ei tee mitään, monet uhanalaiset eläimet kuolevat.”

Sarjavoittajat vierailivat Yle TV2:n Galaxi –nuortenohjelman kuvauksissa Tampereella, jossa esiteltiin muitakin kilpailussa sijoittuneita töitä. Ohjelma esitetään lauantaina 16.4.

Toiveita esillä näyttelyissä Tampereella ja Helsingissä

Kilpailutöistä järjestetään näyttely, joka kiertää kesän ja syksyn kuluessa eri puolilla Suomea. Näyttelyssä on esillä töitä Suomesta ja Nepalista. Näyttely on esillä Ympäristötietokeskus Moreeniassa Tampereella 26.3.15.4. ja Korkeasaaren näyttelytilassa Helsingissä 5.6.26.8. Näyttely kiertää syksyn kuluessa muutamalla muulla paikkakunnalla Suomessa. Nepalin Kathmandussa näyttely aukeaa 1.4. Mukana Nepalin näyttelyssä on myös suomalaisia kilpailutöitä.

Nettinäyttely kilpailutöistä: www.wwf.fi/toivenayttely

Lisätietoa:
Hanna Nordström, gsm 050 522 5472, [email protected]

Kilpailun tulokset

Alakoulusarja

1. sija: Mira-Julia Riikonen 12v, Helsinki
Toive:Kuva esittää sitä, kun uhanalaiset eläimet seisovat puolustamassa viimeisiä sademetsiään hakkuilta ja metsien hakkaajat juoksevat pois. Jos asialle ei tee mitään, monet uhanalaiset eläimet kuolevat.

2. sija: Kasperi Vaarala 9v, Kelujärven koulu, Sodankylä
Toive: Ettei susia tapettaisi turhaan.

3. sija: Työryhmä Enni Rajala, Nelli Valtonen ja Nina Rehnberg 12v, Vähärauman koulu, Pori
Toive: Ihmiset voivat parantaa maailmaa, mutta se ei tapahdu hetkessä vaan pikku hiljaa voimme tehdä maailmasta paremman paikan, ja pienetkin teot ovat arvokkaita.

Kunniamaininnat:
Emilia Tallberg
, 10v, Haddom
Toive: Jag vill att valarna och delfinerna kan simma och leva i frid utan att ingen skjuter dem.

Päiväkoti Neulasen esikouluryhmä, Helsinki
Toiveita lähiympäristön ja itselle tärkeiden paikkojen säilymisestä.

Yläkoulusarja

1. sija: Tuuli Ojala 15v, Aleksis Kiven peruskoulu, Helsinki
Toive: Toivon, että oppisimme nauttimaan elämästä vahingoittamatta luontoa.

2. sija: Työryhmä Jasmiina Ihalainen, Jasmiina Karjalainen, Roosa Tyni, Salla Rautio ja Alina Uusitalo 14v, Laivakankaan koulu, Jääli
Toive: Kuvan tarkoituksena on herättää tunteita. Pöllöt ovat uhanalaisia eikä niitä saa häiritä.

3. sija: Työryhmä Aki Lahtinen, Tapio Orava ja Tuomas Orava 13v, Laivakankaan koulu, Jääli
Toive: Pingviinien kodit on pelastettava keinolla millä hyvänsä.

Kunniamaininta:
Siiri Venäläinen
16v, Parikkala
Toive: Olkoon maailma millainen tahansa, haluan toivoa sille rakkautta.